Witam, przydarzył się mi dziwny problem.
W niedzielę trochę sobie szalałem Nissanem, nagle zauważyłem jakiś dziwny dym spod auta i specyficzny zapach, nawet trochę nie przypominajacy palonej gumy. Szybko na luz, chwilę odczekałem, zgasiłem auto. Pedał sprzęgła był przez chwilę dziwnie twardy. Odczekałem kilka minut, odpaliłem, wrzucam 1 bieg, auto stoi. No to kolejny bieg i nadal nic, biegi wchodzą normalnie, bez znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie. Może sprzęgło się spaliło, jak tak to czy wystarczy wymienić samą tarczę? Czy może coś innego się poddało? macie jakies pomysły, bo jak wstawię auto na podnośnik to chciałbym wiedzieć od czego by tu zacząć.
A dopiero co zmieniłem hamulce z przodu, pech...
Biegi wchodzą a auto stoi, co to moze być??
Moderator: Moderator
Prawdopodobnie tarcza sie zerwała i bedziesz miał sprzegło z dociskiem do wymiany upalony docisk nie bedzie trzymał tak jak nowy ;/
Jak dym poszedl i sa takie objawy to napewno tarcza zjarana, byc moze sie nie zerwala ale tak czy owak napewno do wymiany
Jak lubisz sobie poszalec to pomysl juz o lepszym sprzegle na dluzej ci starczy
jesli i tak musisz wymienic.
Jak lubisz sobie poszalec to pomysl juz o lepszym sprzegle na dluzej ci starczy
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje 
-
jata
- Proszę nie bić nowego

tarcza sprzegla + docisk... wyjdzie cos miedzy 700 a 1000 zeta z wymiana/montazem przez mechanika:
http://www.driftshop.pl/shop/?574,sprze ... ka-ca18det
http://www.driftshop.pl/shop/index.php? ... ka-ca18det
czyli w sumie nie tak drogo..
i dobrze, ze masz opcje luzu permanentnego, jakby sie zapieklo na biegu, to bys nie mial luzu, a tak chociaz mozesz holowac auto..
http://www.driftshop.pl/shop/?574,sprze ... ka-ca18det
http://www.driftshop.pl/shop/index.php? ... ka-ca18det
czyli w sumie nie tak drogo..
i dobrze, ze masz opcje luzu permanentnego, jakby sie zapieklo na biegu, to bys nie mial luzu, a tak chociaz mozesz holowac auto..
No to będzie trzeba zamówić i walczyć ze skrzynią 
Jak wygląda wymiana sprzęgła w s13, dużo przy tym pracy?
A jak z trwałością tych zestawów, czy Blue Print daje radę? Bo szczerze mówiąc nie słyszałem o tej firmie. Czy lepiej dopłacić i brać exedy, duża jest różnica między nimi?
PS. Da radę to gdzieś taniej załatwić?
Jak wygląda wymiana sprzęgła w s13, dużo przy tym pracy?
A jak z trwałością tych zestawów, czy Blue Print daje radę? Bo szczerze mówiąc nie słyszałem o tej firmie. Czy lepiej dopłacić i brać exedy, duża jest różnica między nimi?
PS. Da radę to gdzieś taniej załatwić?
CA18DET - Jeden osiem Turbo burbo...
kanał/ podnośnik i w kilka godzin się wyrobisz 
Ja bym wziął exedy, bardziej znane i polecane . Latałem na tarczy exedy + docisk nkk i nie narzekałem.
Ja bym wziął exedy, bardziej znane i polecane . Latałem na tarczy exedy + docisk nkk i nie narzekałem.

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
ja na exedy grzeje kapcie na 2 biegu i nic się nie dzieje nawet jak mam 1 do deski i wrzucam 2 wszystko gra chyba że ty to robisz chardkorowo
na kanale czy podnośnik dasz rade bez problemu jak nie masz takich udogodnień podnieś gruz na klockach i też dasz rade ściągasz wał tylko uważaj bo jak wyjdzie ze skrzyni to poleci olej w sumie wymień od razu jak masz stary ściągasz wysprzęglik 2 kable od skrzyni podporę wału i zostają 2 śruby na skrzyni koło wału i kilka co trzymają skrzynie do silnika chyba tyle dasz rade w sobotę ściągnąc i założyc z powrotem a koło zamachowe przetrzyj drobnym papierem ściernym zrób na nim siateczkę 
Docisk z zestawu Excedy jest słabszy od seryjnego, ale jak seryjny jest gruz to z braku laku taki musi starczyć...
Możesz go wzmocnić na upartego przed montażem to będzie git.
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
No właśnie nowy docisk excedy jest gorszy od starego seryjnego
U siebie musiałem wywalić nówkę i na serii jest lepiej
Na forum też znalazłem kilka opinii o Excedy słabszym od serii, więc nie zawsze nowe znaczy lepsze. Jak dla mnie tak czy siak szukając sprzęgła pewnie trafisz na cały komplet z dociskiem. Przed montażem oddałbym go do jakichś speców na wzmocnienie i potem zakładał. Ja swój excedy po wywaleniu wzmacniałem przez znajomego ale nie założyłem do tej pory bo jeszcze mi seria trzyma
Ale sprzedać nie sprzedam 
Jeśli piszę głupoty to niech mnie ktoś poprawi
Jeśli piszę głupoty to niech mnie ktoś poprawi
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Chcesz to mam tarczę exedy w dobrym stanie i serie docisk też niezły -trzymało 1.2 bara. Zrzuciłem bo założyłem spieka. poweidzmy 150+ wysyłka? Dobra Cena? jak chcesz to zrobię zdjęcia.
Ostatnio zmieniony pt 19 sie, 2011 14:11 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 2 razy.