spubuj uzyc jakiegos preparatu do chlodnic ale to zwykle nic nie daje. Najleprzy jest ache albo jakis kret do zlewow tylko uwazaj zeby nie jadl aluminium
No i ocet swietnie odkamienia
Powietrze w układzie chłodzenia
Moderator: Moderator
-
SIWY_240SX
Ok, zobaczymy jak pokrzywiona 
A co do środków chemicznych i aluminium, to ja mam chłodnicę miedzianą i niewiem czy to źle czy dobrze jeśli chodzi o osady wewnątrz i ewentualne przeżarcie przez "krety", poza tym ciężko będzie wybadać jak długo płukać tym kretem, żeby żeczywiście nie przeżarł chłodnicy a przyniósł jakiś efekt, może ktoś już go używał
A co do środków chemicznych i aluminium, to ja mam chłodnicę miedzianą i niewiem czy to źle czy dobrze jeśli chodzi o osady wewnątrz i ewentualne przeżarcie przez "krety", poza tym ciężko będzie wybadać jak długo płukać tym kretem, żeby żeczywiście nie przeżarł chłodnicy a przyniósł jakiś efekt, może ktoś już go używał
-
ChEsTeR
Tez mam to samo i zaczoł mi sie przegrzewać ale nigdy nie zagotowal więc włożylem aluminiowa od 200sx ale jeszcze nie zabrałem sie za czyszczenie tej miedzianejn nie chcialo mi sie. Ale warto bo miedz z tego co pamietam lepiej przewodzo ciepło od aluminium.
-
robin
Najpierw sprawdz czy chlodnica jest rownomiernie goraca tzn. na gorze i na dole powinno byc tak samo , sprawdz tez korek wlewu na chlodnicy i zobacz czy jest ok. NIE ODKRECAJ PRZY ROZGRZANYM SILNIKU moze ci siknac plynem i auuuuu, przez nie sprawny korek moze ci sie czesciowo zapowietrzac uklad chlodzenia.
-
SIWY_240SX
Dzięki chłopaki za wsparcie
Finalnie stwierdzono niesprawność chłodnicy, miedź się poprostu utleniła i płytki straciły właściwości odprowadzające ciepło. Pozostała mi wymiana chłodnicy lub rdzenia, wybiram to drugie bo jest 3 razy tańsze, ale i tak wypruję 450 pln. Chociaż będę miał spokuj z układem chłodzenia.
Finalnie stwierdzono niesprawność chłodnicy, miedź się poprostu utleniła i płytki straciły właściwości odprowadzające ciepło. Pozostała mi wymiana chłodnicy lub rdzenia, wybiram to drugie bo jest 3 razy tańsze, ale i tak wypruję 450 pln. Chociaż będę miał spokuj z układem chłodzenia.