Nissan 300 ZX Twin Turbo
Moderator: Moderator
No to mi zadałeś ćwieka z tym EU 95-96... Ale z tą normą emisji to urzędasy w Brukseli nieźle kombinowali żeby obronić europejski rynek motoryzacyjny. Jest tak, że normy obejmują dość rygorystyczne zakresy emisji HC, CO i NOx nowych, wprowadzanych na rynek aut, natomiast auta używane, na przeglądach mają już dużo większą tolerancję tych wartości, zwłaszcza w niektórych krajach, w tym naszym. Mógłbym dyskutować, czy HICAS elektroniczny w porównaniu do hydraulicznego jest lepszy... Hydraulika jest mniej awaryjna, choć cięższa. A skoro i tak chcesz pozostać przy serii to modyfikacja EPROMu chyba nie będzie dla Ciebie krytyczna
Pewnie, że z czasem producent modyfikuje to i tamto, część z tych zmian zapewne jest korzystna i eliminuje problemy "wieku dziecięcego", jednak w tym modelu chyba nie ma to większego znaczenia, i bardziej jest to chyba ruch marketingowy czy kosmetyczny, lub wymóg spełnienia kolejnych narzuconych norm. Jako ciekawostkę podam, że kolejna norma EURO 6 będzie wymagała innego rodzaju napędu, gdyż emisje spalin z silnika spalinowego nie będzie można przystosować do tej normy, stąd wszyscy producenci zaczynają prezentować swoje elektrowozy itp
Ale my, turbobenzynowcy nie damy się łatwo ekoterrorystom!!!
Ostatnio zmieniony pn 18 sty, 2010 00:37 przez promad, łącznie zmieniany 2 razy.
Tu jest taki z 95 i jest jeszcze parę .
http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=164495413
Prawdziwy rodzyn to europejczyk z jasnym wnętrzem jak na stany. Widziałem takie tylko 3 szt. do sprzedania i tylko w zielonym kolorze TT. To były jakieś wersje ostatnie na europe i 96 chyba tylko.
Szkoda ,że takiego nie było
Prawdziwy rodzyn to europejczyk z jasnym wnętrzem jak na stany. Widziałem takie tylko 3 szt. do sprzedania i tylko w zielonym kolorze TT. To były jakieś wersje ostatnie na europe i 96 chyba tylko.
Szkoda ,że takiego nie było
Ostatnio zmieniony pn 18 sty, 2010 08:23 przez SZAFA, łącznie zmieniany 1 raz.
Był kilka miesięcy temu na eBay prototyp, właśnie ten chyba, ze sztywnym składanym dachem
http://www.3000gtspyderregistry.com/300zx/index.html
No jest faktycznie kilka aut w EU z tych wyższych roczników, ale ja mimo wszystko ostrożnie podchodzę do tematu... Mogą pochodzić z innych rynków, poza tym podawana jest tam data PIERWSZEJ REJESTRACJI (pierwszej w ogóle, czy pierwszej w danym kraju?...), a nie problem zmienić tylni spojler czy wymienić i polakierować tylni zderzak na wersjęi EU. I tak na pierwszy ogień... akurat ten do którego podałeś link ma dość istotną "sprzeczność" w kierunkowskazach, są boczne na błotnikach i jednocześnie narożne w lampie zespolonej z pozycyjnymi. Jakoś mi się to nie trzyma kupy. Nie wykluczone że jakieś egzemplarze trafiały na jakieś szczególne zamówienia na nasz kontynent, jednak ostateczną pewność zdobędę gdy będę miał numer VIN danego egzemplarza
Tam jest jasno określone na jaki rynek samochód został wyprodukowany, i tylko na tym rynku mógł zostać oferowany, i nie ma siły żeby było inaczej. Poza tym gdy będziesz chciał serwisować auto lub dobrać jakąś część w autoryzowanym punkcie Nissana , a auto będzie spoza EU, to Cię wyślą na przysłowiowe drzewo. Pierwsze co podajesz to własnie numer VIN, i wszystko wiadomo wtedy, z dniem zejścia z taśmy montażowej włącznie.
Może wypowie się ktoś związany z dealerem Nissana???... Wiem, że dealerzy mają dostęp do centralnej bazy Nissana w Europie.
No jest faktycznie kilka aut w EU z tych wyższych roczników, ale ja mimo wszystko ostrożnie podchodzę do tematu... Mogą pochodzić z innych rynków, poza tym podawana jest tam data PIERWSZEJ REJESTRACJI (pierwszej w ogóle, czy pierwszej w danym kraju?...), a nie problem zmienić tylni spojler czy wymienić i polakierować tylni zderzak na wersjęi EU. I tak na pierwszy ogień... akurat ten do którego podałeś link ma dość istotną "sprzeczność" w kierunkowskazach, są boczne na błotnikach i jednocześnie narożne w lampie zespolonej z pozycyjnymi. Jakoś mi się to nie trzyma kupy. Nie wykluczone że jakieś egzemplarze trafiały na jakieś szczególne zamówienia na nasz kontynent, jednak ostateczną pewność zdobędę gdy będę miał numer VIN danego egzemplarza
Może wypowie się ktoś związany z dealerem Nissana???... Wiem, że dealerzy mają dostęp do centralnej bazy Nissana w Europie.
Ostatnio zmieniony pn 18 sty, 2010 10:23 przez promad, łącznie zmieniany 3 razy.
kurde nie żartuj ,a masz linka jakiego ?promad pisze:Był kilka miesięcy temu na eBay prototyp, właśnie taki ze sztywnym składanym dachem
Ja polecam ten
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Nissan-3 ... 0385703227
Co do tych lampek to może to od kraju zależy i od rocznika też ale takie wychodziły właśnie i widziałem z 5-8 sztuk do sprzedania . Zauważ ,że na tylnym zderzaku nie ma obrysówek jak na USA . Spryskiwacze też były oferowane tylko na europę bo na USA w żadnym nie widziałem . Reflektory są EURO. No i kierunki boczne takie były na europę na USA i japonię nigdy . Poza tym pod maską nie ma tego całego klamotu od HICAS po prawej stronie bo już jest elektryczny.To 100% EURO .
Fakt ,że niektóre mogą mieć 1 rejestracje w 95 ,a były faktycznie wyprod. w np. 93 .
Jednak jest dużo niuansów po których poznać ,że to >94
Na europę nie naklejali dodatkowych tabliczek jakl np na USA gdzie jest wyraźnie wybita data produkcji i jest wszystko jasne. Na euro zdaje się jest jeden VIN + numery kolejnych aut od 90 do 94-95 wiec trzeba wiedzieć który zszedł w jakim roku
Ostatnio zmieniony pn 18 sty, 2010 13:55 przez SZAFA, łącznie zmieniany 2 razy.
- rusek300zx
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
szefie nie ma gratow od hicasa bo go tam nie ma zauwaz ze to jest N/A a one nie mialy montowanych hicasow poza tym kiera jest od modelu 99+ ktore nie byly wypuszczane na swiat 
Heh nie wierze ,że to piszesz albo sobie jaja robisz albo na prawdę nic nie wiesz o swoim aucie
bez obrazy. N/A ? a co robią te doloty od turbin ? Kiera od 99 ? a co robi jasiek dla pasażera? a może były wersje z jaśkiem tylko dla pasażera powiesz mi 
Poza tym TT na stany wychodziło tylko w wersji 2 osobowej i pewnie też na japonię.
Poduszkę kierowcy można znaleźć już w modelu z 91 niestety nie na europę.
Poza tym TT na stany wychodziło tylko w wersji 2 osobowej i pewnie też na japonię.
Poduszkę kierowcy można znaleźć już w modelu z 91 niestety nie na europę.
Ostatnio zmieniony śr 20 sty, 2010 08:17 przez SZAFA, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja myślę, że ruskowi coś się pomyliło i nie ten link kliknął
Co do linka do tego prototypu, o którym wspomniałem, to niestety już się nie wyświetla ta oferta. W każdym bądź razie był ten rodzynek wystawiony, czy zmienił właściciela nie wiem, bo aukcja zakończyła się bez osiągnięcia ceny minimalnej, z tego co pamiętam chyba 150tys. $
Ale to i tak była atrakcyjna cena biorąc pod uwagę, że faktyczne koszty jego powstania osiągnęły wartość 800tys. $
Co do linka do tego prototypu, o którym wspomniałem, to niestety już się nie wyświetla ta oferta. W każdym bądź razie był ten rodzynek wystawiony, czy zmienił właściciela nie wiem, bo aukcja zakończyła się bez osiągnięcia ceny minimalnej, z tego co pamiętam chyba 150tys. $
- rusek300zx
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
a o ktorym ty mowisz bo sie juz pogubilem 
O tym dywagowaliśmy
Dzięki promad ze tego linka z cabrio bo szukałem go dosyć długo 
To jest dopiero rare autko . 1 szt. na świecie za kilkadziesiąt lat może być nieźle warta .
Ten dach składa się dosyć szybko tyle co przy dzisiejszych.
Ten jest wypasik :
http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=170443224
To jest dopiero rare autko . 1 szt. na świecie za kilkadziesiąt lat może być nieźle warta .
Ten dach składa się dosyć szybko tyle co przy dzisiejszych.
Ten jest wypasik :
http://www.autoscout24.it/Details.aspx?id=170443224
Ostatnio zmieniony pn 25 sty, 2010 07:31 przez SZAFA, łącznie zmieniany 3 razy.
- rusek300zx
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
a no wlasnie heheh ja nie otym pislalem 
Wiekszość zxów ma już przebiegi po 300-400 tyś (w stanach pewnie z 2xtyle)i mają prawo sie psuć ale i tak elektronika jest niezawodna .
Poza tym jest to auto sportowe ,a nie diesel wiec silniki zwłaszcza TT nie dożywają 500 tyś ale to i tak świetne wyniki . Prawda jest właśnie taka ,że wszystko zależy od użytkownika i mechaników . U siebie mam wiekszość kostek uszkodzonych przy cewkach bo jakiś baran był tak nerwowy ,że nawet nie potrafił ich umiejetnie pościągać i odpiąć . Najgorsze przy tym aucie to pośpiech ,a wszystko fajnie sie rozbiera i jakość wykonania wysoka . Blacharka jak na tyle lat trzyma sie wyśmienicie . Trzeba pamietać że to poczatek lat 90 gdzie nawet audi czy bmw nie miały jeszcze dopracowanego zabezpieczenia antykorozyjnego. To są auta które mają po 18-20 lat i jeszcze wszystko w nich działa tutaj jestem pod wrażeniem jakości wykonania . Przykładowo Ferrari ze swoimi modelami w tych latach kryło sie z jakością . Jedynie silniki miały mocniejsze ale też nie bezawaryjne . Żeczywiscie zetke zabija masa do 1750 kg . Ale trzeba pamietać ,że jest solidnie wykonany i wyposażony,a to waży
Poza tym jest to auto sportowe ,a nie diesel wiec silniki zwłaszcza TT nie dożywają 500 tyś ale to i tak świetne wyniki . Prawda jest właśnie taka ,że wszystko zależy od użytkownika i mechaników . U siebie mam wiekszość kostek uszkodzonych przy cewkach bo jakiś baran był tak nerwowy ,że nawet nie potrafił ich umiejetnie pościągać i odpiąć . Najgorsze przy tym aucie to pośpiech ,a wszystko fajnie sie rozbiera i jakość wykonania wysoka . Blacharka jak na tyle lat trzyma sie wyśmienicie . Trzeba pamietać że to poczatek lat 90 gdzie nawet audi czy bmw nie miały jeszcze dopracowanego zabezpieczenia antykorozyjnego. To są auta które mają po 18-20 lat i jeszcze wszystko w nich działa tutaj jestem pod wrażeniem jakości wykonania . Przykładowo Ferrari ze swoimi modelami w tych latach kryło sie z jakością . Jedynie silniki miały mocniejsze ale też nie bezawaryjne . Żeczywiscie zetke zabija masa do 1750 kg . Ale trzeba pamietać ,że jest solidnie wykonany i wyposażony,a to waży
Ostatnio zmieniony sob 15 maja, 2010 11:50 przez SZAFA, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja u siebie z kostkami mam podobnie, jednak nie ma się co oszukiwać - czas i warunki w jakich pracują wiązki przewodów i złacza (temperatura) powodują że plastik i guma z czasem twardnieją i stają się bardziej kruche. Sam doświadczyłem sytuacji, że wypinając złaczkę dosłownie popękała mi w ręku, a robiłem to napradę delikatnie i fachowo. No ale nic nie jest wieczne. Co do blachy to potwierdzam, rewelacja, jedynym problemem jest korodujący od środka tylni spojler, wiele razy spotkałem się z tym przypadkiem. A propos, może ma ktoś do sprzedania tylni spojler do roczników 90-93? Oczywiście "igła" i najchętniej w kolorze KH2 
Pekajace kostki przy cewkach to standard w nissanach, u siebie robilem powoli, staranie ale to na nic bo jak kolega wyzej napisal plastik staje sie kruchy i rozwala sie w rekach.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM