kąt wyprzedzenia zapłonu SR20DET
Moderator: Moderator
szukałem na forum i nigdzie nie ma nic konkretnego. Jaki jest seryjnie ustawiony kąt wyprzedzenia zapłonu w SR20DET mam wersje black top S13 czyli bez zmiennych faz rozrządu.teraz ustawiłem na 5 stopni przed GMP wcześniej było 15 stopni i zpłonęły mi świece (upaliły sie elektrody i zrobiły sie zielone). Liczę na szybko i treściwą odpowiedź bez nie potrzebnych komentarzy.
-
trabirider
- Stały gość

w serwisówce pisze 15 plus minus 2 stopnie, może masz za ciepłe świece
na twoim miejscu zmierzył bym afr
na twoim miejscu zmierzył bym afr
serwisówka podaje 15 stopni od końca GMP czy od początku GMP. koniec GMP to pierwsza kreska na kole pasowym a początek GMP to 3 kreska na kole pasowym oczywiście licząc od lewej.
Dzieki za pomoc dokładnie o to mi chodziło
to juz chyba wiem jaka byla przyczyna mialem ustawione prawie na 20 stopni a mam 0.7 bara walbro 255 i wydech kompletny przelot z jednym tlumikiem 2,17 cala czyli prawie seria. i co sie okazalo szczeliny w swiecach byly na 1.25mm troche duzo zmniejszylem do 1mm. silnik chodzi dobrze
ale czy bedzie git to sie okaze po lekkim katowaniu
. bo juz 2 komplety swiec polecialy do smieci. jedne platynowki bosh a drugie platynowki ngk.
a ja miałem świece z nie ruszaną przerwą i była 1,25mm i identycznie było na 8 świecach i na nowych i na używanych. narazie jest na 1mm i jeszcze jeździ normalnie chociaż czasami zdarzy sie ze przy 4 000 RPM gubi zapłon i jest szarpniecie i strzał w wydech. aktualnie zaplon ustawiony na 15 stopni.