Czy TV LED to pic?

Moderator: Moderator

Limonek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Czytałem ten artykuł LED TV szum marketingowy czy zwykłe oszustwo i jeszcze paru kumpli mi powiedziało że coś w tym może być to zgłupiałem.
Kupił już ktoś telewizor z tej gupy? Już i tak przegapiłem z tego powodu wyprzedaż w Media Markecie bo ciągle się nad tym zastanawiam.
Może mi pomożecie?
Awatar użytkownika
vibe
Coś już wiem
Coś już wiem

kup plazmę co by to nie znaczyło :mrgreen:
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje ;)
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Obecnie pracuje jaki programista w Samsungu (piszemy oprogramowanie na TV, BlueRay, itp). Różnica jest taka, że tv z LED'mi ma 3 cm grubości ;), bo jakościowo to nie ma większej różnicy między LED a LCD. Przynajmniej zwykły człowiek nie zauważy różnicy.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

kamilp1908 a jak się ma led do plazmy?
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Mimo wszystko LED-y mają lepsze podświetlenie matrycy, a te z wyższej półki (z bardziej zaawansowanym softem) dają też lepszy obraz w cieniu - a to jest podstawowa różnica między kinem a TV. Dlatego najlepszy do kina domowego jest projektor i ekran - nawet nędzna kopia filmu, puszczana z kompa nabiera życia.

Plazma ma przewagę nad LCD w odwzorowaniu kolorów i w kątach widzenia, zresztą na wikipedii jest to wypunktowane:

Zalety (plazma)

* płytki, łatwy do zamontowania na ścianie
* szerszy kąt widzenia, niż w LCD, oraz lepsza konsystencja kolorów
* lepszy współczynnik kontrastu od LCD
* ma większą głębię czerni niż wyświetlacze LCD
* deklarowany czas działania wyświetlaczy plazmowych dochodzi do 100 000 godzin (2009 rok)

Wady

* większa masa niż panele LCD
* większe zużycie prądu niż LCD
* duże trudności techniczne przy budowie ekranów plazmowych małych rozmiarów (< 30")
* tendencja do nierównomiernego wypalania luminoforu, zwłaszcza przy wyświetlaniu statycznego obrazu
o aby uniknąć efektu nierównomiernego wypalania wyświetla się na ekranie „śnieg” lub specjalnie spreparowany obraz przez kilka sekund na godzinę
o wiele telewizorów plazmowych ma specjalną funkcję (np. „orbitowanie”, w której obraz jest okresowo nieznacznie przesuwany), by ten problem zminimalizować
* na większych wysokościach, zazwyczaj powyżej 1800 metrów n.p.m., wyświetlacze plazmowe wydają z siebie wyraźne brzęczenie
* przy wyświetlaniu obrazu o bardzo wysokim kontraście, pojawia się czasami „efekt tęczy” polegający na zielonych błyskach w czasie szybkiego przełączania z bieli do czerni
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Supri
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To ja się troszkę podepnę pod temat bo mam problem. Sony Bravia TV i Toshiba Satellite kompa mam. Chciałbym połączyć je przez HDMI, ale nie wiem jak ustawienia zmienić, żeby szło przez to HDMI, wie ktoś może ?
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

HDMI samo powinno przełączyć. A jak nie to po prostu w ustawieniach karty graficznej wybierasz, że ma wyświetlić na drugim monitorze i będzie banglać.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”