modyfikacje ecu- terminy

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

tomxx92
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam
jako że ostatnio zaczałem interesować sie modyfikacjami ecu oraz różnego rodzaju "świnkami" mam następujące pytanie: co to jest interpolacja (chodzi o teki termin wystęujący w modyfikowaniu map ) oraz na co ma wpływ rozmiar mapy np. 16x16 czy 8x16 czy 8x1 itp. Szukłaem tych info w google ale np. interpolacja odnosiła się do zdjeć fotograficznych.
Bardzo prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

'rozdzielczość' mapy
co do kompa to polecam nistune , nie jest to świnka czyli nie oszukuje , czytasz i modyfikujesz na bierząco w ecu z laptopa, mówiąc w uproszczeniu :)
tomxx92
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

narazie właśnie zbieram info jeśli chodzi o modyfikowanie i mam takie pytanko: do czego służą mapy korekcji 16x1??
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Interpolacja to usrednienie wartosci pomiedzy komorkami mapy. Celem tego zabiegu jest zlikwidowanie skokow wartosci przy przejsciu z jednej komorki do drugiej.

Polecam przeczytac te dwa artykuly :nistune1 nistune2. Sa po angielsku i dotycza nistune ale zawieraja tez duzo ogolnej wiedzy na temat strojenia.
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

widze ze pytania typowo pod ecumastera
tutaj masz troche na temat EM

http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... =0&start=0
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
tomxx92
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

No przeczytałem te linki które mi podaliście, jest wiele ciekawych rzeczy ale mam jeszcze takie podstawowe pytanie po co w świnkach czyli np. Ecumasterze czy smt6,7 są mapy paliwa , zapłonu skoro z tego co rozumiem świnka jedynie oszukuje seryjny ECU np. podając napięcie z przepływki inne niż jest w rzeczywistości powodując zwiększenie dawki paliwa, to poco w takim razie są w świnkach mapy paliwa, zapłonu- czy możemy sobie stworzyć własna mape bez względu na tą ktora jest w ecu??
Prosze o pomoc i dziękuje za poprzednie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 18:49 przez tomxx92, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

To ty sądzisz że świnka po prostu zmienia sygnał o stałą wartość niezależnie od obrotów i obciążenia? pomyśl przez chwilę...
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 18:54 przez roball, łącznie zmieniany 2 razy.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
tomxx92
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Nie no wcale tak nie myśle, ale z tego wynika ze -odnosząc sie do wspomnianej dawki paliwa możemy ją zmienić na trzy podstawowe sposoby Pierwszy robimy sobie swoja mape w śwince, która przy takich samych sygnałach z czujników daje więcej lub mniej paliwa zaleznie jak sobie ustalimy. Drugi sposób zostawiamy mape seryjną i zmieniamy tylko sygnały dochodzące do ECU które go oszukają i ECU wtrysnie dawkę jaką sobie ustalimy (jak napisałeś- prymitywny sposób bo w tym przypadku nie jest brane pod uwagę obciązenie itp. a modyfikacja polega jdynie na zmodyfikowaniu o jakąś wartość sygnałów z czujników- czyli sposób do du..). Trzeci sposób połączenie tych dwóch poprzednich czyli modyfikujemy sygnał z czujników i modyfikujemy mape.
Czy tak to dziala??
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 19:08 przez tomxx92, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Jest brane pod uwage obciazenie... przeciez podlaczasz tp albo maf/mapa dla turbodoladowanych a ich napiecia odzwierciedlaja aktualne obciazenie silnika, dodajac do tego obroty silnika z czujnika polozenia walu otrzymujesz wlasnie mape na ktorej dokonujesz korekcji. Roznica jest taka miedzy kompem stand alone a swinia ze swinia robisz nazwijmy to korekcje juz istniejacej bazowej/seryjnej mapy a nie tworzysza ja od poczatku, co ma swoje wady i ograniczenia ale ma rowniez zalety.

Polecam przeczytac np manuala do ecumastera.
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 19:32 przez ige, łącznie zmieniany 2 razy.
tomxx92
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

No dobra to jeszcze jedno: w śwince modyfikujemy sobie mape paliwa i świnia sama dobiera odpowiednie npięcie np. z tps,z maf-a itp. tak żeby oszukac Ecu i wtrysnć odpowiednią dawkę jak sobie ustaliliśmy na tej zmodyfikowanej przez nas mapie? I jeszcze jedno ważne pytanie co to jest mapa PWM??- bo nigdzie nie moge znalesć odpowiedzi
ps. instrukcje do ecumastera przeczytałem
Ostatnio zmieniony ndz 11 kwie, 2010 20:17 przez tomxx92, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

swinia nie wie ile ty chesz dodac/ odjac wiec zrobi to co wpiszesz a czy bedzie ok to sie okaze przy mierzeniu afr

szukaj pod haslem : modulacja pwm
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

mapa paliwa w śwince to nie prawdziwa mapa paliwa z dawkami paliwa ;) na śwince nie ustalasz dawki paliwa , w mapie w śwince KORYGUJESZ wartości wejściowe które wpływają na dawkę paliwa

tak naprawdę to ta mapa mogła by się nazywać mapa przepływomierza i była by bardziej trafna ;)

przykład
do świnki wchodzi 1V, w "mapie paliwa" w odpowiedniej komórce masz wpisane np. -5 , dzięki temu ze świnki wychodzi 0.95V (wartości wziąłem z kosmosu) czyli pokazujesz ECU niższe napięcie czyli że jest mniej powietrza i ECU leje mniej paliwa czyli zmniejszyłeś dawkę paliwa
Ostatnio zmieniony wt 13 kwie, 2010 21:48 przez IceMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
tomxx92
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam
No własnie szukałem troche o modulacji PWM no i z tego co rozumiem to jest to sterowanie długością impulsu elektrycznego tylko kurcze nie wiem co można dzięki tej mapie PWM zmienić w ustawianiach układów w samochodzie.
Prosze o pomoc, bo na polskich stronach mało jest takich informacji, a angielskim aż tak dobrze nie władam.
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jesli juz przestudiowales wikipedie link :wink: , to wiesz co to jest PWM.
W taki sposob sterowany jest np zawor cisnienia doladowania.
Waski impuls- zawor przymkniety,
szeroki impuls- zawor spuszcza z westgate'a powietrze.
Mapa PWM to taka, ktorej wartoasci to wlasnie szerokosc impulsu w procentach.
lukaszDG
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Martinez pisze:Jesli juz przestudiowales wikipedie link :wink: , to wiesz co to jest PWM.
W taki sposob sterowany jest np zawor cisnienia doladowania.
Waski impuls- zawor przymkniety,
szeroki impuls- zawor spuszcza z westgate'a powietrze.
Mapa PWM to taka, ktorej wartoasci to wlasnie szerokosc impulsu w procentach.

czy PWM moze odnosci sie do czasu wtrysku ?
co do zaworu cisnienia doladowania to chyba w aucie seryjnym jest mechaniczny na wastegate ?
wiec chyba zeby byl sterowany musi byc elektroniczny z boost controlerem, ale to moim zdaniem juz nie jest robota dla ECU tylko dla kontrolera doladowania
moge prosic o wyjasnienie ?
Ostatnio zmieniony wt 26 lip, 2011 02:36 przez lukaszDG, łącznie zmieniany 1 raz.
300ZX NA 93r
SIMLOCK Z NOKI Z ZABEZPIECZENIEM SL3 W 24H
WYSWIETLACZE, DOTYKI, TASMY FLEX,ZLACZA LADOWNIA ,OBUDOWY, UKLADY ELEKTRONICZNE, BOXY SERWISOWE, SERWIS GSM
DIAGNOSTYKA NISSAN INTERFACEM CONSULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”