Większe kary za rozmowy przez telefon podczas jazdy

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
xZealoTx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

powiem to nie chlubnie. ale raz jadac, dzwonilem i palilem cygara, nasluchujac cb radia, ciezarowym, prawie pod kaganiec. moim skromnym zdaniem, wszystko da sie zrobic, lecz ludzie ktorzy nie maja oczu do okola glowy i tej glowy na karku, stwarzaja zagrozenie, sa nie fajnymi kierowcami, ale to ich indywidualna sprawa, za ktora my placimy. Trzeba zdawac sobie sprawe z konsekwencji

scooter ja tam lubie na elki trabic ismieje sie jak mi mowia sam tak jezdziles
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

No to jak nie fajka to pijesz sobie cole z Maca ;) Albo jesz bułe ;) Są przykłady gdzie wielokrotnie masz czymś zajętę ręce, a nie jest to karalne. Za to posiadacze komórek muszą płacić. A kobiety które malują się w samochodzie w lusterku wstecznym albo tym dodatkowym w podsufitniku - jak by nie było są takie sytuacje a za to nie ma punktów... Troche wybiórcze jest to prawo bo z gadaniem przez komórkę każdy z nas się zetknął, a z innymi sytuacjami już nie bardzo. Przepis jest ok i nie mam nic do niego, ale jestem zdania, że stawia on różnych użytkowników dróg i ich przeróżne zachowanie w nierównym świetle ;)
Według przepisów kierowca jest zobilgowany trzymać obie ręce na kierownicy lub jedną na lewarku zmiany biegów.
Ci co jeżdżą z zimnym łokciem w wersji - wypuszczam całą łapę za drzwi, albo trzymają się luzacko dachu, lub wywijają bezkarnie rękami, grzebią w GPS'ie bo źle mapę ustawili itp. itd. nie podlegają karze, natomiast grupa trzymająca komórkę w ręku już tak - tu jest zgrzyt... Bo jeśli tylko oni stwarzają zagrożenie to jak sobie kupię bułe w Macu, będę pił Colę, a w GPSie zacznę szukać KFC to mogę się czuć bezpiecznie na drodze bo według prawa za to nie mam punktów ani mandatu?

Powinno się stosować nakaz trzymania obu rąk na kierownicy i karać bezwzględnie tych co go nagminnie łamia, zamiast dokładać wybiórcze zakazy rozmów przez komórkę dopuszczając grzebanie np. w GPS'ie.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
kolosezw
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

mysza pisze:Powinno się stosować nakaz trzymania obu rąk na kierownicy i karać bezwzględnie tych co go nagminnie łamia
to niestety jest nie do zweryfikowania, tak samo jak jedzenie burgera czy picie coli, a niestety jak jedziesz za gosciem to bardzo wyraznie widac, ze trzyma komorke przy uchu, wiec za to najlatwiej ukarac bo maja dowod w postaci nagrania... ale masz racje, ze prawo jest wybiorcze i inne rzeczy tez powinny byc karalne skoro ta droga ida.
Obrazek
Awatar użytkownika
mielnik
Stały gość
Stały gość

kolosezw pisze:
mielnik pisze:udowodnione jest, ze nie ma znaczenia czy prowadzisz samochod z telefonem w reku czy gadajac przez zestaw to jestes tak samo rozproszony i nieuwazny, wiec karanie kogos kto ma telefon w reku jest bez sensu, rownie dobrze mozna karac za trzymanie papieroa w rece. W razie jakiejkolwiek sytuacji spadajaca fajka wewnatrz auta wprowadzi jeszcze wieksza panike niz wypadajacy z rak telefon...
rozumiem, ze przeprowadziles badania w tej kwestii...

sory ale fajki nie trzymasz przy ustach caly czas, z dala od kierownicy... wiec raczej kiepskie porownanie
a po co mialbym to badac samemu, nie mam co robic czy co? :P Sam uzywalem zestawu glosnomowiacego i na wlasnej skorze przekonalem sie jakie to moze byc zdradliwe...

Argmuntem policji itp przeciwko gadaniu przez telefon trzymajac go w rece jest to, ze w razie sytuacji awaryjnej jedna reka nie mozemy nic zrobic. Tylko teraz rozwazmy gdy palimy podczas jazdy, w sytuacji awaryjnej jestesmy w tej samej pozycji wyjsciowej co gdy trzymamy telefon z wyjatkiem tego, ze jak wypuscimy telefon z rak to conajwyzej przerwiemy rozmowe, a wypadajaca fajka z rak jest zdecydowanie bardziej destrukcyjna w skutkach, co nie ulatwi w poradzeniu sobie z trudna sytuacja na drodze...

Co do punktow za gadanie przez telefon, jestem za, ale wedlug mnie, powinni tak samo traktowac, jedzenie (tu np. sytuacja z wyciekajacym ketchupem na nasz nowy piekny garnitur- wypadek murowany), palenie, obslugiwanie jakichkolwiek urzadzen typu gps bo trzeba byc konsekwentym w karaniu.
Awatar użytkownika
celi
Coś już wiem
Coś już wiem

Ale przecież palenie, jedzenie itp w czsie jazdy według naszego prawa jest wykroczeniem, tylko jest to tzw martwy przepis którego się nie stosuje. Poczytajcie w necie taryfikator mandatowy, są tam niektóre naprawde śmieszne i durne wykroczenia.
Nissan 200sx s14a Racing :)
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

celi pisze:Ale przecież palenie, jedzenie itp w czsie jazdy według naszego prawa jest wykroczeniem, tylko jest to tzw martwy przepis którego się nie stosuje. Poczytajcie w necie taryfikator mandatowy, są tam niektóre naprawde śmieszne i durne wykroczenia.

wlasnie to pisalem lecz zobaczylem ze jest. jesc tez nie mozna za kierownica tak samo obslugiwac nawigacji pic i palic papierosow. rozmawialem kiedys z mundurowym i on: "ze to wszystko jest zabronione ale kto sie bedzie czepiac za papierosa skoro my sami idziemy z lupa w zebach" (czytaj trawa) :O mowi ze jak bedzie chcial sie czepic to i tak cos znajdzie ze to tylko zalezy od humoru i charakteru
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

O widzicie skoro jest to fajnie, ale dlaczego tylko komórkowcy muszą płacić punktami? ;) Najłatwiej wyegzekwować ? A taryfikatora chyba poszukam skoro jest tam tyle ciekawostek :mrgreen:
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”