Zalozylem Chip z Angli Stage 1 od Jeza. Podwyza moc na 212 do 230 KM i moment obrotowy na kolo 300 do 320 NM. Niestety nie mam jeszcze sportowego tlumika od katalizatora, dlatego cisnienie narazie tylko do 0.9 bar podnioslem. Zeby miec 212 KM trzeba 1.035 bar jechac i WMIC wbudowac. dlatego mysle ze kolo 200 KM mam, ale czuc przyrost mocy.
Czy wiecie gdzie w trójmiescie morzna chlodnice oleju kupic? po czipie musze jak najszybciej temperature silnika znizyc.
Czip Stage 1
Moderator: Moderator
-
rottie
a gdzie sie montuje WMIC??
I chlopie nie licz na takie dokladne przyrosty jak ktos na ebayu napisal.ze na przyklad po chipie bedziesz mial 212KM
.Przede wszystkim najpierw trzeba do serii doprowadzic...Zobaczylbys jak u mnie byla roznica kiedy Jarkowy przy moim (w moim mniemaniu dobrze chodzacym
) pogrzebal i ponaprawial i poustawial to co bylo do zrobienia przed chipowaniem....A jak juz wszystko zrobisz to wtedy smigaj na hamownie i zobaczymy co to dalo 
A swoja droga to podlaczam sie troche do pytania.Jako ze jak wiecie zdarzylo mi sie zagotowac jeden silnik
chcialbym na przyszlosc sie dowiedziec co mozna zrobic zeby nie musiec sie obawiac o takie przygody ,chlodnica oleju jak kolega pisze??A gdzie to sie montuje,ceny i spodziewane korzysci??
Dzieki za odpowiedzi
I chlopie nie licz na takie dokladne przyrosty jak ktos na ebayu napisal.ze na przyklad po chipie bedziesz mial 212KM
A swoja droga to podlaczam sie troche do pytania.Jako ze jak wiecie zdarzylo mi sie zagotowac jeden silnik
Dzieki za odpowiedzi
Co to za kostka? daj wiecej info. Norris? Chlodnica oleju przy takiej lekkiej modyfikacji nie jest konieczna. lepiej sobie wlot powietrza na maske zrob bo 4 cylinder sie zwykle sypie od goraca.TomekU pisze:Zalozylem Chip z Angli Stage 1 od Jeza. Podwyza moc na 212 do 230 KM i moment obrotowy na kolo 300 do 320 NM. Niestety nie mam jeszcze sportowego tlumika od katalizatora, dlatego cisnienie narazie tylko do 0.9 bar podnioslem. Zeby miec 212 KM trzeba 1.035 bar jechac i WMIC wbudowac. dlatego mysle ze kolo 200 KM mam, ale czuc przyrost mocy.
Czy wiecie gdzie w trójmiescie morzna chlodnice oleju kupic? po czipie musze jak najszybciej temperature silnika znizyc.
r4 turbo jest super, a V10 bi-turbo...
-
Anonymous
Przed czipem caly silnik byl rozebrany i wszystkei czesci nowe. pojemnosc powiekszona z 1809ccm do 1831ccm. dlatego i bez silowni wiem ze kolo 200 km mam. Filtr sportowy K&N tlumik w polowie pusty. Cisnienie podniesione na 0.9 (samo to to juz jakies 20km). kolega ma audi a4 z chipem na 243 km (byl na silowni) i zadnych szans z moja 200tka nie ma (Bo nasz 200 S13 lzejsza jest). raz ze sie scigalismy, raz ze mna jechal, i od tej pory juz sie wiecej nie chce sie scigac
Silnik ma od tego czasu dopiero 44.000 km przejechane i mozesz mi wierzyc ze jest w super stanie.
Czipa nie man od Norris, lecz z Horsham. kosztuje originalne 90 Pfuntów (kolo 135 Euro). Po wbudowani czipa powinienes sprawdzic czy zaplon jest dobrze ustawiony. Powinien byc na 15 Stopni przed OT. Originalnie od nissana jest na 15 Stopni +- 2stopnie.
Przed 2 latami panewki mi poszly, (wtedy wlasnie kompletnie silnik przebudowalem). Mialem wtedy wszystko seryjne lecz po mniej wiecej 30-45 minut tempo 240 w niemczech olej sei przegrzal i panewki poszly. dlatego potrzebuje Oil-Cooler.
Nad wlotami w masce tez juz myslalem, bo turbo przy 3 i 4 cylindrze siedzi, dlatego te dwa zylindry problemy z temperatura maja. Problem z tym ze zly wlot na powietrze cala aoerodynamike morze zepsuc i jezeli powietrze pod maska zle krazenie bedzie mialo, to az tyle korzysci to nie da.
Silnik ma od tego czasu dopiero 44.000 km przejechane i mozesz mi wierzyc ze jest w super stanie.
Czipa nie man od Norris, lecz z Horsham. kosztuje originalne 90 Pfuntów (kolo 135 Euro). Po wbudowani czipa powinienes sprawdzic czy zaplon jest dobrze ustawiony. Powinien byc na 15 Stopni przed OT. Originalnie od nissana jest na 15 Stopni +- 2stopnie.
Przed 2 latami panewki mi poszly, (wtedy wlasnie kompletnie silnik przebudowalem). Mialem wtedy wszystko seryjne lecz po mniej wiecej 30-45 minut tempo 240 w niemczech olej sei przegrzal i panewki poszly. dlatego potrzebuje Oil-Cooler.
Nad wlotami w masce tez juz myslalem, bo turbo przy 3 i 4 cylindrze siedzi, dlatego te dwa zylindry problemy z temperatura maja. Problem z tym ze zly wlot na powietrze cala aoerodynamike morze zepsuc i jezeli powietrze pod maska zle krazenie bedzie mialo, to az tyle korzysci to nie da.
-
Anonymous
http://bagpuss.swan.ac.uk/horsham-devel ... /intro.htm stad mam czipa
acha - wmic = Wing Mounted Inter Cooler
--- np. od norris-designs
albo FMIC = Front Mounted Inter Cooler
--- tez moze byc od norrisa
+ mocniejsza pompe paliwowa
dopiero wtedy dojdzie sie na 230 ps
acha - wmic = Wing Mounted Inter Cooler
albo FMIC = Front Mounted Inter Cooler
+ mocniejsza pompe paliwowa
dopiero wtedy dojdzie sie na 230 ps
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Chyba 200SX terz takiego Chipa ma.
Właściwie to niewiele się różnią Chipy od Norrisa, Apexi, Jim Wolf i tej Twojej firmy są prawie takie same przynajmniej jeśli chodzi o Stage1.
Na orginalnej turbince masz 0,9bar i to w całym zakresie obrotów?
Acha i skąd jesteś? Polska?
Pozdrawiam
Właściwie to niewiele się różnią Chipy od Norrisa, Apexi, Jim Wolf i tej Twojej firmy są prawie takie same przynajmniej jeśli chodzi o Stage1.
Na orginalnej turbince masz 0,9bar i to w całym zakresie obrotów?
Acha i skąd jesteś? Polska?
Pozdrawiam
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
-
rottie
Wybacz ale dopoki nie przejedziesz sie na hamownie to moce o ktorych pisze nadal bede uwazal za bajkowe.piszesz ze podniesienie doladowania z 0.8 na 0.9 daje Ci 20KM,czyli jesli ja mialem 1.1bara to ile mialem niby koni?Filtr sportowy K&N i w polowie pusty tlumik,hmmm,wydaje mi sie ze do tej mocy doszedles metoda dodawania ,"chip +20KM,wydech +10KM,boost +iles, dolot +iles itd...",niestety to tak nie dziala...ALe zycze Ci jak najserdeczniej zebym sie mylil 
-
Anonymous
Moze i nie mam 200KM, moze tylko 195, albo 190km, ale od 2 lat tylko 2 samochody mnie wyprzedzily na autostradzie w niemczech. Porsze 911turbo i Mercedes 500SL. Niedawno BMW 535 wyprzedzilem, przy 240 mi zjechal, a samochód do konca licznika jedzie 260??.
Ach, jestem z Gdyni, ale pracuje w niemczech i juz od paru lat tez tam mieszkam.
Naprawde nie wiem ile Koni mam, ale dam kiedys zmierzyc. Problem przy dlugiej jezdzie po autostradzei jest temperatura oleju. Woda sie nie zagrzewa, a poniewarz mamy Oil-Cooler pod filtrem oleju w S13, który olej woda chlodzi, to znaczy ze ten sposób chlodzenia za slaby jest.
Juz myslalem zeby wloty powietrza od opla astry GSI wbudowac, ale chyba chlodnica oleju wazniejsza. co o tym sadzisz?
Ach, jestem z Gdyni, ale pracuje w niemczech i juz od paru lat tez tam mieszkam.
Naprawde nie wiem ile Koni mam, ale dam kiedys zmierzyc. Problem przy dlugiej jezdzie po autostradzei jest temperatura oleju. Woda sie nie zagrzewa, a poniewarz mamy Oil-Cooler pod filtrem oleju w S13, który olej woda chlodzi, to znaczy ze ten sposób chlodzenia za slaby jest.
Juz myslalem zeby wloty powietrza od opla astry GSI wbudowac, ale chyba chlodnica oleju wazniejsza. co o tym sadzisz?
-
Anonymous
niestety 0.9 przez caly zakres sie nie trzyma, poniewarz originalny WMIC powyzej 5500 rpm cisnienie zmniejsza.
Jeszcze instrumentów mi brakuje, mialem tylko na chwile od kolegi audika 200 turbo podlaczony. chcialbym licznik Turbodoladowanie, Temp. Oleju i cisnienie Oleju miec.
Znacie jakis dobry adres? Chcialbym na slupku A kolo kierowcy te 3 instrumenty zamocowac
Jeszcze instrumentów mi brakuje, mialem tylko na chwile od kolegi audika 200 turbo podlaczony. chcialbym licznik Turbodoladowanie, Temp. Oleju i cisnienie Oleju miec.
Znacie jakis dobry adres? Chcialbym na slupku A kolo kierowcy te 3 instrumenty zamocowac
Jak jesteś z Gdyni to Jarkowy jest z Władysławowa (tam ma garaż) studiuje na WSM w Gdyni i sądzę że chętnie z Tobą omówi szczegóły przeróbek w aucie. Musisz się tylko z nim skontaktować.
OT masz może "air regulator" na sprzedaż
OT masz może "air regulator" na sprzedaż
EMWU is dead
www.olzen.pl dystrybutor auto-meter ciezko sie znimi dogadac ale ceny tez sa spoko w porownaniu z greedym czy omori.
ogolnie pytanie czy jesli na wskazniku powiedzmy firmy typu autostyle czy cos w tym stylu polskie produkty, cisnienie oleju podawane jest w barach i podzialka jest co pol bara to czy to nie za malo... tzn jak cos bedize nie tak z olejem a dokladniej z jego brakiem czy zdaze to zauwazyc od razu ?? hehe
i jaka jest temp oleju ?? i jaka jest gorna granica ( krytyczna ) ??
pozdrawiam
ogolnie pytanie czy jesli na wskazniku powiedzmy firmy typu autostyle czy cos w tym stylu polskie produkty, cisnienie oleju podawane jest w barach i podzialka jest co pol bara to czy to nie za malo... tzn jak cos bedize nie tak z olejem a dokladniej z jego brakiem czy zdaze to zauwazyc od razu ?? hehe
i jaka jest temp oleju ?? i jaka jest gorna granica ( krytyczna ) ??
pozdrawiam
-
Anonymous
Jarkowy jest z Wladka?
Super, zawsze jak w Gdyni jestem, to i do Wladka jade. Kolega ma tam Lodziarnie i wynajmuje pokoje dla Turystów. Jego lodziarnia to ta naprzeciwko kosciola, gdzie sie aleia sportowców zaczyna. Ma na Imie Jacek. Moze go znasz Jarkowy?
Chetnie bym sie spotkal, ale teraz duzo pracy mam i dopiero koniec lipca na tydzien przyjade.
Normalnie tempoeratura Oleju powinna kolo 80-90 stopni wynosic. 100 stopni tez jeszcze ok, ale potem juz nie najlepiej. Jezdze na castrolu 10W-60 który temperatury do 140-150 stopni ma wytrzymywac. Kolega ma temperature oleju w swojej 200-tce i niestety podzczas dosyc normaalnej jazdy po autostradzie temperatura kolo 110 stopni wynosi. jedz 10 minut 240 i wiecej to zaraz 130-140 stopni masz. i to nasz silnik zabija. ma on duzo problemów termicznych, ktßorych juz s14 nie ma.
Super, zawsze jak w Gdyni jestem, to i do Wladka jade. Kolega ma tam Lodziarnie i wynajmuje pokoje dla Turystów. Jego lodziarnia to ta naprzeciwko kosciola, gdzie sie aleia sportowców zaczyna. Ma na Imie Jacek. Moze go znasz Jarkowy?
Chetnie bym sie spotkal, ale teraz duzo pracy mam i dopiero koniec lipca na tydzien przyjade.
Normalnie tempoeratura Oleju powinna kolo 80-90 stopni wynosic. 100 stopni tez jeszcze ok, ale potem juz nie najlepiej. Jezdze na castrolu 10W-60 który temperatury do 140-150 stopni ma wytrzymywac. Kolega ma temperature oleju w swojej 200-tce i niestety podzczas dosyc normaalnej jazdy po autostradzie temperatura kolo 110 stopni wynosi. jedz 10 minut 240 i wiecej to zaraz 130-140 stopni masz. i to nasz silnik zabija. ma on duzo problemów termicznych, ktßorych juz s14 nie ma.
-
Anonymous
te instrumenty mie sie podobaja (zobaczcie pod plasme) i do tego na slupek kolo kierowcy potrójny adapter z karbonu
http://www.gts2.de/autogauge-index.htm
http://www.gts2.de/autogauge-index.htm