Witam,
Czy próbował ktoś z was stosować przepływomierz z nissana 350Z jako zamiennik seryjnego z CA18DET?
Czy da się to wystroić remapem na seryjnym ECU?
Czy taki przepływomierz ma większą średnicę wewnętrzną od seryjnego?
Pytanie nr 2, czy przepływka z Q45 ma sens w CA18DET w przedziale mocy 300-350KM ?
edit: przepływka z 350Z wg informacji od sprzedawcy ma śr. wew. 60-64mm czyli niestety trochę mało;/
przepływka 350z i Q45
Moderator: Moderator
Dolot do turbiny ma 76mm, więc nie chciałbym zakładać nic mniejszego.IceMan pisze:dlaczego mało ?
seryjna ma 45mm chyba
ta z Q45 z kolei ma 90mm (z tego co piszą, bo nie miałem jej w rękach) i obawiam się że to mogłoby być trochę za dużo, skoro reszta rurek przed turbo jest 76mm? Chyba że się mylę i 90mm to będzie właśnie to co mi trzeba?
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Podobno problem z Q45 to falujące obroty na wolnych. Może poszukaj sobie przepływomierza z RB25 (Q45 poliftowy) o średnicy 80mm.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
do ok 300KM mozesz wrzucic z rb25/maxima v6, mam taka u siebie, te z rozowa tabliczka sa 3 przewodowe, wczesniejsze z rb mialy wtyki chyba na 4-5 przewodow.MKx pisze:Witam,
Czy próbował ktoś z was stosować przepływomierz z nissana 350Z jako zamiennik seryjnego z CA18DET?
Czy da się to wystroić remapem na seryjnym ECU?
Czy taki przepływomierz ma większą średnicę wewnętrzną od seryjnego?
Pytanie nr 2, czy przepływka z Q45 ma sens w CA18DET w przedziale mocy 300-350KM ?
edit: przepływka z 350Z wg informacji od sprzedawcy ma śr. wew. 60-64mm czyli niestety trochę mało;/
Po zmianie przeplywki nalezy zmienic stala K, zrobisz to po zczytaniu mapki na kompa, u mnie dzialalo bez problemu jak w nistune wybralem odpowiednia przeplywke i zmienilo sie K.
Przeplywka skaj/maxima ma chyba 80mm po zewnetrznej, czyli jakies 76 w srodku.
- roball
- Postojebca Nałogowy

Średnica wlotu w RS'ie jest znacznie mniejsza niż 77mm,
3" ma średnica zewn. króćca - ale jak zerkniesz do środka to zobaczysz że wlot się zwęża do ok. 50mm (inducer wirnika ma 47.2mm)
Im większa przepływka tym mniejsza dokładność pomiaru przy małych przepływach (czyli ekstremum problemów przypada na wolne obroty), z drugiej strony pojawia się zależność średnicy przepływki i jej zakresu pomiaru..
w CA z zapasem wystarczy taka co mierzy 35lbs/s (330KM)
teraz tylko znaleźć katalog z zakresami pomiaru przepływek...
[ Dodano: Wto 03 Lis, 2009 16:28 ]
Jeszcze ciekawostka - znalezłem info że w GTR-R RB26DETT była przepływka 65mm (by nismo)
3" ma średnica zewn. króćca - ale jak zerkniesz do środka to zobaczysz że wlot się zwęża do ok. 50mm (inducer wirnika ma 47.2mm)
Im większa przepływka tym mniejsza dokładność pomiaru przy małych przepływach (czyli ekstremum problemów przypada na wolne obroty), z drugiej strony pojawia się zależność średnicy przepływki i jej zakresu pomiaru..
w CA z zapasem wystarczy taka co mierzy 35lbs/s (330KM)
teraz tylko znaleźć katalog z zakresami pomiaru przepływek...
[ Dodano: Wto 03 Lis, 2009 16:28 ]
Jeszcze ciekawostka - znalezłem info że w GTR-R RB26DETT była przepływka 65mm (by nismo)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
a w rb26 nie bylo dwoch przeplywek??
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv
S13 2JZ / 730HP 820NM
S13 2JZ / 730HP 820NM
-
trabirider
- Stały gość

panowie mam takie same pytanie co MKx tyle ze do SR20
jaka była by najlepsza przepływka do mocy 340-380km myślałem o Q45 ale już zgłupiałem, a strojone bedzie na nistune.
jaka była by najlepsza przepływka do mocy 340-380km myślałem o Q45 ale już zgłupiałem, a strojone bedzie na nistune.
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Najlepiej kupić z Z32TT, ale ceny są chore za używki, a co dopiero mówiąc o nowych.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
- Silicone
- Stały gość

- Kontakt:
troche sie mylicie panowie...
bardzo przydatny link:
http://paulr33.skylinesaustralia.com/di ... iring.html
bardzo przydatny link:
Montaż i Strojenie DET 3, EMU, VEMS, itp...
Kraków
Kraków
od Q45 zakładałem na parę chwil do CA18DET, tak na szybko ustawiłem wolne obroty i nie zauważyłem żeby był jakiś problem z nimi, ale też aż tak dokładnie nie zwracałem na to uwagi
problem miałem z uruchomieniem auta, ale to raczej wina ustawień w nistune
i faktycznie ta przepływka jest wielka 90mm
i faktycznie ta przepływka jest wielka 90mm
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
w czym sie mylimy?Silicone pisze:troche sie mylicie panowie...
bardzo przydatny link:
- Silicone
- Stały gość

- Kontakt:
w tym, raczej odwrotnie
i w tym, bo nie wszystkie.Maretzky pisze: Z Q45 90mm ma zakres do 400-420KM
Z32 TT 500km
roball pisze: wniosek z tego że przepływki z RB26 należy omijać...
Montaż i Strojenie DET 3, EMU, VEMS, itp...
Kraków
Kraków