Ściąganie miski olejowej
Moderator: Moderator
Witam, mam takie pytanko, czy da rade ściągnąć miskę olejową bez wyciągania silnika, bo zauważyłem że jest strasznie mało miejsca pomiędzy miską a sankami. Czy jak podciągnę silnik troszkę do góry uda się to. Ktoś może już coś takiego robił??
Przy 240sx s14 się dało, przy s14 z silnikiem od 300zx'a trzeba unieść silnik jakieś 40 cm do góry żeby zdjąć miske, no albo cała belka w dół. Przy s13 nie wiem, nie miałem do czynienia zbytnio.
Właśnie nie napisałem, chodzi mi o s13, CA18DET, nie mam pojęcia jak to wygląda w s14 wiem że w 13 na pierwszy rzut oka nie za kolorowo.
Lakiery VHT, M.I.A. Color
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=2694664
Albo opuszczasz przednie sanki w dół i tez sie da. Zalezy na co masz w danej chwili ochotę 
N/A-LPG KILLER 
Japan Auto
Japan Auto
Podziękował
robal silik tylko na poduchac odkrecic ??
no wsumie tez mi sie przyda ta wiadomosc bo niebawem bedzie wieksza miche olejowa
mam nadzieje ze dojdzie do zakupu grupowego 
no wsumie tez mi sie przyda ta wiadomosc bo niebawem bedzie wieksza miche olejowa
Ostatnio zmieniony ndz 03 sty, 2010 19:53 przez bybs, łącznie zmieniany 1 raz.
wczoraj zdejmowałem swoją miske w s13, wiec cos podpowiem...
sa dwie opcje:
- odkrecasz belke zawieszenia która idzie pod miską
- podnosisz silnik o ok.10cm
ja najpierw chcialem opuscic belke, ale sobie darowałem, bo stoja śruby, a ja nie miałem palnika. jesli uda ci sie ruszyc te sruby od belki to bedzie to łatwiejsze rozwiązanie. jesli sie nie uda to luzujesz poduszki od silnika, odkręcasz wydech za turbina i zdejmujesz przewody dolotowe z turbiny. jak juz to porozkrecasz to mozna delikatnie uniesc silnik, odkrec miske i delikatnie ją opusc(pewnie bedziesz musiał odkręcic jeszcze jedną blache która mocjie kielich skrzyni do bloku i znajduje sie z boku miski), bedziesz miał dostep do smoka oleju, wykręco go jest mocowany na 3 sruby, bedzie duzo łatwiej
mam nadzieje ze jakos ci ten opis pomoże, powodzenia
sa dwie opcje:
- odkrecasz belke zawieszenia która idzie pod miską
- podnosisz silnik o ok.10cm
ja najpierw chcialem opuscic belke, ale sobie darowałem, bo stoja śruby, a ja nie miałem palnika. jesli uda ci sie ruszyc te sruby od belki to bedzie to łatwiejsze rozwiązanie. jesli sie nie uda to luzujesz poduszki od silnika, odkręcasz wydech za turbina i zdejmujesz przewody dolotowe z turbiny. jak juz to porozkrecasz to mozna delikatnie uniesc silnik, odkrec miske i delikatnie ją opusc(pewnie bedziesz musiał odkręcic jeszcze jedną blache która mocjie kielich skrzyni do bloku i znajduje sie z boku miski), bedziesz miał dostep do smoka oleju, wykręco go jest mocowany na 3 sruby, bedzie duzo łatwiej
mam nadzieje ze jakos ci ten opis pomoże, powodzenia
A więc wygląda to tak na przyszłość dla innych. Samo podniesienie silnika nie rozwiąże sprawy, tak czy siak będzie za mało miejsca b y wyciągnąć michę. Ja odpiąłem jeszcze blok silnika od skrzyni i dodatkowo pasem podciągnąłem leciutko sam silnik tak by nie wypadł z wałka, później trzeba odkręcić stabilizator i obudowę od wisco. Podejrzewam że opuszczenie belki za wiele nie da trzeba by było ją odpiąć całkowicie, bo tyle co możemy poluźnić na gwincie to za mało. No ale grunt, że temat pokonany.
o matko. dobrze że jeszcze przedniego pasa nie wyciąłeś .
wystarczy tyko i wyłącznie opuścić belkę , oczywiście całkowicie opuścić. ważne żeby przednie koła były w powietrzu.
pozdro
wystarczy tyko i wyłącznie opuścić belkę , oczywiście całkowicie opuścić. ważne żeby przednie koła były w powietrzu.
pozdro
Chlopaki co wy sie tak spinacie panwie z Japoni juz powiedzieli jak to robic w serwisowce strona EM-7 
1. spuscic olej
2. zdemontować przedni drazek stabilizatora
3. poluznic mocowanie silnika, ale nie odkrecac calkowicie
4. podniesc silnik
:)tyle wedlug nich wystarcza
ja osobiscie wytarmosilem caly silnik ze skrzynia
1. spuscic olej
4. podniesc silnik
ja osobiscie wytarmosilem caly silnik ze skrzynia
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
niestety podnoszenie silnika wiąże się z dodatkową zbędną pracą, trzeba zdemontować visco, rury od IC . Ja za ostatnim razem jak ściągałem miskę to podniosłem silnik może o 2 cm bo poduszki i tak miałem odkręcone , wózek w dół i tyle roboty ...
pozdro
pozdro
za przeproszeniem, ale panowie z Japonii gówno wiedzą o wyciąganiu miski olejowej. samo poluzowanie poduszek i dźwignięcie silnika nie wystarczy. walczyłem z tym badziewiem i niestety poległem, bo nie wpadłem na pomysł odkręcania wydechuszaman pisze:Chlopaki co wy sie tak spinacie panwie z Japoni juz powiedzieli jak to robic w serwisowce strona EM-7
1. spuscic olej
4. podniesc silnik
Ostatnio zmieniony wt 05 sty, 2010 20:34 przez cypher47, łącznie zmieniany 1 raz.
"You're under boost, the turbo is fully spooled, and life is good"
"Stereo stuff really isn't important. I like to hear the motor and the turbo wind up when I drive."
"Stereo stuff really isn't important. I like to hear the motor and the turbo wind up when I drive."