Witam.
Posiadam 200sx s13 z silnikiem sr20det i mam kilka problemow.
1 problem to taki ze spala mi okolo 20 litrow przy jezdzie po miescie. Nie wazne jak bym jezdzil czy dynamiczniej czy powoli to i tak tyle pali.
Wymienilem sonde lambda na jakas uniwersalna, ale z tego co sie dowiedzialem to nie wiadomo czy pasuje, ale jak ja podlacze pod miernik do sond to pokazuje ze chodzi. I tu mam pytanie czy jak sonda pokazuje ze dziala to czy moze byc tak ze np pokazuje zle pomiary do kompa? I przez to tyle pali?
2 problem to taki ze trzyma mi wysokie obroty jakies 1100obr. przed swapem w angliku byly normalne obroty, a po swapie trzyma takie wysokie obroty. Tak samo jak nim jezdze i wrzucam na luz to on schodzi do 2tys i przez jakies 8-10 sekund trzyma 2 tys i dopiero schodzi na 1100. Tak samo podczas postoju wystarczy ze musne pedal gazu to on wchodzi na 2tys i po chwili dopiero schodzi na 1100.
3 problem to taki ze wydaje mi sie ze mam wysoka temperature spalin. Podczas postoju trzyma jakies 550stopni podczas jazdy tak do 3 tys trzyma 600-700 przy pelnym bucie gdzies po 20 sekundach wchodzi na ponad 900. Czujnik mam zamontowany blizej 4 cylindra ale lapie ze wszystkich cylindrow temperature.
4 problem to taki ze podczas wchodzeniu na boost silnik zaczyna podszarpywac tak gdzies miedzy 2500obr do 3500obr. Najbardziej na 3 biegu. Ostatnio nawet jechalem na 3 biegu dodalem gazu i mi zaczal szarpac to temperatura spalin doszla do prawie 900stopni.
Wydaje mi sie ze to jest przez regulator cisnienia paliwa i w tym pomencie puszcza malo paliwa i robi sie ubogo.
Moze ktos tez takie cos mial taki problem i by mi mogl potwierdzic, chyba ze to jest przez cos innego.
W samochodzie mam pompe paliwa walbro. I ostatnio sprawdzalem szczelnosc dolotu tylko ze troche w inny sposob, bo ja odczepilem waz za przeplywka i go zatkalem. Odpalilem auto chwile pochodzilo i zgaslo. Na wskazniku pokazalo mi podcisnienie jakies 15psi i tak trzymalo przez jakies 2 minuty i wzroslo na 0. Wydaje mi sie ze powietrze lapal przez cylindry i dlatego tak powoli malalo podcisnienie.
Pozdrawiam.
Pali 20 litrow na 100 i trzyma wysokie obroty.
Moderator: Moderator
- roball
- Postojebca Nałogowy

Standardowo sprawdź czujnik temp. silnika.
Temp. spalin przy bucie jeszcze w granicach - o ile ponad 900 to 910 a nie 990.
Doładowanie seria?
Doładowanie seria?
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
- roball
- Postojebca Nałogowy

Krokowy nie jest czujnikiem tylko elementem wykonawczym,
może się coś przycinać od zabrudzeń ale nie da takiego zużycia paliwa.
może się coś przycinać od zabrudzeń ale nie da takiego zużycia paliwa.
-
Wiscoo
Kupel w Roverze miał uszkodzony krokowiec i objawy były podobne - po prostu się zawieszał od przytarcia i na wolnych miał właśnie podniesione obroty, powodując ekstremalny wzrost spalania.
Ale ja tam się nie znam, tak tylko podpowiadam...
Ale ja tam się nie znam, tak tylko podpowiadam...
-
arek200
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Czujnik temperatury dwupinowy tez nowy.roball pisze:Standardowo sprawdź czujnik temp. silnika.
Doładowanie seria?
Nie wiem jaka by maxymalnie osiagnal temp. Bo jak mi wchodzi na powyzej 900 to juz odpuszczam zeby czegos nie uszkodzic.
Narbardziej to mnie martwi temperatura na niskich i srednich obrotach.
Dzisiaj przeczyszcze krokowca i zobaczymy co jest nie tak.
Najbardziej mnie dziwi to ze przed swapem bylo dobrze a po swapie jest zle.
Pozdro.
- roball
- Postojebca Nałogowy

Temperatury które osiągasz są ok, na wolnych powinien schodzić poniżej 400 po kilku minutach - ale różnie bywa z precyzją pomiaru.
Czujnik temp. nowy też może być zwalony - zmierz na wszelki wypadek, dużo roboty nie ma.
Zapłon był ruszany?
Wiązka jest w całości przełożona? Jest szansa że to tu tkwi problem (np. brak styku).
Co dokładnie pokazał ci miernik do sondy?
Sprawdzałeś kody ECU?
Ogólnie eliminuj po kolei potencjalne przyczyny, od najłatwiejszej do sprawdzenia.
Czujnik temp. nowy też może być zwalony - zmierz na wszelki wypadek, dużo roboty nie ma.
Zapłon był ruszany?
Wiązka jest w całości przełożona? Jest szansa że to tu tkwi problem (np. brak styku).
Sprawdzałeś kody ECU?
Ogólnie eliminuj po kolei potencjalne przyczyny, od najłatwiejszej do sprawdzenia.
Ostatnio zmieniony czw 21 kwie, 2011 19:05 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
- borimichal
- -#Moderator

Posprawdzaj szczelnosc dolotu,dla proby od czujnika mozesz odpiac kostke i przejechac sie(komp sr`a na odpietym czujniku ma ustalone rosnace dane).
Aczkolwiek ja obstawiam problemy z paliwem,co to za regulator?
Moze sprobuj go wyrzucic na probe.
Walbro tez sie zdaza ze daje dupy
-
arek200
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Dzisiaj postaram sie sprawdzic czujnik temperatury.roball pisze:Temperatury które osiągasz są ok, na wolnych powinien schodzić poniżej 400 po kilku minutach - ale różnie bywa z precyzją pomiaru.
Zapłon był ruszany?
Sprawdzałeś kody ECU?
Zaplonu nie ruszalem. Wiazka byla cala przekladana ale byly w niej przewody przedluzane. Jak juz wszystko posprawdzam to wtedy bede szukal przyczyny w wiazce.
Miernik od sondy mi pokazal ze sonda skacze tak jak powinna, poprzednia sie zacinala.
Kodow ECU nie sprawdzalem bo u mnie w kompie nie ma chyba jak sprawdzic bo nie widac zadnych diod.
Ja wlasnie mam regulator seryjny i to moze on nawalil i teraz zle podaje paliwo, tylko ze nie mam jak sprawdzic cisnienia paliwa na listwie.borimichal pisze:Posprawdzaj szczelnosc dolotu,dla proby od czujnika mozesz odpiac kostke i przejechac sie(komp sr`a na odpietym czujniku ma ustalone rosnace dane).
Pojezdze po warsztatach moze znajde kogos co ma takie cos do sprawdzania,
Przeplywke i krokowca wyczyscilem. Teraz sobie ustawilem obroty na 850 wiec obroty sa ok tylko ze szarpanie jest dalej miedzy 2-3tys.
A w sr to jest normalne ze chociaz musne przepustnice to silnik wchodzi na 2tys i powoli schodzi z obrotow?
Pozdro.
- roball
- Postojebca Nałogowy

"urządzenie" do pomiaru ciśnienia paliwa to zwykły manometr do kotła CO np. z castoramy (0-6bar) + metalowy trójnik + metr wężyka paliwowego i 4 cybanty...
witam.
mam podobny problem.
Mianowicie mój SR trzyma cały czas 2000 obr.
1. wichajsterek od ssania jest na prawidłowej pozycji po nagrzaniu
2. silniczek krokowy działa i wyczyszczony, śrubka od obrotów wkręcona na max
2a szczelność dolotu sprawdzona
3. TPS jest ustawiony tak że jak się muśnie gas to się wyłącza krokowy... ustawione za pomocą lampki w consulcie.
i tu zaczyna się dziwna akcja... mianowicie zakres zamkniętej przepustnicy (odczyt z consulta) to od 0.00 do 0,10 volta...(zamiast fabrycznych 0,35V)ale to nic jak już jest tak ustawione, to TPSa nie da rady przykręcić do przepustnicy...
próbowałem na dwóch różnych przepustnicach i dwóch różnych TPS...
co na ten temat sądzicie??
w consulcie nie pokazuje żadnych błędów
JAKIEŚ POMYSŁY MACIE??
mam podobny problem.
Mianowicie mój SR trzyma cały czas 2000 obr.
1. wichajsterek od ssania jest na prawidłowej pozycji po nagrzaniu
2. silniczek krokowy działa i wyczyszczony, śrubka od obrotów wkręcona na max
2a szczelność dolotu sprawdzona
3. TPS jest ustawiony tak że jak się muśnie gas to się wyłącza krokowy... ustawione za pomocą lampki w consulcie.
i tu zaczyna się dziwna akcja... mianowicie zakres zamkniętej przepustnicy (odczyt z consulta) to od 0.00 do 0,10 volta...(zamiast fabrycznych 0,35V)ale to nic jak już jest tak ustawione, to TPSa nie da rady przykręcić do przepustnicy...
próbowałem na dwóch różnych przepustnicach i dwóch różnych TPS...
co na ten temat sądzicie??
w consulcie nie pokazuje żadnych błędów
JAKIEŚ POMYSŁY MACIE??
Ostatnio zmieniony wt 03 sty, 2012 17:21 przez moris, łącznie zmieniany 1 raz.
TPS nie ustawiasz na napięcie a na moment otwarcia
w consulcie widac kiedy tps sygnalizuje otwarcie przepustnicy, ustaw prawidłowo, aby przy minimalnym muśnięciu gazu pokazywał że przepustnica jest otwarta
nic więcej nie robisz
w consulcie widac kiedy tps sygnalizuje otwarcie przepustnicy, ustaw prawidłowo, aby przy minimalnym muśnięciu gazu pokazywał że przepustnica jest otwarta
nic więcej nie robisz
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru