Problem z odpowietrzaniem hamulców i ABS

Wszystko od klocków hamulcowych, tarcz poprzez zaciski i pompy na płynach i przewodach skończywszy

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
djlasior
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Po odpowietrzeniu całego układu dalej pedał schodzi do końca. Wcześniej tego problemu nie było... wystąpił po wymianie płynu hamulcowego na dot4. A z Abs jest taki problem ze od 2-5m wlancza sie kontrolka abs'u. Czujniki czyszczone, ale nie mierzone bo nie wiem po ile mają mieć [ohm]. Czekam na wasze pomysły co mam z tym dalej działac
Awatar użytkownika
piotras1554
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

wywal abs koszt max 20zł jedna złączka i jeden trójnik i 100% radości z jazdy
NISSAN 200SX 4.0 V8 1UZ-TFE
PROFI Z NICZEGO :D
Awatar użytkownika
djlasior
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Myślałem nad wywaleniem pompy abs ale nie chce jej ruszać.moim zdaniem mogły paść gumki na pompie hamulcowej. a co do tego abs to niech mi ktoś podpowie co może być nie tak czy czujniki prędkości kola poszły na spacer czy pompa. a i prosiłbym o procedurkę odpowietrzania bo gdzieś ostatnio oglądałem a teraz znaleźć nie umiem.Z góry dzienki za pomoc.
Awatar użytkownika
kali
Stały gość
Stały gość

odpowietrzasz w ten sposób że ktoś naciska hamulec a ty odkręcasz śrubkę przy zacisku klucz chyba 8 najlepiej jest założyć wężyk przezroczysty wtedy widzisz czy jest jeszcze powietrze jak nie ma to przykręcasz i tak przy każdym zacisku na koniec popuszczasz przy abs jak to odpowietrzysz to powinno być git a kontrolką się nie przejmuj bo jak zmieniłem płyn na dot5.1 to jak się trochę zagrzał to się kontrolka się oświeciła i abs przestał działać ale po kilku dniach problem znikł i wszystko działa
Ostatnio zmieniony ndz 21 lis, 2010 10:13 przez kali, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
djlasior
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ale ten abs zawsze sie zapala po przejechaniu 2m jeszcze nie było tak żeby dzialal tak jak ma działać. A co do tego odpowietrzania to tak zrobiłem i dalej dupa :evil: . Męczyłem sie z tym wczoraj 4 godziny i nic zero hamulca chyba ze nacisne z 5 razy szybko pedał wtedy zaczyna hamować. Nie ma już sił z tym z kuzynem na zmianie pompowaliśmy a dzisiaj zakwasy.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Odpowiedz sobie na pytanie do czego ci jest potrzebny ten stary niedziałający ABS ?
Jest z nim bardzo dużo problemów, jak rozbierałem ostatnio swoje to na słoneczku do czujnika było tyle rdzy i opiłków metali że fałszowało to odczyty elektromagnesu. Wtyczki zaśniedziałe i skorodowane. Nie za bardzo bym polegał na tym systemie jak nie masz go w bdb stanie. Poza tym problemy z odpowietrzeniem. Osobiście wywaliłem to i pozbyłem się wszystkich czujników i kabli.
Jest taka prawda krążąca wśród kierowców "Aby poprawnie wykorzystywać system ABS należy się najpierw nauczyć jeździć bez niego". W nowych autach system ABS reaguje dużo sprawniej szybciej i z lepszą dokładnością w naszych nissanach system ten pozostawia wiele do życzenia.

Edit:
Aha za trójnik zapłaciłem 12zł a przewody po odpowiednim dogięciu i dopasowaniu użyłem oryginalne, dokładnie sprawdziłem czy nie na chociaż odrobiny korozji lub widocznych zmęczeń materiału, jak coś było nie tak to od razu lądowało w śmietniku. Przewody przy tylnym wózku zostały wymienione na nowe bo były tak skorodowane że samobójstwo na takich jeździć gumki w pompie hamulcowej wymienione. Całość dużo nie kosztowała za to trzeba było trochę czasu poświęcić ale lepsze czucie hamulca i bezpieczeństwo.
Ostatnio zmieniony ndz 21 lis, 2010 11:48 przez erison, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
djlasior
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

to gdy wywalę ta pompe to problem z odpowietrzaniem sie skączy.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Jeżeli to wina ABS a nie np. pompy hamulcowej lub nieszczelnego przewodu to tak.
Będzie ci łatwiej stwierdzić czy układ jest szczelny lub nie gdy pozbędziesz się najbardziej podejrzanego elementu.
Awatar użytkownika
djlasior
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Nic nie było ruszane wszystko chodziło idealnie tylko płyn spuszczony i próbowałem odpowietrzyć ale nic z tego nie wynikło moim zdaniem powinno być wszystko ok a jednak nie jest.
Szczelne wszystko jest nigdzie nie cieknie. Nawet jak odpowietrzam to ani bąbelek nie poleci czy pianka.
Ostatnio zmieniony ndz 21 lis, 2010 12:01 przez djlasior, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

A odpowietrzasz na przekręconym kluczyku? Trzeba mieć włączony zapłon, bo możesz nigdy go nie odpowietrzyć.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
djlasior
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

na zapłonie a co to da? wydaje mi sie ze pompa siadla bo poszlem przedchwila do garazu i ponaciskałem na pedał pare razy i płym pociągło ale co z tego jak pusciłem a on spowrotem wrócił wiec pompa
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Nie co da, tylko tak się odpowietrza pompę ABS.
Awatar użytkownika
djlasior
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

aha ale i tak pierw musze gumki na pompie wymienic
Awatar użytkownika
RobertWA
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

w nim nie ma znaczenia czy zapłon wył czy wł. Wlewasz płynu do oporu w zbiorniczku, idziesz do tylnego lewego koła, kolega pompuje z 7 razy i trzyma pedał, ty odkręcasz odpowietrznik na chwile, i tak kilka razy. Potem P.T. koło, L.P i na koniec P.P. Oczywiście w trakcie dolewasz płynu do zbiorniczka. Jak reszta jest sprawna to musi działac :mrgreen:
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Powtórzę, że dla abs ma znaczenie. Ale najwyraźniej ja źle robiłem, bo bez włączonego zapłonu nie mogłem odpowietrzyć ABS, a po włączeniu od razu się udało. Ale najwyraźniej głupoty piszę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ hamulcowy”