ca18det - czy to pompa sprzegła ? help

Wszystko co tyczy się napędów. Skrzynie biegów, RWD,AWD,FWD,szpery, wały, półośki

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam!

Otóż mam taki problem w s13 ca18det, że ślizga mi się sprzęgło, natomiast jak odpowietrze układ to przez chwile jest spokój, pedał elegancko chodzi, a po 1-2 km jazdy czuć wyraźnie inną charakterystyke sprzęgła i zaczyna sie slizgac. Jak odpowietrze to historia sie powtarza, chwile fajnie i zaraz znowu ten sam kwiatek. Czy to pompa sprzęgła ?

Dzieki za pomoc.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

A beigi chodza normalnie? Bo jak sprzęgło jest zapowietrzone to teoretycznie powinno być za słabo wciskane. Możesz tez pokręcić regulacją na pręcie przy pedale sprzęgł. Jak Ci sprzęłgo łapie za wysoko to możesz jeździć cały czas na półsprzęgle i trzeba skrócić popychacz pedał-pompa.

nawet jeśli to półśrodek to pomoże Ci ustalić czy do wymiany jest sprzęgło czy jego sterowanie.
Awatar użytkownika
FUNO
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jak pedal coraz wyzej zaczyna lapac to znaczy ze to pompa sprzegla, pisalem wczesniej w innym temacie, jak lekko sie pompa poci przy uszczelnieniu od strony pedalu sprzegla to bedzie z czasem coraz bardziej wyciskala wysprzeglik wtedy plyn z wysprzeglika nie cofa sie do zbiorniczka. odkrecisz odpowietrznik wyleci troche plynu i przez pare km jest ok pozniej wszystko od nowa, pare razy juz to przerabialem w roznych samochodach, po wymianie pompki sprzegla jest ok
Spawanie wydechow, kolektorow, uturbianie silnikow, modyfikacje blacharskie, swapy, spawanie klatek. Produkcja zestawow skretu Kontakt PW, gg, tel.605100281
http://www.facebook.com/fatpl
Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Po odpowietrzeniu lapie mniej wiecej w polowie, moze troche wczesniej od strony silnika, a jak sie zapowietrzy to odpuszcza mi prawie na samym koncu ( patrząc z perspektywy kierowcy ) i wtedy zaczyna sie slizgać. Czyli pompa najprawdopodobniej ?
Jeszcze takie pytanie jak wciskam sprzęgło to slychac od wewnątrz z strony pedałów takie zasysanie powietrza. Normalne to ?

p.s biegi wchodzą normalnie.
Ostatnio zmieniony pt 29 lip, 2011 22:21 przez Gargi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Może spróbuj zregenerować pompę sprzęgła bo gumki do reg... w IC kosztują bodajże 30zł
Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Jutro pojade i spytam o zestaw do regeneracji, dzis bylem to pompy nie mieli, trzebaby czekac 1-2 miesiące :shock:

Dzięki chłopaki za pomoc :wink:
Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Kupiłem pompe od polifta nie wiedziałem, że się czymś różnią i nie bardzo dalo sie podpasowac więc zamieniłem bebechy tzn tloczek z uszczelkami bo tez bylo 5/8 i ogolnie caly srodek. Odpowietrzone elegancko i historia ta sama tzn. sprzęgło łapie mniej więcej w polowie i jest dobrze, a po niedlugim czasie sprzęgło łapie na końcu i się ślizga. Tak jakby się nadal zapowietrzało.

Co to może być ? bo skoro jak odpowietrze jest chwile dobrze to wnioskuje, że raczej nie sprzęgło, które i tak było podobno niedawno wymieniane. Gdzie to sie może ogólnie zapowietrzac?

p.s odpowietrzane było w ten sposob, że najpierw przy wysprzegliku kilka razy ( jedna osoba naciska sprzegło, druga odkreca odpowietrznik i zakręca, puszczam sprzęgło ) później na kostce i jeszcze raz ze 3 razy przy wysprzegliku. W pompie od polifta jest odpowietrznik na pompie a w przedlifcie nie ma.
Ostatnio zmieniony pn 01 sie, 2011 13:59 przez Gargi, łącznie zmieniany 3 razy.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

A wysprzęglik regenerowałaś? Po co zmieniasz 20 letnią pompe na drugą 20 letnią? O.o nie lepeij kupić zestaw regeneracyjny. Jest DIY na dorum jak założyć nową gume :D
Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Potrzebowałem na biegu a był weekend :P wysprzęglika nie ruszałem, jak ewentualnie go sprawdzić czy jest ok ? dodam, że sprzęgło było wymieniane na exedy, czy docisk byl tez wymieniany tego juz nie wiem, podobnie nie wiem czy bylo cos regulowane przy pedałach po wymianie. Ale czy regulacja coś pomoże w takich okolicznościach ? co znajduje się w zestawie do regeneracji pompy , same gumki te małe co nachodzą na ten tłoczek ? czy caly bebech ?

p.s bylem teraz w IC i zestaw regeneracyjny po znizkach wyszedl mnie 10zl :shock: wiec jutro zmienie jeszcze raz osprzęt pompy. Dzwonilem też do poprzedniego wlasciciela i dowiedziałem się, że wraz ze sprzęgłem exedy był też docisk exedy wymieniany i łożysko. Tymczasem macie jeszcze jakies pomysly ? bo polatałbym a nie da sie :(
Ostatnio zmieniony pn 01 sie, 2011 15:00 przez Gargi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Jak dobrze zregenerowałeś pompę to zostaje Ci sprawdzić wysprzęglik i wszystkie połączenia przewodów jak i odpowietrzniki.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Najczęściej pierwszy pada wysprzęglik od syfu. Wysprzęglik najlepiej wymienić na nowy bo cylinder może być juz od piasku porysowany i zestaw regeneracyjny nic nie da. Wysprzęglik możesz śmiało kupować chiński... jak odpowietrzasz? najpierw odpowietrza się na takiej kostce przykręconej do podłużnicy a dopiero potem na samym wysprzęgliku. Sprawdź jeszcze tą regulację tak jak Ci wcześniej pisałem. Musisz zajżeć pod pedały i skrócić(wkręcając w mocowanie) popychacz pedał>pompa. Odkręcasz kontre i normalnie wkręcasz popychacz palcami poruszając pedałem lekko góra dół. Tylko nie za mocno bo stracisz sprzęgło. 4pełne obrotu to już jest bardzo dużo, ale na początek możesz tyle spróbować
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

co do wysprzeglika to zdejmi gume ochronna z niego,
wodzik ktory w niej jest jest trzymany tylko przez gume wiec sie nim nie martw,
jak po zdjeciu gumy bedzie ci sie wylewac plyn to znaczy ze wysprzeglik jest do wymiany,
jak wysprzeglik jest dobry i guma cala to pod nia nie powinno byc kropli plynu.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Mam juz zestaw do regeneracji pompy z IC, dziś zregeneruje i rozbiore wysprzęglik i mam nadzieje, że bedzie hulac :D
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

zrób odrazu wysprzęglik za jednym zamachem. Kup nówkę. Napewno już jest zużyty mniej lub bardziej.
Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Po wymianie uszczelek pompy za dyche z IC wygląda na to, że problem ustąpił :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Napęd”