jak zamontowac hydrauliczny hamulec ręczny??

Wszystko od klocków hamulcowych, tarcz poprzez zaciski i pompy na płynach i przewodach skończywszy

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
albik85
Stały gość
Stały gość

witam!!

mam w planach zamontowac hydrauliczny reczny firmy k-sport.. w s13 z hamulcami od s14.. nie mam zielonego pojecia jak to zdobic.
prosze o opis operacji.

http://driftshop.pl/shop/index.php?250, ... rt-poziomy
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Z pompy hamulcowej puszczasz przewód do pompki w recznym, a potem z recznego do zacisków.

Ewentualnie możesz zrobić zupełnie nowy układ i zamontować drugie zaciski :twisted:
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Kropa
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

kiedyś znalazłem takie coś na ruskiej stronce :D
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Pieronek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

a to ma być driftowozik czy auto do jazdy na co dzień?
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A co to ma za znaczenie w przypadku montażu ??
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

w driftowozach bywa nozny hamulec na przod, reczny na tyl, dwa nie zalezne obwody :)
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
albik85
Stały gość
Stały gość

samochód bedzie do jazdy codziennej.. :D
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

moj tez bedzie do jazdy na codzien i tez planuje zalozyc rekaw wiec jak ktos oganial tentemat dokladnie to moglby sie podzielic z niewprawionymi mechanikami :D
Awatar użytkownika
albik85
Stały gość
Stały gość

dodam ze...uklad bez ABS.
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

Czyli jak dobrze zrozumialem w jezdzie codziennej nie bedzie mozna uzywac tylnych hamulcow...tylko jako reczny. W drifcie fajna rzecz ale po miescie...nie wiem jak tam hamuje z ukladem od s14 ale seria w s13 to tak srednio widze. Tarcze potrafia sie deformowac przy mocnym wcisnieciu a w tym wypadku 2 beda pracowaly za 4. Nie bedzie slabiej hamowal? Jaki jest rozklad sil hamowania....60/40??
Awatar użytkownika
nismo250
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

wszystko bedzie dzialalo
ale poco ten rekaw to niewiem
czesci do nissanów 889643199
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

tak samo ja nie wiem po co szpere zakladac skoro jak ktos sie mocno postara to i bez niej bokiem poleci... po to go zakladac zeby pzy lataniu bokami miec chociazby dzwignie w lepszym miejscu bo np oryginalny mi nie odpowiada, a inna sprawa ze dobry hamulec hydrauliczny ma lepsza skutecznosc od ori... chyba wytlumaczylem po co a moze ktos teraz powie dokladnie jak? i jak sie go pozniej odpowietrza?
darek8955
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

odpowietrzasz tak samo jak nozny, jeden pompuje 2 odpowietrza. Ja mam w mojej s13 odpiete hamulce tylnie i normalnie uzytkuje auto na codzien. Powiem wam ze jezdze tak juz od maja i nie narzekam. robilismy kiedys testy hamowania z ciekawosci z kolega co ma almere chyba 92 rok i powiem wam troche sie zdziwilismy bo hamowalismy z predkosci 60km/h do 0 i wychamowalem 2 metry dalej tylko z heblami na przód.

Hydraulika tez bede zakładał ale układ zrobie sam chociazby z jakiejs pompy hamulcowej z Lublina :D

koledzy z gebelsowozów (bmw) tez wrzucaja jakies pompy nawet z serwem i nie narzekaja :mrgreen:
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

zależnie od intensywności hamowania - nawet 90% siły przypada na przód,
problem może się pojawić na śliskiej i nierównej nawierzchni, przy ostrym hamowaniu dupa poleci do przodu z prędkością światła :)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Dasiek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Odgrzeje kotleta :D

Sam chce zamontowac hydrauliczny rekaw (jak bedzie kasa :) i sprawny silnik- czyli jakas pozna wiosna ) . Czytajac jakie sa problemy z rozdzieleniem ukladow i ze czesc chce miec hamulec drogowy wymyslilem (pewnie nie ja pierwszy) cos takiego:

Obrazek

Jest to zmodyfikowany uklad hamulca hydraulicznego. Zawor 2/2 miedzy rekawem a przednimi hamulcami, sluzy do rozdzielania ukladow, na dwa osobne niezalezne uklady hamulcowe. Przez ten element, mamy mozliwosc normalnej jazdy drogowej, a po przestawieniu zaworu, dwa niezalezne uklady hamowania hydraulicznego.
Hamulec reczny- mechaniczny, zostaje w niezmienionej formie.
Podczas budowy powinno sie zastosowac nowe przewody.

Mysle, ze rysunek stosunkowo prosty. Robilem go, uzywajac programu Fluidsim i paint :D

Zalety:
+ mamy dwa reczne (normalny + hydrauliczny)
+ do normalnej jazdy mozemy miec hamulce na 4 kola
+ do jazdy na tor mamy dwa oddzielne uklady
+ do budowy potrzebujemy kilku gotowych elementow- nie ma wiekszej kombinatoryki.
+ mamy dwa osobne lewarki

Wady:
- jak kiepsko sie zbuduje, tak nie bedzie dzialac :D

Komenatrze bardzo mile widziane. Jezeli admini, beda uwazali to prosze o przezucenie do innego lub nowego tematu, poswieconemu hamulcowi hydraulicznemu.
Ostatnio zmieniony śr 23 gru, 2009 15:09 przez Dasiek, łącznie zmieniany 6 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ hamulcowy”