cos dziwnie piszczy !! ??

Wszystko od klocków hamulcowych, tarcz poprzez zaciski i pompy na płynach i przewodach skończywszy

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
kubus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

witam pytanie dotyczy s13
samochod dziwnie piszczy tzn dzwiek wydawany przez niego jest tak jak w przypadku zuzytych klockow ... blaszka o blaszke ale nie jest staly a wydobywa sie z przedniego pewego kola w momencie skrecenia kierownicy w prawo ...... przy jakiejkolwiek predkosci czasem jest czasem go nie ma.. a jest to strasznie irytujace..... na klocki nie stawiam bo jak hamuje prosto to nic a nic nie slychac... zatrzymuje sie spoko
ale to jest strasznie dziwne...... nawet toczac sie doslownie prawie wmiejscu skrece kiere i piszczy musne doslownie ham i przestaje..... na poczatku myslalem ze to moga byc gumy w zawieszeniu... ale przeciez przy min predkosci czyli 1-2 km na godzine nie ma zadnych obciazen jak lekko skrece kola wiec to mi sie wydaje odpada...... no i nie wiem co to moze byccccccccccccccc
ale najdziwniejsze ze jak tylko depne hamulec to ustaje dzwiek....
mechanikiem nie jestem wiec trudno mi jest powiedziec
pomozcie :P
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

klocek nie odbija - rozbiez zaciski wyczysc nasmaruj smarem przeznaczonym do tłoczków i prowadnic.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
Dominik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Dobrze mówi Rafi.
przy zacisku powinny być takie blaszki w których trzyma się klocek one są z nierdzewki ale się brudzą. powinno wystarczyć jak to wszystko wyczyścisz. spoko możesz też to wszystko ładnie nasmarować :)
To jest na 100% to bo miałem to samo
Oby asfalt zawsze był suchy, gładki i lśniący. Amen
Awatar użytkownika
kubus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

juppi to dzisiaj rozbieram ham ;p
Awatar użytkownika
biernik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

mi tak piszczalo do wczoraj. na klockach sa takie blaszki sygnalizujace ze klocek jest zuzyty i silą woli musi piszczec, po to jest to tak skonstruowane a gdy naciskasz hamulec to przestaje , gdyz blaszka dociska sie na maxa.
Awatar użytkownika
kubus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

hehe ja wiem wiem ze sa blaszki na klockach wiadomo co by bylo gdyby ich nie bylo i nagle przy 240 bys chcial zachamowac :P
ale to nie one... jak zwalcze problem tzn zrobie to co napisali przedmowcy dam znac co i jak klockow jeszcze troche zostalo :P
pozdro
ChEsTeR

Sprawdz luz na łozysku
Awatar użytkownika
kubus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

heh spoko ale jak to zrobic zeby wiedziec co i jak ??
ChEsTeR

Kubuś mógłbys sie wyrażać jaśniej.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Łozyska szumia a nie piszcza i zazwyczaj na łukach jak jedzie sie z duza predkoscia (jak działaja siły odsrodkowe).
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Zeby nie zakladac nowego tematu to napisze tu :D

U mnie słychac odgłos tarcia tak jak by blaszka o blaszke wcisne hamulec i juz nie słychac (podczas jazdy).... Nastepnie jak podczas jazdy wcisne hamulec i mam okno otwarte co słysze jak by cos tarło o cos ale juz nie ten sam odgłos co wtedy... Co to moze byc ??? Tzn wiem ze to cos z hamulcami ale moze czekos wiecej sie dowiem. Klocki wymieniane byly z 8000-10000 km temu...
Awatar użytkownika
biernik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

moje klocki pewnego razu wytrzymaly tylko 10 tkm. i to z tylu.
Ale to moja wina bo krecilem ciagle z przyblokowanym przodem, wiadomo ze tyl tez lekko musial hamowac no i sie skonczyly. moze tez miales jakies buble a nie klocki, mogl sie przeciez skruszyc i odpasc od temperatury , kolesiowi mojemu sie tak stalo prawie nowe klocki a i odpadla ta okladzina.
Awatar użytkownika
Paweł
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Wszystko zależy od tego jaki jest stan tarcz i klocków. W 200sx zazwyczaj szybko się kończą 10 000 i nowe ale to zależy też od jakości klocków, tak naprawdę im droższe tym lepsze , Odgłosy mogą wynikać niezależnie od klocków ,od tarcz jak sa mocno zużyte to są nierówne i nierówno łapią ,a pozatym twoży sie krawędz i ona też potrafi "szurać".
Łozyska nie piszcza ale "chrumchają" :D na ostrych zakretach a im gożej to i podczas jazdy prosto.w s13 z abs tarcze moga mieć 18 mm .Ale aj wymieniłem jak miały 15 mm ale naprawde jest to niebespieczne bo klocek moze wypaść :D i bummm :eek:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

A mi tarła blacha od osłony tarczy o tarcze (musiał ją jakiś kij wykrzywić bo czasmi jeżdze przez las) i drazniło mnie to jak cholera wpieniłem sie zdiołem koło i odgiołem ją - to chyba najpoważniejsza awaria z jaką się spodkałem :mrgreen: a już się bałem ze będe nmiał conajmniej piaste do siciągania :evil:
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
kubus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

heh no i dupa nie mialem czasu zeby to zrobic.. i weny jakos..
no ale sie porobilo teraz jak podniose samochod i lekko rusze kolem to piszczy jak glupie nie ma co musze to w koncu zrobic i przy okazji zmienie te klocki bo jak tak sobie na nie patrze to ciezko powiedziec ile jescze ich zostalo ale nieduzo....
i tak wiem ze temat byl juz gdzies poruszany ale jakei klocki na przod ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ hamulcowy”