CryO2 >> dolot chłodzony CO2

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no dobra ... oszronienie może wystąpić...
ale będzie chwilowe... nikt nawet robiąc donut'y wokół jakiegoś samochodu nie trzyma buta w podłodze tylko reguluje ilość położenie przepustnicy przez wciskanie i odpuszczanie gazu...

Więc, chyba jednak nie będzie tak paskudnie z tym oszronieniem conajwyżej na sekundę może 1,5.

BTW myślę o własnej konstrukcji... nie chce ciągnąć kit'a ze stanów...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
nissans13
Coś już wiem
Coś już wiem

no to pozostaje czekać na efekt końcowy;)
W sumie te intercoolery to też nie głupi pomysł: KLIK

Dolot: KLIK

Tylko cena zaporowa...

Obrazek
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

wtrysk wody ok rozumiem , sprawdza się w autach, ale czy widzieliście żeby ktoś stosował tak drogi układ w ulicznym 200konnym aucie ? no chyba że ma 1 litr pojemności i dmucha 1,5 bara. ale nie o tym temat. nie róbmy OT

Rozumiem ze macie dużo twórczej inwencji ale naprawdę szkoda czasu i pieniędzy na układy których nikt nie stosuje. Bo chyba zdajecie sobie sprawę ze taki układ tani nie jest.

Krótka piłka .

SRa w Japonii katują od początku lat 90' i używają ich do dziś . myślicie ze jak by chłodzenie CO2 lub wodne IC były lepsze to po tylu latach taki HKS i inny JUN nie wystawiał ich w ofercie ?

Jeśli pokażecie mi że takie rozwiązania sprawdzają się na świecie i nie są to pojedyncze przypadki to przyznam wam racje że taki temat ma sens.

Co do samego CO2 . to uwaga konkrety .

Jeśli w ogóle taka instalacja miała by się sprawdzać to tylko w DRAGU .
ile trwa dokręcenie takiego silnika od 4500obr do odcinki , żeby w ogóle to zadziałało to dyszy na IC musiało by być bardzo dużo i to nie małej średnicy bo chłodziło by zbyt punktowo. CO2 musi lecieć pod dużym ciśnieniem żeby w ogóle mogło coś schłodzić .
Wiem to z praktyki bo często używam CO2 jako kompresorka żeby coś przedmuchać. i wiem po jakim czasie i pod jakim ciśnieniem zaczyna chłodzić .

Nie mówie że to nie będzie działąć bo może jakoś będzie ALE:
Butla z 6kg gazu waży 20kg jak nie lepiej i ma metr długości , do tego wszystkie węże , sterowanie elektrozaworem itp to kupa pieniędzy i kilogramów.
Poza tym taka butla starczyła by może na godzinę katowania .

WARTO ?

zresztą patrząc w jakim czasie dokręca się auto , żeby takie coś miało działać to musiało by się uruchamiać wcześniej niż w momencie wciśnięcia pedału gazu do końca.
bo wtedy jest po ptakach.

W sumie to nawet do dragu nikt tego nie będzie na stałę tego montował bo jak usłyszy ile to waży to będzie wolał , żeby mu ktoś na starcie gaśnicą IC spryskał .

Podsumowując :
to rozwiązanie do niczego się nie przyda chyba że ktoś raz kiedyś chce się pościgać ze świateł i stojąc na czerwonym będzie schładzał ic.
W skrajnych warunkach jeśli stożek nie będzie dobrze odizolowany to zassie CO2 i silnik zdechnie albo zrobi się za ubogo i będzie kaboom .

generalnie naprawdę lepiej kupić jakieś porządne IC i mieć bezobsługowy, uniwersalny, sprawdzony , dobry zestaw.

jak ktoś mi pokaże jakieś konkrety to zmienie zdanie , na razie to kolejny temat o tym jak by było fajnie gdyby ....

pozdro chłopaki i zluzujcie rajty bo nic was niemam ale po co robić kolejny temat o niczym .
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Forest spoko... temat nie jest o niczym... to poprostu dyskusja o tym czy się sprawdzi taki układ w s13. Każdy ma prawo się wypowiedzieć. Temat założyłem bo sam do końca nie znam się na wymianie ciepła itp. Wymyśliłem sobie coś takiego jakiegoś wieczora, potem znalazłem CryO2 i widzę że ktoś to profesjonalnie wykonał i używa. Co z tego że może nikt z nas tego nie wykona u siebie... A nóż widelec ktoś to zastosuje i będzie się cieszył z mrożonych koników pod machą. Cholera wie... Forum jest po to aby podyskutować... :mrgreen:

Anyway...

Po pierwsze... racja... do 200 konnego sx'a to może nie jest najlepszy patent...
Po drugie... przyznaję się bez bicia nie zwracałem zbytnio uwagi na wagę układu i butli
Po trzecie... CryO2 ma zastosowanie w sporcie... wrzuć sobie w google... jest team firmowy CryO2
Po czwarte... zapewne CryO2 chroniony jest drogim patentem i HKS czy inni na chwilę obecną nie pchają się w to z racji małej popularności układu...
Po piąte... a czy JAPONIA zawsze musi być wzorcem? CZEMU NIE POLSKA?!

:mrgreen: :alien: wiem mam zryty beret :alien: :mrgreen:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Sztuka dla sztuki....

zbędna masa :|
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

widze ze 200sx to juz moga 4 rodzaje gazu miec... :mrgreen:

GAZ
NX
CO2
butla z gazem do kuchenki...

a... i 5 rodzaj... kierowca stary gazownik...

dajcie chlopakom porzezbic, cos robic trzeba! :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A by tak dodatkowo do CO2 dorobić natrysk wody na IC, lub sam natrysk wody?
woda powinna ładnie przekazać tę różnicę. gdzieś czytałem że rajdówki jakieś miały takie coś na chłodnicę płynu jak już się mocno gorąco zrobiło.

Gdzieś widziałem projekt że w jakimś kraju Alacha gościu robił 180sx i właśnie dał natrysk na ori IC, rezultaty mi nie znane.

ot
Co do wody w wężu ogrodowym to daję radę,w jakimś tam silniku woda mi się zbliżała do masy krytycznej i coś tam z termostatem czy wentylatorem, , wlałem około wiadro na chłodnicę , robiąc grobiański mist spray i temp na 70 stopni, ale to raczej przez tą ilosć i ciepło właściwe tej chłodnej wody :wink:
/ot

A kto mi uwierzy że też myślałem o chłodzeniu co2 i byłem gotów poświęcić parę gaśnic i butli na testy :mrgreen:

TiGRA, gaśnica kosztuje 25 zeta :twisted:
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

@Forest

Wtrysk wody wcale nie jest taki drogi:
http://www.tomson.com.pl/exec.php?C=Sz2 ... &SZPT_PT=N

jeśli jeszcze nie zapodałeś większych wtryskiwaczy to pomyśl o nim
(cena podobna) - można spokojnie pojechać z AFR do 14 i EGT jest w normie (rzecz jasna stuku brak) - po prostu jako inhibitor spalania robi woda a nie nadmiar paliwa - w dodatku robi to dużo lepiej ;)

swego czasu saab stosował ten system seryjnie na rynek USA,
jednak zrezygnowali na skutek dużej liczby awarii silników - amerykańce olewali uzupełnianie zbiorników z wodą :)

jeżeli chodzi o wodny IC to scooter ma to od jakiegoś czasu i sobie chwali,
zredukowanie pojemności dolotu o 1/3 przy zwiększeniu możliwości chłodzenia to coś o co warto powalczyć (ze względu na pojemność cieplną wody jest to świetny system do niwelowania chwilowych przeciążeń - czyli do auta na ulicę)

@Tigra
co do natrysku CO2 nadal mam sporo wątpliwości - wydaje mi się że jednak bardziej będziesz niwelował efekt cieplarniany niż chłodził powietrze w dolocie,
Forest ma tu sporo racji - IC powinno być zmrożone zanim pojawi się pełne obciążenie
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

roball pisze:@Forest

Wtrysk wody wcale nie jest taki drogi:
http://www.tomson.com.pl/exec.php?C=Sz2 ... &SZPT_PT=N

jeśli jeszcze nie zapodałeś większych wtryskiwaczy to pomyśl o nim
(cena podobna) - można spokojnie pojechać z AFR do 14 i EGT jest w normie (rzecz jasna stuku brak) - po prostu jako inhibitor spalania robi woda a nie nadmiar paliwa - w dodatku robi to dużo lepiej ;)

swego czasu saab stosował ten system seryjnie na rynek USA,
jednak zrezygnowali na skutek dużej liczby awarii silników - amerykańce olewali uzupełnianie zbiorników z wodą :)

jeżeli chodzi o wodny IC to scooter ma to od jakiegoś czasu i sobie chwali,
zredukowanie pojemności dolotu o 1/3 przy zwiększeniu możliwości chłodzenia to coś o co warto powalczyć (ze względu na pojemność cieplną wody jest to świetny system do niwelowania chwilowych przeciążeń - czyli do auta na ulicę)
co do wtrysku wody , super sprawa ale wylacznie do sportu , na codzień w wmiare ulicznym aucie to przerost formy nad treścia. wolalbym zainwestowac w wtryski jednak

co do wodnego IC.
nie mówie ze Scootera patent nie działa bo działa na pewno ALE !
Biorąc pod uwage ile kosztował ten zestaw, ile waży ten zestaw i że brak na razie dowodu na realne korzyści miedzy takim zestawem a porządnym FMIC to tak wiesz...
tak naprawdę żeby to jednoznacznie zweryfikować Scooter musiałby pojeździć 1h po torze z czujnikiem temp powietrza w kolektorze , a potem założyć porządny FMIC i powtórzyć test. po różnicach temp mogli byśmy rozmawiać o konkretach.

a co do długości dolotu to już wiele osób udowodniło ze długi dolot = większy lag to MIT !

Jesteś dobry z fizyki to policz ile turbina pompuje litrów powietrza na 1sekunde i jaką średnio pojemność ma FMIC . a potem odejmi te kilka litrów na oszczędzonym dolocie i policz o ile szybciej dotrze powietrze do kolektora . idę o zakład że będzie to poniżej 0,01s

Podsumowując robienie krótkich dolotów nic nie daje. Co zresztą widać w trendach japońskiej motoryzacji :P
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Tomek89 pisze: A kto mi uwierzy że też myślałem o chłodzeniu co2 i byłem gotów poświęcić parę gaśnic i butli na testy :mrgreen:

TiGRA, gaśnica kosztuje 25 zeta :twisted:

No dobra.. 25 zeta...

Tyle, że tzw gaśnica śniegowa...bo o takiej tu raczej mowa... nabijana jest specjalną mieszanką CO2 i jakiegoś ustrojstwa (jakiś proszek przywierający do gaszonej powierzchni). Wiem bo jeszcze w czasach mojej służby w MONie gadałem ze strażakami o gaśnicach. Więc podejrzewam szybkie zalepienie szczelin w IC.

Jak CO2 do chłodzenia to tylko techniczny :D :altermind:

Panowie tak w kwestii małego sprostowania... to że mam seryjny IC nie znaczy, że chce to montowac na nim... rozmawiamy w kwestii dowolnego IC/FMIC/TMIC/whatever
Abstachując już od wstępnego schładzania np. SPOREGO FMIC, które metodą prób i błędów zapewne udałoby sie osiągnąć przez odpowiednie rozmieszczenie elementów sterujących i natryskowych na bank na takim FMIC jak np.: u Forest'a byłby moim zdaniem odczuwalny efekt.

Panowie jak nie poeksperymentujemy to będziemy tylko gadać i gadać. Napiszę tak:
Jak tylko uzbieram odpowiednią wiedzę w tym temacie, to przystąpię do prób budowy zestawu CO2. Ja może FMIC'a jeszcze nie mam, ale może Forest zgodzi się zamontować to ustrojstwo na testy do swojej maszyny... :alien:
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

OT:
gdzie sa gasnice sniegowe po 25 zeta ? ostatnio za 5kg placilem 270zl ....
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Reggi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Natrysk wody na IC o ile się nie myle ma EVO w wersji rajdowej, ale pewny nie jestem.
Taki układ w sumie można tanio zbudować zbiorniczek powiedzmy dwie pompki wysokociśnieniowe do spryskiwaczy lamp przednich i kilka dysz i układ gotowy.
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Najnowszy niskobudżetowy zbiorniczek na mieszankę woda/alkohol:
Obrazek

w PL nijak nie mogłem znależć, żadnego stabilnego zbiorniczka o pojemności 3L+ , więc zacząłem szukać jakichkolwiek baniaków o takiej pojemnności.
Rozwiązanie trafiło się w hipermarkecie za 19zł z wkładem ( zbiorniczki 3-5l w usa 30-6-$+ wysyłka, zbiorniczków na paliwo do motorówek niestety chwilowo nigdzie nie mogłem znależć )
Czujnik ilości płynu VAG - układ chłodzenia 5,68zł - na zasadzie przewodzenia prądu
czujnik pływakowy opel 32zł + wysyłka

System wtrysku mieszanki ERL : pompa, przekaźnik, dysza itp
mam jeszcze rurki emulsyjne z PF 126p, po zrobieniu flanszy zobaczymy jak to działa, i króty rozpylacz będzie najlepszym rozwiązaniem
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

A jak ze sterowaniem? Z palucha czy jakaś elektronika podpięta np. pod termometr w dolocie?
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

roball pisze:A jak ze sterowaniem? Z palucha czy jakaś elektronika podpięta np. pod termometr w dolocie?
w zestawie jest czujnik ciśnienia doładowania, niestety niemam informacji czy zalacza przy 0 czy przy jakiejs konkretnej wartosci- wyjdzie w praniu
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”