Hej, od razu dwa pytanie w jednym temacie.
1. Seryjne CA18, po przegazowaniu syczy że japa się cieszy, ale bova nikt tam nie montował. Dzwięk chyba na jakimś forum określali efektem gołębia czy jakoś tak, nie jest to jednorazowe i wyraźne psss, tylko pshsh sh sh sh. Mam nadzieję że zrozumiecie o co mi chodzi. Czy tak powinno byc ?
2. T28 z gruchą czyli aktuatorem od seryjnej T25 jakie dokładnie ciśnienie pompuje. W planach są mody a seryjne turbo jest na wykonczeniu, chce odrazu zapodac t28 ale zastanawiam sie czy mozna tak jezdzic na seryjnym setupie?
nie ma BOV a syczy ? i ile pompuje T28 z aktuatorem T25
Moderator: Moderator
Efekt gołębia inaczej pigeon albo compresor surge to nic innego jak ciśnienie zwrotne uderzające w łopatki turbiny po zamknięciu przepustnicy, teoretycznie nie jest to porządany dźwięk w seryjnych autach więc Nissan montował duże puchy z filtrami powietrza, które bardzo dobrze tłumią ten dźwięk. Założe się, że w swoim aucie masz stożkowy filtr powietrza, zatem dźwięk ten jest dzięki temu dużo bardziej słyszalny.
Są różne opinie mówiące, że pigeon jest zły bo szybciej wykańcza wirnik turbiny, a są też takie, że nie ma żadnego wpływu na żywotność sprężarki.
Jeśli nie pompujesz wielkich ciśnień to w sumie BlowOff jest zbędny i spokojnie można z gołębiem pod maską jeździć. Takie moje zdanie.
Są różne opinie mówiące, że pigeon jest zły bo szybciej wykańcza wirnik turbiny, a są też takie, że nie ma żadnego wpływu na żywotność sprężarki.
Jeśli nie pompujesz wielkich ciśnień to w sumie BlowOff jest zbędny i spokojnie można z gołębiem pod maską jeździć. Takie moje zdanie.
Witaj !
Ad.1
Ten dźwięk który słyszysz podczas przegazówki jest to odbijające się ciśnienie w układzie dolotowym o wirnik turbiny.
Ad.2
Seryjna gruszka od T25 upuszcza chyba przy 0.65 bara a seria od T28 przy 0.4 bara.
Ad.1
Ten dźwięk który słyszysz podczas przegazówki jest to odbijające się ciśnienie w układzie dolotowym o wirnik turbiny.
Ad.2
Seryjna gruszka od T25 upuszcza chyba przy 0.65 bara a seria od T28 przy 0.4 bara.
- RobertWA
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
No tak, odbijające się powietrze od łopatek turbiny, tyle wiem, ale czy to tak ma byc ? Czy ca18 nie ma jakiegos fabrycznego DV ?
Filtra stożkowego nie posiadam
seryjna puszeczka i filtr.
Ad.2 To jak założę gruche od T25 do T28 to mogę jezdzic tak zwyczjanie ? na pozostalych seryjnych gratach ?
Filtra stożkowego nie posiadam
Ad.2 To jak założę gruche od T25 do T28 to mogę jezdzic tak zwyczjanie ? na pozostalych seryjnych gratach ?
- Artur1020
- Postojebca

- Kontakt:
sluchaj jak zacza glosniej syczec to sprawdz czy szczelny dolot jest,wiadomo ze odczul bys spadek mocy ale u mnie tak sie dzialo syczal jak glupi a chodzil normalnie, za jakis czas nieszczelnosc sie powiekszyla i wtedy dopiero czulem spadek mocy.
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
- RobertWA
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
wiesz nie mam porównania, bo jak kupiłem to już tak syczał, więc nie wiem czy to sie pojawiło, czy brakuje mocy czy nie 
A co do dolotu to mogę tylko opaski sprawdzic i po dociągac? Jak jade to też dosyc mocno slychac syk turbiny.
A co do dolotu to mogę tylko opaski sprawdzic i po dociągac? Jak jade to też dosyc mocno slychac syk turbiny.
Ostatnio zmieniony ndz 07 lis, 2010 21:00 przez RobertWA, łącznie zmieniany 1 raz.
Pigeona słychać również na zwykłym filtrze powietrza ale jest dużo cichszy niż przy stożku.
Co do tego jakie ładuje Ci ciśnienie turbina.
Zegar Boost-a polecam to będziesz wiedział ile ładuje i czy wszystko ok, a nie na wyczucie jeździsz.
Co do tego jakie ładuje Ci ciśnienie turbina.
Zegar Boost-a polecam to będziesz wiedział ile ładuje i czy wszystko ok, a nie na wyczucie jeździsz.

[/center]