Witam,
Muszę zdjąć tylny zderzak w S13 - trzeba zainstalować czujniki parkowania (dla niewasty, która już coś takiego używa, a przy opkazji usunę odprysk przez nawiercenie w tym meisjcu dziury).
Do założenia tych czujników trzeba nawiercić dziury w zderzaku i poprawadzić kable pod deskę z przodu.
Czy zderzak jest w środku pusty czy czym wypełniuony (np. jakąś pianką)? Są jakieś dziury od strony mocowania, a może w ogóle jest otwarty?
O czym należy wiedzieć zdejmując zderzak? Wg. instrukcji odkręca się nakrętki od strony bagażnika. A może uda się to zrobić bez zdejmowania zderzaka?
Będę wdzięczny jeśli ktoś ma lub montował czujniki parkowamnia w swoim S13.
Pozdrawiam,
Marcin
Czy zderzak
Czujniki parkowania - montaż
Moderator: Moderator
- Pieronek
- Coś już wiem

- Kontakt:
miedzy zderzakiem a belka jast wypełnienie ze styropianu, raczej nie bedzie to przeszkadzac przy montażu czujników, zderzak jest przyktecony do podłuznicy i do błotników (łącznie 10 srub
)
Bez zdejmowania zderzaka raczej nie uda Ci sie zamontować tych czujników.
przy zdejmowaniu zderzaka pamietaj zeby odpiac kable ktore ida do podswietlenia tablicy.
Bez zdejmowania zderzaka raczej nie uda Ci sie zamontować tych czujników.
przy zdejmowaniu zderzaka pamietaj zeby odpiac kable ktore ida do podswietlenia tablicy.
Jest jeszcze jedna śruba nad wydechem co trzyma belkę. Ja nie mogłem jej znaleźć i się dzwiwiłęm co mi trzyma zderzak z tej strony 
N/A-LPG KILLER 
Japan Auto
Japan Auto
Dzieki Panowie za informacje.
Mam jeszcze tylko zapytanie jak sie dostac do tych śrub: z baganika, gdzieś zza koła? Na obrazku z serwisówki nie za bardzo to widać.
Czy ta śruba nad wydechem to jest to co zaznaczyłem na obrazu? Jak się do niej dobra, po prostu od spodu pojazdu?
I ostatnie sprawa - przejscie na kable ze zderzaka do kabiny. Są jakieś ładne gotowe dziury?
Pozdrawiam,
Marcin
[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 12:25 ]
Sorki, nie załączyłem obrazka: http://picasaweb.google.pl/XXXL.Marcin/240sx#
Mam jeszcze tylko zapytanie jak sie dostac do tych śrub: z baganika, gdzieś zza koła? Na obrazku z serwisówki nie za bardzo to widać.
Czy ta śruba nad wydechem to jest to co zaznaczyłem na obrazu? Jak się do niej dobra, po prostu od spodu pojazdu?
I ostatnie sprawa - przejscie na kable ze zderzaka do kabiny. Są jakieś ładne gotowe dziury?
Pozdrawiam,
Marcin
[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 12:25 ]
Sorki, nie załączyłem obrazka: http://picasaweb.google.pl/XXXL.Marcin/240sx#
240sx s13
- Pieronek
- Coś już wiem

- Kontakt:
w bagażniku sa takie 4 gumy, sciagasz je i tam sa sruby do podłuznic, a te z blotnikow sa w tych wnekach po obu stronach bagaznika, w prawej wnece bedziesz musiał chyba jeszcze odkrecic taki plastik bo nie dostaniesz sie do ostatniej srubki, a do tej sruby pod autem musisz sie dobierac spod auta, moze Ci troche tłumik przeszkadzac ale dasz se rady
z kablami bedziesz musiał troche pokombinowac bo raczej nie ma tam zadnych dziur, no chyba ze sie myle to mnie ktos poprawi.
z kablami bedziesz musiał troche pokombinowac bo raczej nie ma tam zadnych dziur, no chyba ze sie myle to mnie ktos poprawi.
no jak dobrze pamietam to na srodku tylnej blachy w bagazniku (grodzi czy jak to nazwac) jest otwor na kable do podswietlenia rejestracji i kabel idzie przez gume, wiec mozesz tam dolozyc przewody i bedzie git 
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie.
Ciekawy jestem czy w ogóle jest ktoś kto takich czujników używał w 200/240sx ?
Kolega zainstalował w Volvo S60 i, o dziwo, podobno sam się zdziwił, że to jednak przydatne. Jedyna na co zwrócił uwagę, to żeby zewnętrzne czujniki były bliżej środka bo jesli jest tak jak w instrukcji montażu to za bardzo "oświetlają" na boki i np. alarmują przy prawidłowo mijanym słupku bramy.
Z drugiej strony taki słupek widać w lusterku, a jest szansa, że zadziała jak będzie potrzeba gdy się cofwa z zakrętem (ja już się nadziałem na betonowy kwietnik - za niski żeby go zobaczyć w szybie - co za debil umieścił coś takiego na parkingu pod Katedrą w Lublinie?).
Tylkny zderzak w s13 jest dosyć zaokrąglony wiec jak to jest?...
Pozdrawiam,
Marcin
[ Dodano: Wto 11 Maj, 2010 23:54 ]
Witam,
W koncu po rozbrojeniu tapicerek i wykladzin dobralem sie do zdejmowani zderzaka. Trzy srubki w bocznych wnekach - malo miejsca na obrot kluczem ale bez proiblemu - zeszly. Zderzak dalej trzyma jak przymurowany. Pod samochodem wypatrzylem rzad 5-ciu srobek na gwiazdke od zatrzaskow. Musialem poszukac krotkiego srubokreta (duzy sie nie miescil) i zaczalem odkrecac. Nie odkrecilem zadnej, ale lby 3 wkretow zepsulem - plastikowe, poklejone u mnie jakim cudem do konserwacji - naciecia sie psuja, ale sruby nie puszczaja. Dalem sobie spokoj.
Teraz jeszcze raz patrze do serwisowki i wydaje mi sie, ze tak w ogole to chyba pytalem nie o to co trzeba: ja chce zdjac tylko plastikowa, zewnetrzna oslone zderzaka, a nie caly zderzak. Czujki parkowania wymagaja okraglej dziury w oslonie zderzaka o srednicy jakies 24mm i przeciagniecia kabli do kabiny. Zatem myslem o zdjecie tego co w dokumentacji nazywa sie "bumper fascia". "Energy absorber form" to chyba ten styropin czy pianka wiec nie bedzie problemu ze zrobieniem dziury. Tak wiec - jak to zdjac?
A tak w ogole to zastanawiam sie czy nie udaloby sie bez odkrecania czegokolwiek: robie dziure na czujke i z ukosa, plasko do powierzchni oslony zderzaka wpycham sztywny drut w kierunku tablicy. Koniec druta powinien sie ladnie slizgac po wewnetrznej powierzchni oslony, a na obrazkach wypatrzylem, ze ta pianak i tak nie wypelnia wnetrza zderzaka w calosci i nie ma jej w centralnej czesci.
Czy ktos moze widzial zderzak od srodka i moglby to potwierdzi/skomentowac?
Pozdrawiam,
Marcin
Ciekawy jestem czy w ogóle jest ktoś kto takich czujników używał w 200/240sx ?
Kolega zainstalował w Volvo S60 i, o dziwo, podobno sam się zdziwił, że to jednak przydatne. Jedyna na co zwrócił uwagę, to żeby zewnętrzne czujniki były bliżej środka bo jesli jest tak jak w instrukcji montażu to za bardzo "oświetlają" na boki i np. alarmują przy prawidłowo mijanym słupku bramy.
Z drugiej strony taki słupek widać w lusterku, a jest szansa, że zadziała jak będzie potrzeba gdy się cofwa z zakrętem (ja już się nadziałem na betonowy kwietnik - za niski żeby go zobaczyć w szybie - co za debil umieścił coś takiego na parkingu pod Katedrą w Lublinie?).
Tylkny zderzak w s13 jest dosyć zaokrąglony wiec jak to jest?...
Pozdrawiam,
Marcin
[ Dodano: Wto 11 Maj, 2010 23:54 ]
Witam,
W koncu po rozbrojeniu tapicerek i wykladzin dobralem sie do zdejmowani zderzaka. Trzy srubki w bocznych wnekach - malo miejsca na obrot kluczem ale bez proiblemu - zeszly. Zderzak dalej trzyma jak przymurowany. Pod samochodem wypatrzylem rzad 5-ciu srobek na gwiazdke od zatrzaskow. Musialem poszukac krotkiego srubokreta (duzy sie nie miescil) i zaczalem odkrecac. Nie odkrecilem zadnej, ale lby 3 wkretow zepsulem - plastikowe, poklejone u mnie jakim cudem do konserwacji - naciecia sie psuja, ale sruby nie puszczaja. Dalem sobie spokoj.
Teraz jeszcze raz patrze do serwisowki i wydaje mi sie, ze tak w ogole to chyba pytalem nie o to co trzeba: ja chce zdjac tylko plastikowa, zewnetrzna oslone zderzaka, a nie caly zderzak. Czujki parkowania wymagaja okraglej dziury w oslonie zderzaka o srednicy jakies 24mm i przeciagniecia kabli do kabiny. Zatem myslem o zdjecie tego co w dokumentacji nazywa sie "bumper fascia". "Energy absorber form" to chyba ten styropin czy pianka wiec nie bedzie problemu ze zrobieniem dziury. Tak wiec - jak to zdjac?
A tak w ogole to zastanawiam sie czy nie udaloby sie bez odkrecania czegokolwiek: robie dziure na czujke i z ukosa, plasko do powierzchni oslony zderzaka wpycham sztywny drut w kierunku tablicy. Koniec druta powinien sie ladnie slizgac po wewnetrznej powierzchni oslony, a na obrazkach wypatrzylem, ze ta pianak i tak nie wypelnia wnetrza zderzaka w calosci i nie ma jej w centralnej czesci.
Czy ktos moze widzial zderzak od srodka i moglby to potwierdzi/skomentowac?
Pozdrawiam,
Marcin
240sx s13