Standardowe pytanie. Czy to panewka??

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

juris
Stały gość
Stały gość

Panowie coś mi stuka w silniku:) Zaczynam obstawiać panewki, jednak stukanie niejest ciągłe tak jak to być powinno (chyba że sie mylę). Mianowicie czasami pojawia się na rozgrzanym silniku na jałowym a czasami na zimnym przy starcie. Nasłuchiwałem z góry i z dołu z każdej strony.. Wydaje mi się że słychać bardziej z dołu. Jednak byłem u pewnego magika który nieźle się zna na takich pojazdach ( sam nawet miał s13) na ustawieniu zapłonu i on nic niepokojącego niezauważył. W poniższych linkach jest nagrane jak silnik pracuje zaznaczę tylko że uszczelka kolektora 2 dni temu wydmuchało;) tak wiec proszę wziąść poprawkę na to;)))

1. http://www.youtube.com/watch?v=rOqxEDocExs
Tu około 26 do 35 sekundy filmu słychać dobrze stukanie

2. http://www.youtube.com/watch?v=egTZtG6RmmI
Na tym tak od około 8s

Proszę o pomoc w diagnozie problemu. Ewentualnie czy ktoś z forum mieszkający w Warszawie i mający przygody z panewkami niezechciał by posłuchać tego stukania w celu zidentyfikowania przyczyny
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

A sprawdzales ile masz oleju?? Moze byc panewka, moze byc popychacz a moze cos innego. Slychac z gory czy z dolu. Przestudiuj sobie dokladnie to forum bo bylo juz wiele takich tematow. U mnie tak slychac przez chwilke na zimnym silniku po starcie a po chwili jest normalnie ale tylko jak jest niski stan oleju. Mam uzczelniacze do roboty wiec czasem to slysze.
Czy podczas jazdy sie to nasila? Przejedz sie i powoli dodawaj gazu i zobacz czy na ktorys obrotach slychac to bardziej. Nie koniecznie musi byc to paewka. U mojego brata bylo tak ze papnewa poleciala nagle i bylo slychac jakby ktos uderzal kluczem o silnik.
juris
Stały gość
Stały gość

olej sprawdzam "codziennie" bo wydaje mi się że ciśnienie ostatnio mi spadło (jak jade i odpuszczam gaz to spada tak do 0,5 i powoli wraca do około 0,8- na rozgrzanym oleju 850 obrotów/min), wcześniej było wyższe tak 0,75. Pozatym turbo mam puszczające olej do dolotu nieznacznie ale coś tam puszcza oraz cieknie z dekla zaworów przez idiote co rozwiercił, przegwintował a później ułamał śrubę (to może być wynik spadku ciśnienia). W skrócie olej ponad stan. Forum przeszperałem i nic podobnego nieznalazłem. Np dzisiaj rano na zimnym silniku było słychać przez chwilkę później spokój równe pracowanie, a jak z roboty wróciłem to na ciepłym było słychać stukanie postał z godzinkę i przy nagrywaniu tych filmów stukał niezachętnie. Z kabiny tego nie słychać (druciarska przelotówka). Ale zauważyłem że stukanie słychać głównie jak jest na jałowym jak dodam w miejscu gazu to znika na chwilkę aż do spadku obrotów. To jest dźwięk właśnie taki słabo metaliczny raczej jakby silnik o coś walił ale już z każdej strony zaglądałem i nic a stuki dochodzą bardziej z dołu silnika.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Zrób prosty test. Zapnij jedynkę, zaciągnij ręczny i bez gazu delikatnie puszczaj sprzęgło tak żeby silnik zaczął przygasać ale nie gasł. Jeśli to panew to od razu usłyszysz nasilenie pukania. Na filmiku powinieneś dodać gazu i wogole kiepski ten filmik. Przeciek z pod pokrywy zaworów nie ma kompletnie wpływu na ciś. oleju. To nie jest tak że w całym silniku masz ciśnienie oleju. Ono występuje tylko na panewkach, popychaczach hydraulicznych, panewkach wałków rozrządu i natrysków na denko tłoka w przypadku ca. Jaki masz olej?
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

Dziwna sprawa. Jak cos nie tak z panewka to stulanie powinno sie nasilac przy wyzszych obrotach. Moze cos z walem. Moze byc milion rzeczy. Zagadaj do Pajaka. bardziej ogarnia temat.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Ja tam stawiam na szklanki, ale fajnie jakbyś nagrał lepszy filmik.
Ostatnio zmieniony pt 11 lut, 2011 00:04 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
juris
Stały gość
Stały gość

Filmiki nagrałem w najlepszej jakości jaką mogłem. Dodawanie gazu by nic niedało bo uszczelka kolektor/głowica jest w jednym miejscu wydmuchana i wszystko zagłusza. Teraz mam zalany motula 10w40 6000+ czy coś w tym stylu.
Pierwsze moje podejrzenia były na głowicę że może na wałkach są luzy a pozatym strasznie głośno chodzą zawory.
Awatar użytkownika
kolosezw
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

no wlasnie obstawialbym to co PiotrekŁDZ... szklanki.
o ile chodzi o ten dzwiek co mysle, bo jest tam ich sporo.
sprobuj otworzyc korek oleju, zblizyc mikrofon i wtedy nakrecic
Ostatnio zmieniony pt 11 lut, 2011 07:18 przez kolosezw, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Stary to jedyna opcja jest.ta z recznym. Jesli to panew to wyraznie uslyszysz jak silnik cichnie a pukanie robi sie wyrazniejsze. Jesli pukanie nie bedzie narastac a nawet malec to szklanki!
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

piotrek, PW
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Teraz posłuchałem i zdecydowanie obstawiam szklanki. Prosiłem o dodanie gazu i próbe uchwycenia momenu gdzie silnik musi przezwyciężyć siłe swojej bezwładności-wtedy najbardziej słychać panewki.
Ostatnio zmieniony pt 11 lut, 2011 18:51 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
juris
Stały gość
Stały gość

dobra robiłem z tym ręcznym tak jak mówiłeś silnik przygasa i stukanie też. Podobna sytuacja jest na 1 i 2 biegu. Acha zauważyłem że stukanie jest wyraźniejsze jak olej jest rozgrzany, lecz nawet wtedy opcja z ręcznym daje ten sam efekt. Jutro wrzucę nowy filmik z dogazówką oraz bez korka oleju.
s-t-k
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

panewki bylo by slychac przy rownych obrotach (u mnie chyba przy 1500 obr. byly najlepiej slyszalne). przy wkrecaniu silnika, zmienianiu pretkosci obrotowej panewki bardzo nie uslyszysz chyba ze jak schodzi z obrotow. A olej teraz zmieniles na motula? na jakim wczesniej chodzil??
juris
Stały gość
Stały gość

Noo karta pamięci do aparatu mi się zepsuła.... filmik będzie dopiero jutro;( Niestety niewiem na jakim wcześniej chodził raczej na niczym dobrym ale świerzym bo jak nyskę kupiłem to LAŁ się olej zewsząd... Dosłownie LAŁ się
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

ja bym tez obstawial popychacze hydrauliczne(szklanki), ewentualnie wywalone gniazda pod popychacze w glowicy, u mnie zmiana popychaczy na nowe nie pomogla za wile, dopiero zmiana glowicy wyciszyla to dieslowskie klepanie :P
najlepiej podjedz do konretnego mechanika obsluchanego w silnikach, to ci powie co to albo naprowadzi na rozwiazanie problemu.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”