pozdrawiam
Po czym poznac ze Turbo podumiera ??
Moderator: Moderator
takie pytanko ... bo sie tak zastanawialem na przyszlosc jak by to bylo i czym by sie to objawialo ??
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Goran220V
Moj objaw - przy wyzszych obrotach slychac bylo taki wiiiiiiiiiiiiizg (nie potrafie opisac lepiej tego dzwieku)
sra olejem czego skutkiem jest kopcenie auta ..... to chyba podstawowy obajw.
"I had a look around the carpark and couldn't help noticing, that my car is significantly faster than all of yours..."
powered by:Japan Sport Service
powered by:Japan Sport Service
Spadek mocy...
-
Goran220V
I najbardziej standardowy. NIemniej te auta standardowe nie sa i u mnie pomimo walnietej turbiny powyzsze objawy nie wystepowaly co wywolalo lekkie zdumienie u mechanikow.mellow pisze:sra olejem czego skutkiem jest kopcenie auta ..... to chyba podstawowy obajw.
to ja juz nic nie rozumiem
heheheeheheh czyli w sumie nie da sie stwierdzic co i jak
bo fakt faktem ja nissanem jezdze od niedawna i kazdy dzwiek jest dla mnie nowy
wiec za bardzo i tak bym pewnie nie stwiedzil co i jak... cosnienie trzyma ok, kopcic nie kopci, jezdzic jezdzi tak samo
oby jak najdluzej 
bo fakt faktem ja nissanem jezdze od niedawna i kazdy dzwiek jest dla mnie nowy
wiec za bardzo i tak bym pewnie nie stwiedzil co i jak... cosnienie trzyma ok, kopcic nie kopci, jezdzic jezdzi tak samo
Kubus przestan panikowac z ta turbina.... Ona jest nowa
Lepiej martw sie o wał a nie o turbo
.
-
Vytt
Cholera!!!Goran220V pisze:Moj objaw - przy wyzszych obrotach slychac bylo taki wiiiiiiiiiiiiizg (nie potrafie opisac lepiej tego dzwieku)
Vytt
ale nie nie nie hehe ja nie o tym
ja sie az tak o Turbine nie martwie tzn chce wiedziec wczesniej co i jak zeby potem nie bylo ze nie wiedzialem
a co do wału spokojnie wytrzymac troche wytrzyma jak cos bedize sie kombinowalo
heheh
pozdrawiam
ja sie az tak o Turbine nie martwie tzn chce wiedziec wczesniej co i jak zeby potem nie bylo ze nie wiedzialem
a co do wału spokojnie wytrzymac troche wytrzyma jak cos bedize sie kombinowalo
pozdrawiam
Ja tam bym sie nie martwił... Kubus i Ja i kilka osób mamy takie turbiny jak ty w swoich s13... ale to prawda co napisales T25 i t28 jest mniej trwała w porównaniu do t28BB.
-
Goranowa
Sa wizgi i wizgi.Vytt pisze: Zdarzylo mi sie uslyszec 3-4 krotnie takie wlasnie "wiiiiiiiiiiiiiizg" w moim aucie tak na oko przy 5500-6000 obrotow. Kopcic nie kopci, spadku mocy rowniez nie odczuwam, o silnik/auto naprawde dbam, ona taka znowu stara nie jest - 4 lata.
Napewno troche bardziej warczy powyzrj 5000 tys obrotow, ale zly objaw to ten pisk, ktory my mielimy.
btw. cztery lata dla turbiny to nie malo. Jak byla zle uzywana, to moze byc roznie, ale mysle ze nie ma co sie martwic na zapas...
No wlasnie nie do konca...Fila. pisze:Spadek mocy...
Czasem jest to spadek mocy, czasem troszke oleju wedruje do wydechu, czasem troszke oleju wedruje do dolotu ( intercooler itp) a czasem wirnik wadzi o obudowe powodujac dziwne swisty lub piski. Czasami te objawy wystepuja razem a czasami pojedynczo. Jezeli ktos ma takie objawy to mozna sprawdzic turbine i albo zmienic albo zajezdzic do konca majac swiadomosc ze mozemy zostac gdzies w polu z niesprawnym autem.
Pozdrawiam
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Z turbiną, to trochę jak z kobietą, nigdy nie wiadomo co Ci wywinie.
Bardzo przydatny okazuje się wskaźnik doładowania, jeśli czasami turbina pompuje poprawne ciśnienie, a czasami słabnie, to znaczy, że coś się z nią dzieje, a może być to wastegate. Czasami jak brakuje mocy, to mogą to być przewody dolotu, które parcieją i puszczają, pomimo, że z zewnątrz wyglądają OK, ale mikropęknięcia robią swoje. Głównie jak turbina zaczyna padać, to na początku zaczyna się pocić na przewodach przy muszli kompresora, a później w układzie dolotowym pojawia się mazia olejowa i zaczyna puszczać na uszczelniaczach i w konsekwencji dymić. Oczywiście można ją zarżnąć do stopnia, kiedy łopatki kompresora zaczną obcierać o muszlę i wtedy jest taki metalowy gwizd, to łatwo stwierdzić, bo łopatki wirnika zaczynają się ścierać, co widać.
Bardzo przydatny okazuje się wskaźnik doładowania, jeśli czasami turbina pompuje poprawne ciśnienie, a czasami słabnie, to znaczy, że coś się z nią dzieje, a może być to wastegate. Czasami jak brakuje mocy, to mogą to być przewody dolotu, które parcieją i puszczają, pomimo, że z zewnątrz wyglądają OK, ale mikropęknięcia robią swoje. Głównie jak turbina zaczyna padać, to na początku zaczyna się pocić na przewodach przy muszli kompresora, a później w układzie dolotowym pojawia się mazia olejowa i zaczyna puszczać na uszczelniaczach i w konsekwencji dymić. Oczywiście można ją zarżnąć do stopnia, kiedy łopatki kompresora zaczną obcierać o muszlę i wtedy jest taki metalowy gwizd, to łatwo stwierdzić, bo łopatki wirnika zaczynają się ścierać, co widać.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve
www.ProRacingTechnology.com
-
Kruchy
a co jest po tym, bo ja juz przeszedlem wszystkie etapy, a auto jezdziDrRedDevil pisze:Z turbiną, to trochę jak z kobietą, nigdy nie wiadomo co Ci wywinie.
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
A dlaczego miałoby nie jeździć, przecież wadliwie działająca turbina nie blokuje silnika, tylko uniemożliwia osiąganie stabilnego ciśnienia i pełnej mocy.
Blow Off Valve