Mieszkam w malopolsce Blachy mam KBR ---- ,a chce miec napis SILVIA
Nie k1 SILVIA ,czy k0 SILVIA (nawet by nieposzlo tak bo 6 liter)
Slyszalem o gosciu z warszawy co chcial miec "PORSCHE" wiec zarejestrowal se furke w poznaniu ,ja musialbym gdzies na slasku .
Ale jak to zrobic ?
tablice rejestracyjne z napisem SILVIA
Moderator: Moderator
Musiał byś mieć kogoś zameldowanego na śląsku, kogoś z rodziny, kolege czy kogokolwiek. Sprzedać mu samochód lub zrobić go głównym właścicielem i zarejestrować od nowa na tą osobę właśnie. Innego wyjścia chyba nie ma.
- tothic
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
i ja doloze Swoje 5 groszy 
- Jak kolega wyzej napisał z tym ze:
Operacja musiałaby wygladac tak ze sprzedajesz Samochod komus na slasku, ten osobnik rejstruje go na siebie, nastepnie ty odkupujesz samochod od niego i poprostu nie przerejstrowywujesz.
Pamietaj ze taka operacja ciagnie za soba koszty. Dwa razy musisz zaplacic pcc w skarbówce, i nie jestem pewien jaki jest termin odsprzedazy przez nowego nabywce by odkupienie twojego auta nie bylo jeszcze czyms opodatkowane procz pcc...
Nastepnie musisz hasac z umowa kupna sprzedazy i swistkiem oplacenia pcc przy sobie, w razie kontroli musisz miec to wszystko.
Nie wiem i nie chce jak narazie wiedziec czy w przepisach sie cos zmienilo , lecz ja smigam na blachach "tyskich" czyli autka nie przejestrowalem juz ho ho. Raz mialem kontrole gdzie wladza zapytala dlaczego....
Grzecznie odpowiedzialem ze w swietle polskiego prawa uzytkownik ma obowiazek przerejstrowac ale jesli tego nie uczyni - nie ma wzmianki o karze.- co niezwykle rozzloscilo stroza prawa , lecz nic na odebranie dowodu nie znalazł w samochodzie

Jest jeszcze jeden plus nieprzerejestrowania, ktory przy odpowiednim podejsciu znacznie utrudnia otrzymanie "Drogiego zdjecia od metalowego paparazzi na drodze" /
Reasumujac czy cala operacja robienia takiej tablicy sie oplaca,- to juz kwestia wzgledna, moim zdaniem kwote lekko pow 1 tys zl, lepiej zainwestowac chocby w whiskey

Pozdrawiam
Operacja musiałaby wygladac tak ze sprzedajesz Samochod komus na slasku, ten osobnik rejstruje go na siebie, nastepnie ty odkupujesz samochod od niego i poprostu nie przerejstrowywujesz.
Pamietaj ze taka operacja ciagnie za soba koszty. Dwa razy musisz zaplacic pcc w skarbówce, i nie jestem pewien jaki jest termin odsprzedazy przez nowego nabywce by odkupienie twojego auta nie bylo jeszcze czyms opodatkowane procz pcc...
Nastepnie musisz hasac z umowa kupna sprzedazy i swistkiem oplacenia pcc przy sobie, w razie kontroli musisz miec to wszystko.
Nie wiem i nie chce jak narazie wiedziec czy w przepisach sie cos zmienilo , lecz ja smigam na blachach "tyskich" czyli autka nie przejestrowalem juz ho ho. Raz mialem kontrole gdzie wladza zapytala dlaczego....
Grzecznie odpowiedzialem ze w swietle polskiego prawa uzytkownik ma obowiazek przerejstrowac ale jesli tego nie uczyni - nie ma wzmianki o karze.- co niezwykle rozzloscilo stroza prawa , lecz nic na odebranie dowodu nie znalazł w samochodzie
Jest jeszcze jeden plus nieprzerejestrowania, ktory przy odpowiednim podejsciu znacznie utrudnia otrzymanie "Drogiego zdjecia od metalowego paparazzi na drodze" /
Reasumujac czy cala operacja robienia takiej tablicy sie oplaca,- to juz kwestia wzgledna, moim zdaniem kwote lekko pow 1 tys zl, lepiej zainwestowac chocby w whiskey
Pozdrawiam
Teraz jest troche inaczej. Jest 30 dni od daty zakupu na przerejestrowanie i policja ma prawo zabrać dowód jeżeli się tego nie zrobi, bynajmniej mojemu ojcu ostatnio zabrali. To po pierwsze. Po drugie jest problem z ubezpieczeniem takiego auta, bo w ubezpieczalniach wołają dowodu, a ubezpieczenie może być tylko na osobe wpisaną w dowodzie rejestracyjnym.tothic pisze:i ja doloze Swoje 5 groszy
Samochód trzeba trzymać conajmniej przez pół roku od daty zakupu, w przeciwnym przypadku płaci się jeszcze podatek dochodowy w wysokości 19% ceny zawartej w umowie. Można to obejść wpisując taką samą kub najlepiej niższą kwotę nić na poprzedniej umowie. Nie zarabiasz, a wręcz tracisz to nie płącisz dochodowegotothic pisze:iPamietaj ze taka operacja ciagnie za soba koszty. Dwa razy musisz zaplacic pcc w skarbówce, i nie jestem pewien jaki jest termin odsprzedazy przez nowego nabywce by odkupienie twojego auta nie bylo jeszcze czyms opodatkowane procz pcc...
Tylko troche utrudnia, bo zdjęcie przychodzi do gościa od którego się kupiło auto, on idzie na psiarnie ze swoją kopią umowy kupna-sprzedaży i jest czysty, a dalej zaczynają ścigać Ciebie, także to tylko nieznacznie spowalnia całą operacjętothic pisze:Jest jeszcze jeden plus nieprzerejestrowania, ktory przy odpowiednim podejsciu znacznie utrudnia otrzymanie "Drogiego zdjecia od metalowego paparazzi na drodze" /
- tothic
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Ciekawi mnie wlasnie zapis tego, ze moga pierony zabrac dowod, az poszukam by jasnosc byla. Kiedy ostatni raz sie orientowalem w temacie, nie bylo zadnego zapisu ze - cos za to grozi. Nic , dziennik i heja poszukamy
Co do ubezpieczenia, to krzyczeli zawsze o dowod i umowe, ubezpiecznie napisane na siebie i umowa przy dowodzie- jeszcze z tym problemow nie mialem.
Co do Zdjec, masz racje przychodzilo, do Rodziny
Jednak jak widac Lekkie Zycie jest bardzo Ciezkie.
Rzecz jasna najlepiej zyc w zgodzie z prawem i natura./
Dzieki za odswiezenie wiedzy
Pozdr
P.s nie robmy off topu, jak zaczerpne dokladnej wiedzy wrzucimy oddzielny temat
- roball
- Postojebca Nałogowy

Mały OT lingwistyczny:kosmaty_ pisze:....
Teraz jest troche inaczej. Jest 30 dni od daty zakupu na przerejestrowanie i policja ma prawo zabrać dowód jeżeli się tego nie zrobi, bynajmniej mojemu ojcu ostatnio zabrali.
"bynajmniej" i "przynajmniej" to podobne słowa, ale znaczą zupełnie co innego - w tym zdaniu "bynajmniej" nie ma racji bytu, chyba że napiszesz:
"przynajmniej mojemu ojcu ostatnio zabrali, bynajmniej się nie wahając"
śpieszmy się kochać język ojczysty, tak szybko odchodzi...
@nismo250
Z przerejestrowaniem auta jest inny, znacznie prostszy myk - niech cię jakiś znajomy ze śląska zamelduje czasowo (max przy którym urzędas się nie krzywi to 5 lat), rejestrujesz auto na nowe miejsce pobytu i po sprawie..
dodatkowy bonus jest taki że na śląsku są niższe składki OC (przynajmniej w stosunku do Krakowa)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
Postaram się zapamiętaćroball pisze:Mały OT lingwistyczny:kosmaty_ pisze:....
Teraz jest troche inaczej. Jest 30 dni od daty zakupu na przerejestrowanie i policja ma prawo zabrać dowód jeżeli się tego nie zrobi, bynajmniej mojemu ojcu ostatnio zabrali.
"bynajmniej" i "przynajmniej" to podobne słowa, ale znaczą zupełnie co innego - w tym zdaniu "bynajmniej" nie ma racji bytu, chyba że napiszesz:
"przynajmniej mojemu ojcu ostatnio zabrali, bynajmniej się nie wahając"
śpieszmy się kochać język ojczysty, tak szybko odchodzi...![]()
Może trzeba odnowić kontakty hehenismo250 pisze:na slasku z kolegow to mam tylko byla laske
ale fajnie ze sie wogule da bede myslal
Zrób sobie K0 SA, albo K1 LLERnismo250 pisze:Mieszkam w malopolsce Blachy mam KBR ---- ,a chce miec napis SILVIA
- nismo250
- Stały gość

- Kontakt:
a ja bym wolal isc na dobre dziwkiprzemekD pisze:Zrób sobie K0 SA, albo K1 LLERnismo250 pisze:Mieszkam w malopolsce Blachy mam KBR ---- ,a chce miec napis SILVIAAle szczerze mówiąc za tą cenę wolałbym sobie sprawić FMIC. Poza tym z takimi blachami każdy Pan Policjant będzie Cię pamiętał
na slosku haha
czesci do nissanów 889643199
[center]
[/center]
[center]
[/center]- borimichal
- -#Moderator

Jesli nie przerejstrujemy samochodu na siebie,to ubezpieczyciel wypisuje ubezpieczenia na nowego wlasciecila,wpisujac stare tablice rejestracyjne,jak sie samochod wkoncu przerejstruje to idzie sie znow do ubezpieczyciela i pisze aneks do umowy-temat u mnie sprawdzony na kilku samochodach.
Obowiazkiem jest zaplacenie podatku w skarbowce do dwoch tygodni,jesli sie spoznimy moga nam wystawic "mandat".
Do mnie nigdy zaden milicjant sie nie przyczepil ze mam fure nie przerejstrowana(a szukali haka)
Ubezpieczenie na slasku w HDI(z tego co sie orientowałe-najtaniej) przy full znizkach wynosi jakies 430zł na rok.
Sprzedajesz/oddajesz polowe samochodu komus z slaska,robiac go glownym wlascicielem i on rejestruje auto na siebie(w skarbowce placisz grosze,na umowie piszesz kwote jaka chcesz bo i tak nie maja tego modelu w swoich ksiazeczkach),dodatkowym plusem jest to ze mozesz wykorzystac swoje znizki przy ubezpieczaniu.
Z tym ze wydaje mi sie ze musi byc S1ILVIA (choć tego nie jestem pewien),mam znajoma w komunikacji to moge zapytac
Obowiazkiem jest zaplacenie podatku w skarbowce do dwoch tygodni,jesli sie spoznimy moga nam wystawic "mandat".
Do mnie nigdy zaden milicjant sie nie przyczepil ze mam fure nie przerejstrowana(a szukali haka)
Ubezpieczenie na slasku w HDI(z tego co sie orientowałe-najtaniej) przy full znizkach wynosi jakies 430zł na rok.
Sprzedajesz/oddajesz polowe samochodu komus z slaska,robiac go glownym wlascicielem i on rejestruje auto na siebie(w skarbowce placisz grosze,na umowie piszesz kwote jaka chcesz bo i tak nie maja tego modelu w swoich ksiazeczkach),dodatkowym plusem jest to ze mozesz wykorzystac swoje znizki przy ubezpieczaniu.
Z tym ze wydaje mi sie ze musi byc S1ILVIA (choć tego nie jestem pewien),mam znajoma w komunikacji to moge zapytac
A to nie jest tak, że najpierw ktoś musi mieć S0LVIA, żeby potem mieć S1LVIA? Tak coś mi się wydaje, że ten numerek po pierwszej literze to kolejna iteracja tego samego słowa, które już ktoś przed nami ewentualnie zarejestrował. Rejestrując LVIA po raz pierwszy trafimy na S0 na początek - mam rację?
Edit: Doszedłem do takiego wniosku po tym jak nasza Otylia jeździła po osiedlu kumpla do jego znajomej - wszystkie samochody jakie miała na siebie (w tym też wygrane w zawodach czy za medale) rejestrowała ze słowem OTI i w ten sposób miała S0 OTI, S1 OTI, S2 OTI itd.
Edit: Doszedłem do takiego wniosku po tym jak nasza Otylia jeździła po osiedlu kumpla do jego znajomej - wszystkie samochody jakie miała na siebie (w tym też wygrane w zawodach czy za medale) rejestrowała ze słowem OTI i w ten sposób miała S0 OTI, S1 OTI, S2 OTI itd.
Ostatnio zmieniony pn 28 wrz, 2009 14:04 przez mysza, łącznie zmieniany 2 razy.
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
a ja tak powiem. Kupilem w niemczech mala tablice z napisem silvia za 4euro i jestem hepi. Mam za szyba. A tyska wole w autko wsadzis na zakup ic for example ;p a co do podatku to kupilem od wlasciciela komisu i nic nie musialem placic tylko za tablice-fart
Ostatnio zmieniony wt 06 paź, 2009 09:05 przez dapper, łącznie zmieniany 1 raz.
(O O/ - - \O O)
--------------------
.oo