różne lampy a prawo.

Wszelkie modyfikacje karesorii i wnętrza

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
moryc7
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Witajcie. może ktoś z Was wie, czy coś takiego:

Obrazek

jest dopuszczalne w Polsce? chodzi mi o to, żeby jedna lampa była zupełnie inna niż druga. jak mają się do tego przepisy?
Ostatnio zmieniony ndz 19 gru, 2010 12:57 przez moryc7, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszamy do Zakopanego!! http://www.zol.pl/nocleg/sfinks

Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Znając polskie realia zapewne nie wolno :)
Awatar użytkownika
moryc7
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dzięki za zainteresowanie. też obawiam się, że nie wolno. chciałbym jednak usłyszeć opinię osoby obeznanej na 100% w temacie :)

W polskim prawie nie ma nic a propos tego, czy dwie lampy muszą być jednakowe.
Mają mieć atesty CE i być dopuszczone do ruchu.
Awatar użytkownika
Marcinrat1
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

czyli wszystko zależy od pana policjanta bo w Polskim prawie "Policjant ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny jeżeli ma PODEJRZENIE że auto nie spełnia wymogów bezpieczeństwa." w efekcie co drugą kontrolę stracisz dowód czy będziesz mieć na to papiery świstki zaświadczenia czy co tam zdobędziesz....
Wiscoo

E tam. Chłodna i rzeczowa argumentacja powinna przekonać. No chyba, że na czymś innym może wyjść buba podczas oględzin auta.:D
Awatar użytkownika
Marcinrat1
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

to zależy od policjanta.... jak inteligentny to przetłumaczysz wytłumaczysz... ale takiego to ciężko znaleźć... u mnie (wągrowiec) są dwie siksy nabijają sobie wyniki zabierając dowody za co popadnie znajomy mojego ojca stracił dowód 2 dni po uczciwym przeglądzie i nic takim nie zrobisz.... komendant mówi "widocznie coś budziło zastrzeżenia"
Awatar użytkownika
moryc7
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dzięki za wszystkie odpowiedzi :) czyli jak wsadzę jakąś homologowaną na Europę lampę z lewej strony a inną homologowaną na Europę lampę z prawej strony to gość robiący mi badanie techniczne nie ma prawa odmówić pieczątki (oczywiście wszystkie lampy wyregulowane na miejscu itp.)? a potem to też nie mam się czego na drodze obawiać poza tym, że rzucający się w oczy samochód spotka się z niekompetencją Pana w niebieskim mundurku ?

Teoretycznie, tak właśnie powinno być. Źródło światła ma być homologowane, a jego ustawienie mieścić się w graniach ustalonych przez ustawodawcę, ergo dwie lampy różnych producentów spełniające wyżej wymienione kryteria są dopuszczalne. Ament.
Awatar użytkownika
Marcinrat1
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

http://www.wielkopolska.policja.gov.pl/ ... 0&Itemid=6

poczytałem i ani słowa że nie można polecam wozić wydruk ze sobą :D
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

a ja mysle ze poleci dowodzik przy pierwszej lepszej kontroli
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Wiscoo

A z czego owo myślenie wynika? Jaki paragraf?
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

taki ze drogowka moze ci zabrac dowod i skierowac na badanie podejrzewajac ze lampy sa nieprzepisowe

tak samo jak zabieraja dowody za glosne wydechy nie mierzac ich glosnosci na miejscu, jak za 'lexusy', xenony itp
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Wiscoo

Pokazujesz na kloszu lampy CE.:)
Ja rozumiem, że Polska, ale jednak prawo obowiązuje. A najprostsza wykładnia prawa i podstawowa interpretacja jest taka: Co nie jest zabronione, jest dozwolone.

Weźcie nawet na logikę - komu robi różnicę, czy macie dwa różne światła? Z punktu widzenia innych użytkowników dróg ważne jest, żebyście ich nie oślepiali, a z punktu widzenia policji, ważne jest żebyście mieli homologowane, dobrze ustawione światła. No więc, mając dwie różne, ale homologowane lampy, dobrze ustawione, da się osiągnąć wyżej wymienione rezultaty.
Możemy dywagować o podejściu policjanta, to i owszem, ale prawnie Wasze auto będzie spełniało wymogi dopuszczenia do ruchu - przynajmniej w kwestii oświetlenia.

Dwóch różnych lamp nie należy mylić z ksenonem (temat na oddzielny topic, z resztą chyba poruszany tutaj) i lexusami, które często ludzie kupują na allegro, jakieś chińszczyzny bez CE ani homologacji, to i nie dziwne, że się pozbywają dowodów.;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling”