Wiec robisz tak.
do oleju wlewasz 0.8L winsa ( nie pamietam jak to sie pisze ) i jezdzis z tym 500-800km spokojnie bez szalenstw.
Wylewasz wszystko i wlewasz nowy olej. Jest szansa ze pomoze, jak nie pomoze to przed nastepna wymiana oleju robisz to samo.
Powinno pomoc.
stukanie
Moderator: Moderator
-
Anonymous
W kazdym renomowanym serwisie jak sie zapytasz to ci powiedza, albo zamowia.
W kazdym razie te srodki sa juz od dawien dawna i uchodza za jakiest tam super chiper.
Znajomiy w 300zx mial cykajace zawory 24
po dwuch zmianach slychac bylo jak pokolei cichna kazde z nich.
W kazdym razie te srodki sa juz od dawien dawna i uchodza za jakiest tam super chiper.
Znajomiy w 300zx mial cykajace zawory 24
no i znów problem z nysą gdy sładałem głowicę to jebnął mi 1 wałek założyłem 2 i pojawił się problem w postaci grzechotania na zimnym silniku ale przy obciążeniu na luzie jest spoko grzechot jest przy obrotach 3-4 tyś gdy silnik się rozgrzeje powoli to ustaje słychać to z tego wałka co go wymieniałem gdzieś na 1 lub 2 szkance myśle że to może szklanka ale sam nie wiem powiedzcie co to może być bo jush nie mam siły na niego
sprzedam koguta tel 997
Zależy, jaki dźwięk, jak taki jak z silnika dizla to prawdopodobnie hydrauliczny popychacz . po zatem na jakim oleju jeździsz powinien byś syntetyk i jak robiłeś wałki to tez powinieneś go wymienis.Jeszcze jedno dokręcałeś wałki dynamometrycznym kluczem.
Syntetyk dostale się lepiej we wszystkie otwory i łatwiej jest mu wypełnić popychacz.
Syntetyk dostale się lepiej we wszystkie otwory i łatwiej jest mu wypełnić popychacz.
oby tak bylo ze to tylko szklaneczka, zeby sie nie okazało ze za 1000 km okaze sie ze to panew uwiez mi ja juz mialem taki cyrk ze cos tam stukalo pukalo az tu nagle RIP
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
Nie martw się panewni mi też poszły przekręciły się z tego powodu robiłem cały silnik(Jak coś robić to po całości). Jak pujdą panewki to stuka w środku silnika i nie przestaje mino rozgrzania silknika .Jeżeli dzieje się coś w głowicy to wyrażnie słychać u góru .Jeżeli panewki to...

nie mam nadzieje że to nie panewy bo niedawno je robiłem dzwięk słychać tak jakby na pokrywie lub pierwszych szklankach zmienię szklanki i zobaczę co się będzie działo a jeżdzę na castrol gtx magnatec 5w 40 syntetyk
sprzedam koguta tel 997
Sprawdż jak słychać jak odkręcisz wlew olej jak sporo głosniej to hydrauliki , tylko uwazaj żeby cię nie pochlapało 
tym razem dosc robienia tanich remontów > doszedlem do wniosku iz wszystko musi byc na nominale i po inspekcji magistrali olejowej >>> na 80% powodem zatarcia wszystkich CA jest syf w motorze .
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
-
ChEsTeR
Nie syf tylko brak wyobrazni w eksploatacji.
To jest konstrukcja z konca lat 80 prawie 100 kuzy z litra i to jeszcze turbodoładowany czego byś się spodziewał. Z takim silnikiem trzeba się obchodzic jak z jajkiem. Sprawdzac czy jest tyle oleju ile trzeba zawsze ma byc na full, wymieniac co 5000 , nie jezdzic na tlustej wodzie, nie zapierdzielac jak dziki osiol przez 200 km albo i dluzej bo ta turbina ma dawac taka moc jak zajdzie potrzeba np. wyprzedzanie a jak ktos ciagnie 220 z pedalem w podlodze przez pol godziny to sie nie ma co dziwic ze silnik wymieknie. Trzeba sluchac silnika, ja zlekcewazylem lekkie stuki, nie slyszalne w samochodzie tylko czasami jak uniesiona maska i zmieliłem panwe. Gdybym w czas sie zorientowal, i oddal do naprawy nie mialbym takich prblemow. Wy wymieniace turbiny co chwila moja standardowa przejezdzila 180Kkm i pierscienie wczesniej umarly niz turbo wiec to o czyms swiadczy.
To jest konstrukcja z konca lat 80 prawie 100 kuzy z litra i to jeszcze turbodoładowany czego byś się spodziewał. Z takim silnikiem trzeba się obchodzic jak z jajkiem. Sprawdzac czy jest tyle oleju ile trzeba zawsze ma byc na full, wymieniac co 5000 , nie jezdzic na tlustej wodzie, nie zapierdzielac jak dziki osiol przez 200 km albo i dluzej bo ta turbina ma dawac taka moc jak zajdzie potrzeba np. wyprzedzanie a jak ktos ciagnie 220 z pedalem w podlodze przez pol godziny to sie nie ma co dziwic ze silnik wymieknie. Trzeba sluchac silnika, ja zlekcewazylem lekkie stuki, nie slyszalne w samochodzie tylko czasami jak uniesiona maska i zmieliłem panwe. Gdybym w czas sie zorientowal, i oddal do naprawy nie mialbym takich prblemow. Wy wymieniace turbiny co chwila moja standardowa przejezdzila 180Kkm i pierscienie wczesniej umarly niz turbo wiec to o czyms swiadczy.
powiem ci iz nikt nie ciagnoł 220 przez 200km , a z tym olejem na full to mnie nie rozpraszaj, i co z tego ze zmieniles panwie - na cylindrach szramy (na 1 taka ze az strach"4"), napawany wał, korba skrócona - zrobiles drut z samochodu to masz drut. A co ma piernik do wiatraka s13 do s12 - 16v do 8v , gdzie wiekszosc jest inne tylko blok został ten sam pi razy oko.
[/scroll]
[/scroll]
-
ChEsTeR
Przepraszam bardzo ale s13 powstalo w 89 roku to chyba byly konce lat 80-tych no nie,
moze i drutowalem silnik ale moj przunajmniej chodzi i moje s12 opeierdzielalo twoje s13 jak fure z sianem. Zajebales dwa razy silnik w przeciagu dwuch miesiecy i teraz nyska stoi. Pierdzilisz o nominalach kiedy jedymy sposobem zrobienia dobrze remontu silnika jest kupno nowego z mniejszym przebiegiem. Pozatym moim celem jest sr bo silniki ca sa do bani pod wzgledem wytrzymalosci.
moze i drutowalem silnik ale moj przunajmniej chodzi i moje s12 opeierdzielalo twoje s13 jak fure z sianem. Zajebales dwa razy silnik w przeciagu dwuch miesiecy i teraz nyska stoi. Pierdzilisz o nominalach kiedy jedymy sposobem zrobienia dobrze remontu silnika jest kupno nowego z mniejszym przebiegiem. Pozatym moim celem jest sr bo silniki ca sa do bani pod wzgledem wytrzymalosci.
Hej Ziomki! Dajcie odpoczac turbinom i wrzuccie na luz. Po co ta klotnia?
tak tak ale u mnie było doładowanie 0,4 a u ciebie 0,8 ; na modlinie przejechales sie z s13 która dobrze chodziła - masz prawdziwe odniesienieChEsTeR pisze:Przepraszam bardzo ale s13 powstalo w 89 roku to chyba byly konce lat 80-tych no nie,
moze i drutowalem silnik ale moj przunajmniej chodzi i moje s12 opeierdzielalo twoje s13 jak fure z siane.
[/scroll]
[/scroll]