Faktycznie troche slaba jakos dzwieku ale chyba panewy powiedzialy see you
Schyl sie pod auto i osluchaj okolice miski
stukanie
Moderator: Moderator
- borimichal
- -#Moderator

Ostatnio zmieniony śr 14 paź, 2009 14:19 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Zawór by było raczej na wolnych słychać i na zimnym. Ja tam mam, że na zimnym zaraz po odpalniu cyknie kilka razy, a potem już cisza (powiedzmy
)
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
Brzmi jak panew. Wtryski to te delikatniejsze cykanie na filmiku.
Ok, kłamałem, na zimnym nie cykają wtryski, za to panewa odzywa się dalej.
No nic, trza przygotować się na zakup ACL Race i na kolejne wydatki.
Co do "cykania" wtrysków jeszcze, to da radę temu zaradzić, bo to dość irytujące jest? Plus lubię gdy wszystko chodzi jak należy
Dzięki za odzew Panowie.
No nic, trza przygotować się na zakup ACL Race i na kolejne wydatki.
Co do "cykania" wtrysków jeszcze, to da radę temu zaradzić, bo to dość irytujące jest? Plus lubię gdy wszystko chodzi jak należy
Dzięki za odzew Panowie.
Panowie ja tu nie mogę wyjść z podziwu!
Coś puka czy to panewka!? Wystarczy wyjąć bagnet z silnika i po oleju odrazu widać czy panewki są wysypane! nie trzeba jeździć po mechanikach, nasłuchiwać, włazić pod samochód. Jeśli olej jest czysty w sensie jednolity brązowy po czarny (jak już zużyty) to jest OK! Jeśli zaś mamy olej jak lakier metalik w padający w srebrny lub złoto brązowy to mamy na bank remont! 
- m0rr1s
- Postojebca

- Kontakt:
jakie lekkie by te stuki nie były, na dnie miski oleju znajdziesz maciupkie fragmenty panewy.... tylko nie kazdemu chce sie miske tyrać 
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.

Filtr nie jest w stanie wyłapać tych drobinek. To tak drobny pył, że zawsze będzie widać.Pył będzie zanim zacznie klepać.Wyciera się pierwsza warstwa na panewce i to ona daje taką poświatę w oleju. Jak już zaczyna klepać, to musi być już spokojnie 1mm luzu. Nie mówię tu o skrajnych przypadkach gdzie w misce olejowej już złom lata, lub korba się urywa.
A poza tym jak już klepie to nie ma bata, długo to nie pośmiga!
- borimichal
- -#Moderator

gh pisze:Filtr nie jest w stanie wyłapać tych drobinek. To tak drobny pył, że zawsze będzie widać.Pył będzie zanim zacznie klepać.Wyciera się pierwsza warstwa na panewce i to ona daje taką poświatę w oleju. Jak już zaczyna klepać, to musi być już spokojnie 1mm luzu. Nie mówię tu o skrajnych przypadkach gdzie w misce olejowej już złom lata, lub korba się urywa.
A to ciekawy sposob na sprawdzanie,ale powiem jedno-nie korzystajcie z tej "pomocnej rady" przy sprawdzaniu czy to panewa.
Jak stuka pocichutku to raczej nie wychwycicie tego w oleju.
Pozniej znow beda posty na forum "ze cos stuka w silniku,ale olej jest czysty takze to nie jest panewa,pomocy! "
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym się mylił. A kilka tych silników było i kilka ich robiłem! Właśnie o to chodzi że olej robi się metaliczny zanim panewka zacznie klepać. Ale niestety nie sprawdzamy oleju 3 razy dziennie wiec nie wyłapiemy tego momentu. Panewka jak zacznie chwytać, to naprawdę nie długi okres mija zanim zacznie klepać. Bo na słuch to możemy u lekarza! Jest to bardzo płytka diagnoza i nie daje gwarancji. Pozatym możemy przytrzeć panewkę (za mało oleju) i nie będzie klepać i samochód nadal bedzie jeździć, a ślad pozostanie jedynie w oleju.
Pozatym nie ważne jak by klepała panewka, lekko czy napier... to i tak bez remontu sie nie obejdzie!!!
Pozatym nie ważne jak by klepała panewka, lekko czy napier... to i tak bez remontu sie nie obejdzie!!!
Ostatnio zmieniony sob 31 paź, 2009 15:10 przez gh, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Mam taki problem a mianowicie podczas rozgrzewania silnika i po rozgrzaniu przy dodaniu gazu zaczyna mi coś stukać na zimnym jest wszystko ok jak się rozgrzeje to na jałowym też nic nie słychać. Moc jak była tak jest.... Co to może być popychacze? Źle ustawione zawory? Dźwięk wydobywa się raczej z góry silnika... Dodam że auto jest na docieraniu po kapitalnym robionym przez poprzedniego właściciela... Podobno założone najtwardsze panewki ACLa... Nie pałowałem go jeżdżę do 4-4.5tys obrotów a stukanie zaczęło się nagle na drugi dzień po zakupie. Auto w tym roku przejechało ok 100km na dotarciu a ja w niedziele zrobiłem nim prawie 400km. Proszę o pomoc. Dodaję filmik do ściągnięcia może jakość nie najlepsza ale słuchać stukanie. Z góry dzięki. Pozdro. http://www5.zippyshare.com/v/14787074/file.html
- borimichal
- -#Moderator

strasznie slabej jakosci nagranie,ciezko cokolwiek wychwycic
Cos sie mi wydaje ze panew.....ale tak jak mowie-slabej jakosci nagranie.
Nie masz tam zadnych przedmuchow z okolic kolektora wydechowego>
Ostatnio zmieniony wt 23 mar, 2010 14:16 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie, raczej nie a czemu pytasz?borimichal pisze:strasznie slabej jakosci nagranie,ciezko cokolwiek wychwycic
massakra z tym nagraniem, albo ja mam coś z kompem. Totalnie nie da się nic wywnioskować z tego filmu. Jeden wielki hałas. Stukanie to najmniej tam słychać 
Tak po kilku odsłuchach hehe- " audiofilem zostanę"
To raczej na bank panewka. bo rozrząd to to nie jest napewno żaden zawór ani regulator. Zapewne przy jakiś stałych obrotach, myślę- miedzy 3000-4500 jak będziesz trzymał równo obroty, to też będzie ci klepać. Masz przytartą panewkę, za niedługo będzie non stop klepać. Wydaje mi się, że klepie ci na spadku? zgadza się?
Oczywiście głowy sobie urwać nie dam, bo to trzeba na żywo obsłuchać
ale nie widzę tu innej opcji 
Tak po kilku odsłuchach hehe- " audiofilem zostanę"
To raczej na bank panewka. bo rozrząd to to nie jest napewno żaden zawór ani regulator. Zapewne przy jakiś stałych obrotach, myślę- miedzy 3000-4500 jak będziesz trzymał równo obroty, to też będzie ci klepać. Masz przytartą panewkę, za niedługo będzie non stop klepać. Wydaje mi się, że klepie ci na spadku? zgadza się?
Oczywiście głowy sobie urwać nie dam, bo to trzeba na żywo obsłuchać
Ostatnio zmieniony wt 23 mar, 2010 16:21 przez gh, łącznie zmieniany 2 razy.
- m0rr1s
- Postojebca

- Kontakt:
oO...
nakrec to czyms co naprawde dobrze nagrywa dźwięk...
z tego co pamietam to wpadła tam nowa pompa, wał był azotowany i panewy ACL... tak szybko by padły? ; o
nakrec to czyms co naprawde dobrze nagrywa dźwięk...
z tego co pamietam to wpadła tam nowa pompa, wał był azotowany i panewy ACL... tak szybko by padły? ; o
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.