Best turbo for 200sx

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
mellow
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

s14 pisze:ok chce dobic do kolo 350hp na seryjnych flakach sr20det
z tego co wyczytalem na necie potrzebne mi bedzie:
maf z z32 chyba ze piggybackiem da sie obejsc przeplywke ?
pompa paliwowa
wtryski 550
3" wydech
fmic
disco potato ;) albo t3/t04b ;)
swinka smtp6 ?apexi safc?
bov
i dobry wujek ktory mi to wszystko z usa sciagnie ;) i drugi , ktory zestroi ;)
dobre rady mile widziane, bo kazdy blad kosztowal bedzie kupe $$ :D
Wydaje mi sie ze Piggy-backa podlaczajac pod MAP sensor ominie sie to o czym pisales. Ale to musisz popytac fachowcow. Do 350km wystarczy ci np. SMT z tym ze S14 zwlaszcza s14a maja OBD2 prawda ? Te systemy nielubia sie zabardzo ze swinakami , ale i tak da sie je zainstalowac - tu tez lepiej z pytaniami do specjalisty.

SMT6 a SAFC to niema co prownywac nawet ..... safc to swiecaca zabawka w porownaniu do produktu PerfectPower ... wystarczy chyba sam fakt ze Apex'i moze kontrolowac tylko dawke paliwa - czyli mozesz jedynie zestroic AFR na wiekszym cisnieniu ... a gdzie tuning ? Dopiero zabawa zaplonem w SMT doda ci "pałeru" ... do tego dochodzi szereg innych funkcji ... safc jedynie ldanie wyglada.
"I had a look around the carpark and couldn't help noticing, that my car is significantly faster than all of yours..."
powered by:Japan Sport Service
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Wydawało mi się ze to temat o turbinie a nie o gruntownym tuningu S14.....
Po zabawie z pingowym SMT6 doszedlem do wniosku ze to nie jest najlepszy (a na pewno nie najłatwiejszy)sposób strojenia.
Wierzcie mi chip to naprawde doskonałe rozwiązanie i można na nim wszystko i więcej niz na SMT6 (a juz wogóle jak SMT jest tak podlączony ze reguluje tylko dawki paliwa a zapłonu wogóle nie rusza...)
czytałem o takich 300ZXaxch które mają po 700KM i robią to na seryjnym kompie z przerobionym chipem.
A jeśli ktoś nie wierzy ze nie zrobie na chipie S14 np na 400 KM to chętnie się z nim założę i nie chodzi mi tutaj zeby sie zareklamować wierzcie mi poprostu poznałem mozliwości SMT6 i wiem ze to tylko dodatkowe utrudnienie i oszukiwanie orginalnych parametrów ktróre nie jest tak łatwo obejść na naszym systemie ECCS.

PS. Może załóżcie topic tuning mechaniczny S14 co?
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
mellow
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Wracajac do tematu , niema czegos takiego jak BEST TURBO FOR 200sx .... wszystko zalezy kto czego oczekuje. Jak kos buduje auto strikte pod 1/4 mili to wcale niezalezu mu na plaskiem przebiegu momentu i mocy. Jak ktos niechce szalec to wystarczy mu ( tak jak maja u nas w klubie niektorzy ) turbina t28bb ( czy jak tam sie ona fachow zwie ) z s14a - ktora przy odrobinie korekty w seryjnym ECU czy tez przy pomocy Piggy-backa, zapewni mu ladna krzywa moentu. Jak ktos ma sporo kasy to niebedzie tez go orgraniczal nasz seryjny kolektor tylko kupi "KIT" z external-wastegatem i nowym kolektoerm i down-pipem np. od GRREDY ( ok 10 tys zlotych - lol ). To samo z komputerem .... jak ktos buduje auto na wyscigi to niewystarczy mu "chip" tylko bedzie potrzebowal takich funkcji jakie zapewniaja tylko atan-alone'y jak naprzyklad podtrzymanie turbiny ( ALS ), procedura startu, czy tez umozliwienie zamiany biegow bez zdjemowania nogi z gazu....

Wracajac jeszcze do tego ogolnikowego stwierdzenia , bylo ono poruszane wielokroteni na innych forach gdzie ludzie wiecej opisuja swoich doswiadczen praktycznych np. silvia forums z australli i odpowiedzi na pytanie jak w temacie tego topicu sa takie

" go for T28BB form s14a/s15 , and if got some extra $$$ HKS2530 will be a good opiton. GT25bb is also a good value for money and bolts directly in place. FMIC is a must while using GTs"

wiec pokrywa sie to z tym o czym wspominales Ty Jarkowy i ja ... niezmienia to faktu, ze i tak trzeba wziac pod uwage co pragnimy osciagnac.
"I had a look around the carpark and couldn't help noticing, that my car is significantly faster than all of yours..."
powered by:Japan Sport Service
Awatar użytkownika
kubus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

[quote="jarkowy"]
(a juz wogóle jak SMT jest tak podlączony ze reguluje tylko dawki paliwa a zapłonu wogóle nie rusza...)
quote]

ale o co tutaj chodzi ??
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

tak właśnie był podłączony SMT w Pinga wozie przez firme Forti. Nie mówie że podłączyli źle tą SMT6 ale mówie że nie wykorzystali wszystkich mozliwości Smt (a może podstawowych) i w sumie to to SMT działało tak jak mój regulator mieszanki. Wygrzebie niedłógo temat Chip vs SMT pigibacki itp to wyjaśne juz długo sie do tego przymierzxam ale szukałem dokumentacji SMt i innych wkońcu znalazłem przestudiowałem i wiem co nieco.
Wróćmy do tematu turbin.pliss czy ktoś chce dokończyć to tłumaczenie?

A poza tym Mell ja pisałem że zależy co chemy osiągnąć i dlatego podałem 3 przykłady turbin. Pewnie ze turbinka zależy od tego co chemy mieć w wozie płaską charakterystyke zero laga czy kupe mocy ale tylko w wąskim zakresie obrotów.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
s14

ok przyjmijmy, ze nie chcemy miec laga, i zeby krzywa mocy miala ladna charakterystyke... wiec t3/t04 z tlumaczonego artykulu juz odpada...
na forum nissansilvia.com wyczytalem, ze gt2510 jest calkiem sensowna "full bost at 2700rpm..." szybciej sie wkreca, tyle ze na samej gorze zaczyna mniej pompowac..

i rewelacyjny gt-RS, tylko zeby wykorzystac jej potencjal, seryjny silnik nie starczy...
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Fila. pisze: -Intercooler mozesz kupic chyba od iveco turbo daily do s13 pasuje i sa nie drogie z tego
co sie orientuje.
Nie drogi? bylem na Słomczynie i chcą 400-450 zeta do turbodaily2 a do starszego 300-350(plastikowe boki).
A i jeden Pan ma oryginalne zestawy naprawcze do naszych turbin (łożyska, usczelniacze itp.)500zeta 603-233-578 i 601-890-494
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
ChEsTeR

U mnie komputer na szczesnie nie odcina paliwa powyzej 1 bara tak ze jak kiedys dojde to tego poziomu to tylko wladuje 5 wtryskiwacz i AFR tak na wszelki wypadek pewnie sie przyda jeszcze jedna pompa paliwa ale to sie zobaczy. A najleprza turbina to taka ktora szybko sie rozpedza , nie traci na wysokuch obrotach w skutem nadmiernego cisnienia gazow wylotowych i taka ktora pompujac ponad 1 bar nie nagrzewa powietrza do ponad 100 stopni. No to juz duza kasa sie klania
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

ChEsTeR pisze:Rafi ten zestaw jest m<font class="red">u</font>j !! :D
kto pierwszy ten lepszy :D pan pewnie ma ich duzo jak naprawia turbo :mrgreen:
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
macpl

[quote="jarkowy"]tak właśnie był podłączony SMT w Pinga wozie przez firme Forti. Nie mówie że podłączyli źle tą SMT6 ale mówie że nie wykorzystali wszystkich mozliwości Smt (a może podstawowych) i w sumie to to SMT działało tak jak mój regulator mieszanki. Wygrzebie niedłógo temat Chip vs SMT pigibacki itp to wyjaśne juz długo sie do tego przymierzxam ale szukałem dokumentacji SMt i innych wkońcu znalazłem przestudiowałem i wiem co nieco.

quote]
Małe OT
Podłącznie SMT6 na same paliwo to porażka ale o tym chyba nikomu nie musze mówić......
dlaczego nikt nie podłączył zapłonu.....do "zrobienia" ok300KM na 200sx SMT6 wystarczy bez problemu....standa można zakładać jak naprawdę mocno jest namieszane w aucie albo jak ma się nadmiar gotówki.
Chipowanie ok ale nie każdy chce jeździć na jednym programie....na piggybacku masz przynajmniej dwa programy(na codzień i na wieczorny "street" :twisted: ).
Zresztą kosztowniejsze jest chipowanie w przypadku zmiany setupu autka...
koniec OT
rottie

Przy chipowaniu tez nie musisz miec jednego programu :wink:
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Z tego co wiem Jarkowy w standardzie robi 2.
A jak się wyda trochę więcej kaski to i 4 programy. Przełączane z wnętrza auta. Chyba że znowu coś pomyliłem, ale 2 są na 100%
EMWU is dead
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Jak ktoś bardzo będzie chciał to moge zrobić i osiem tylko po co?
Kosztowniejsze przy zmianie setupu... tzn. dlaczego kosztowniejsze?
Bo trzeba zmieniac oprogramowanie po każdej zmianie sprzetu?
Powiem ze fakt trzeba zmieniać program po wymianie wtrysków, przepływomierza paliwa, i wałków rozżądu ale reszte zmian takich jak wydech storzek styrumienica i cokolwiek tam jeszcze nie ma aż takiego wpływu. Napewno wielu z was się obuzy że jakto nie ma? Niedługo obronię ta tezę w innym topicu.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
macpl

Kosztowniejsz dlatego że będzie musiał za każdym razem jechać do Ciebie, no chyba że udostępniasz soft i kabelek do programownia ECU.....
Czy przy pomocy chipowania można usunąć przepływomierz?
A propos strojenia akurat SMT należy do tych z którymi najprzyjemniej się współpracuje podczas strojenia i to nie jest tylko moje zdanie.....
Czy każde chipowanie przeprowadzane jest na hamowni czy są to gotowe programy pod dany setup?
kashmere
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”