WYDECH??

kolektory wydechowe, tłumiki, downpipe, itp.

Moderator: Moderator

Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Wiec tak mam poprukiwanie cichutkie jak samochód jest na niskich obrotach ( stoji) i lekkie wstrzasy bodczas tego poprukiwania sa odczuwalne w kabinie :? :? :? ( wstrzasniecie jest calym samochodem). Dzieje sie tak jak silnik sie juz nagrzeje.Nie mam pojecia co to moze byc ale postanowilem wymienic calutki wydech.I mam plana ale musicie mi na kilka pytanek odpowiedziec a mianowicie:
-- chce wywalic katalizator i w miejsce jego wsadzic strumienice ( co to znaczy naddzwiekowa??). Jak to sie bedzie mialo na corocznych badaniach technicznych ???Czy sie o to do mnie beda czepiac ???? Jak bedzie z emisja spalin i czy w najgorszym przypadku te ( magnetyzery cos daja czy to jakas sciema???) :? :? :?
--chce jeszce zamontowac koncowy wydech super sprinta albo remusa albo mugena co o tym sadzicie?? ( niechce zadnych KM albo cos w tym stylu) chce zeby mi cichutko mruczał a nie ryczał.
--co jeszce mam wymienic ??
--co to za wstrzasy u mnie w autku??( przez wydech ze jest pordzewiały i nie szczelny na łaczeniu katalizatora chyba z tlumikiem przelotowym ) ???
--Nastepnie chce progi zamontowac jakies fajne (listwy boczne) :D :D i szukam jakiegos super spojlera na klape ale skromnie wygladajacego ( ile mniej wiecej moze kosztowac polakierowanie progów i spojlera itd??)
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Fila. pisze: chce wywalic katalizator i w miejsce jego wsadzic strumienice ( co to znaczy naddzwiekowa??). Jak to sie bedzie mialo na corocznych badaniach technicznych ???Czy sie o to do mnie beda czepiac?
Fila, jeśli chodzi o strumienicę, to pociągnij za ten sznurek (pozdro dla Gorana :D ):
http://forum.streetracing.pl/viewtopic. ... ca&start=0

Jeśli mowa zaś o badaniach technicznych, to wszystko zależy od tego, ile położysz na stole. Mogą się czepiać usuniętego kata.
czy w najgorszym przypadku te ( magnetyzery cos daja czy to jakas sciema???) :? :? :?
Nie, nie, nie! To największa ściema w historii motoryzacji! :twisted: Uff, ale się rozpędziłem :lol:
--chce jeszce zamontowac koncowy wydech super sprinta albo remusa albo mugena co o tym sadzicie?? ( niechce zadnych KM albo cos w tym stylu) chce zeby mi cichutko mruczał a nie ryczał.
:? Wiesz co? U mnie w pokoju leży właśnie nowiutki KM do zamontowania. Kupiłem go, bo cena była przystępna i ładnie wyglądał :cry: Dopiero później posłuchałem go gdzieś na ulicy i naczytałem się opini o tej firmie i powiem Ci, że to niezła lipa (tanio sprzedam :lol: ). Z polskich to tylko Ulter. Remus to klasa sama w sobie. Spotkałem się też z wieloma pochlebnymi opiniami o tłumikach MG.
szukam jakiegos super spojlera na klape ale skromnie wygladajacego ( ile mniej wiecej moze kosztowac polakierowanie progów i spojlera itd
Co to ma być za spoiler? Domyślam się, że nie skrzydło a la F&F. Polakierować można samemu, ale jak chcesz profesjonalnie to licz koło 5 stów.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Hi !!

CO do strumienic to temat jest dosc szeroki...
w sumie na calkiem niemaly artykulik. W sumie warto zalozyc, jednak czy w miejsce katalizatora to nie zawsze ... najczesciej lepjej montowac w miejsce srodkowego tlumika. Pozatym co do tych strumienic jonsona cy jak tam cos co pisali, to to niewiele ma ze strumienica wspolnego.
Zamontowanie czegos podobnego lub zle moze doprowadzic do cofania sie spalin a co za tym idzie wypalania zaworow, uszczelki pod glowica itp. itd.

Postaram sie napisac cos na ten temat ... mam troche notatek z dawnych czasow i informacji od inz. Pachonia projektuje strumienice.
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Qrde kazdy gada na tamtym forum ze strumienice nie działają :? :? :? :? Chyba dam sobie spokuj ze strumienica. Co mam władowac zamiast katalizatora w takim razie????
Mike nie wiem co za lotke chce narazie sie rozgladam za czyms fajnym a lakierowanie samemu odpada po jeszce szybe tylna zamaluje :lol: :lol: Pozatym Tom napisal ze spaliny moga sie cofac i wypalac dziury wiec nie bede ryzykowac ze strumienicą.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

O to trafiłeś w sedno!
Wydech - sam posawałem sobie z nierdzewki o średnicy 3' czyli 76 mm (orginalny ma 2' 50mm) To jest rura o gróbości 2mm ale wystarczyła by 1,5. Nie mam tam żadnego tłumika!!!!!!!!!! To tylko rura!!!!!!! Na końcówce będe montował taki element dławiący własnej konstrukcji ale na zlocie będzie pusto !!!!
Strumienica (kurde już dawno mówiłem żeby to ktos napisał) łuskowa - to śmieć! Naddźwiękowa jest ok ale ile to da to nie wiem. Wiem tylko że nikt nie produkuje strumienic na rury o średnicy 3' najwieksza jest 2.5. Strumienica nie może być zamontowana byle gdzie! Tak jak toM mówi powinna być między katem a 2 tłumikiem. (2 tłumik to wogóle zbedna puszka wg. mnie)
Jeśli chodzi o kata to jak chcesz go wywalić to ok (ja mam taki urząd przeglądowy co nawet mojej fury nie ogląda daje im tylko 90zł i ok) ale jak bedą się czepiac i będziesz miał emisje CO powyżej 2% to moga Ci nie dać przeglądu.
Klekotanie. To normalne cały wydech jest oblozony taką blacha która ma podobno izolować od wysokiej temperatury i z czasem robi się ona lużna i grzechocze i lata jak zyd po pustym sklepie. Wziąść młotek i przecinak i ją wypierdolić taki jest mój sposób na to ustrojstwo.
Spojlery i progi - nie wiem nic na ten temat poza tym że za progi płaci sie około 250 zł i mozna je rozsówać tak aby pasowały do każdego autka. Ale narazie nie mam czasu na to :-(
Czip. 600zł ????? Niemożliwe. A napewno już nie do naszego Nissana! Tu koleś musi podejść z kompem i zrobic go od podstaw albo sprowadzić już zrobiony o ile się oriętuje "Jim Wolf" z USA ma doskonałą konfiguracje mapy na chipie dla naszego auta. W polsce nie słyszałem żeby ktoś mail Chipa do Ca18det. Ale mam pomysla !!! Jeden robi czipa w jakiejś firmie my sie na niego zrzucamy w klubie a potem ja go kopiuje i zakładam każdemu z nas. Skopiowac to dla mnie nie problem ale napisac mape to żecz niewykonalna (narazie)
Czyałeś na stronie dział tuning? - cos mi sie wydaje że słabo!!! ;-(
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Jarek ale to nie blacha mi grzechocze.Ja mam jakos tak ze mi spaliny raz szybko raz wolno wylatuja i pyrkocze jak silnik jest rozgrzany i jest na 950 rpm.Jak zimny jest to wszystko ok jest.Wlasnie nie wiem co to jest :? :? :?
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

jeden gar Ci nie pali ale dlaczego to mnie nie pytaj jest za wiele powodów. A silnik Ci się trzęsie na wolnych obrotach jak jest ciepły?

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Nie nie wszystkie gary mi pala.Tak silnik mi sie trzesie jak jest ciepły jak zimny nie trzesie sie.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

czyli jeden gar Ci nie zawsze pali - najprawdpopdobnbiej zapłon lub świeca to bedzie raczej kosmatyka.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Witam
Wy tu o wydechach a dla mnie to chleb powszedni :lol:
Prowadze z kolega firme Tomaracing. Zajmujemy sie projektowaniem i wykonywaniem ukladow wydechowych do aut N/A oraz turbo.
Jezeli cos to pytac sie smialo :) Chetnie udziele odpowiedzi!

Jeden z naszych wydechow:
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

P.S. Niebawem zdjecia mojego bolidu :)
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

hyhy Brt napisalem do was maila :D Mysle ze jak troche kasy uzbieram to sie pojawie u was na targówku :D
Awatar użytkownika
GT350TA
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Male pytanie dotyczace wydechow Co sadzicie o japonskich cudach typu HKS APEX TRUST JUN i temu podobne Ceny sa wysokie
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Bartek ma firme zajmujaca sie wydechami nick Brt i zobacz jego profil jest tam jego stronka i sa tam wydechy które on robi sa duzo tansze i nie sadze aby były gorsze (naprawde super wygladaja) :D
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ok postanowilem reanimowac ten temat :wink:

Mam zamiar wymienic wydech calutki.... I mam kilka pytanek dotyczacych wydechów.
-Chce zeby był cichy a nie w stylu buraków co maja na maxa glosne wydechy. co zrobic zeby wydech był cichy.... Tzn z czego ma sie skladac?? Ile tlumików itd itp
- Jaka jest róznica pomiedzy puszka rezonansowa a tlumikiem srodkowym
- bede to robił sam tzn poza spawaniem ( bardzo sie namecze?? )
- Lepiej to oddac gdzies do firmy zajmujacej sie tym ( koszt 1500 zł) czy lepiej zrobic samemu?? koszt okolo ( 400 zł tlumik m-techa, 200 zł puszka rezonansowa m-tech, za 1 metr rury z kwasówki placic bede 49 zł bez watu nie wiem ile potrzeba metrów + kolo 200 zł pospawanie wszystkiego do kupy)
- jakiej srednicy ma byc wydech 3'' czy 2,5'' jaki lepiej ??
- powiedzcie mi dokladnie jakie tlumiki mam kupic zeby mi nie ryczał ( chodzi mi o dokładne nazwy tlumików np srodkowy jakis tam... itd itp).
- jakiej grubosci urzyc ruz z kwasówki 2 mm czy 3,6 mm ???
- czy spawy pod wplywem temp nie piepszna mi tzn czy to sie nie rozleci??
- jaka jest tam temp ?

Dobra teraz spadam spotkac sie z Melchiorem jak by ktos mial ochote to niech dzwoni do mnie lub do niego na kom.
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Wiec tak dostalem odpowiedz i za 2 tlumiki m-techa zaplace kolo 650 zł :D (dosc niedroga) Co o tym myslicie ??? Na fotce widac jak te tlumiki wygladaja :)

Btw Byc moze uda mi sie zalatwic znizke dla klubu.... :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ wydechowy”