Mi to brzmi bardziej jak panewki:
Jest głośniej z dodawaniem gazu (szklanki cichną jak się dodaje)
Jest po prostu głośno, bardzo głośno, szklanki tak nie walą
Dźwięk jest zbyt "nieregularny"
Niech posłucha tego ktoś z większym doświadczeniem, a autor niech nagra\zobaczy czy spod michy nie słychać mocniej. I napisz kiedy to się stało, bo z tego co rozumiem to z dnia na dzień co tez raczej wyklucza szklanki.
stukanie
Moderator: Moderator
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Niestety ale dla mnie to też Panewka 

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Dzwiek metaliczny podobny do walnietej panewy, cisnienie oleju monitorowales?
ze tak zapytam to po co byl zablokowany??TiGRA pisze:Temat odblokowuję na prośbę forumowicza PiotrekŁDZ...
- TiGRA
- Postojebca

- Kontakt:
Był zablokowany i do usunięcia bo tematów o stukaniu jest już na forum kilka ... wystarczyło się dopisać do wcześniejszego...Ban0ff pisze:Dzwiek metaliczny podobny do walnietej panewy, cisnienie oleju monitorowales?
ze tak zapytam to po co byl zablokowany??TiGRA pisze:Temat odblokowuję na prośbę forumowicza PiotrekŁDZ...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
a nie da sie tego scalic? moze komus sie to przyda jeszcze 
a pod czapka nic ciekawego nie bylo?
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
Dziwnych odglosow a zwlaszcza z dodanym materiałem dzwiekowym nigdzy za wiele!Ban0ff pisze:a nie da sie tego scalic? moze komus sie to przyda jeszcze
Niestety tez mi to brzmiu jak panew badz luzny walek. Jest jeszcze opcja ze wywaliło klina na CASie albo walku wydechowym i sie tłucze mocno
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Nic ciekawego, sam syf:D
Update: zalałem 300v i pojeździłem, już coś stuka, kocham to auto
Update: zalałem 300v i pojeździłem, już coś stuka, kocham to auto
- TiGRA
- Postojebca

- Kontakt:
Ban0ff pisze:a nie da sie tego scalic? moze komus sie to przyda jeszcze
Po robocie spróbuję pozbierac wszystkie tamaty w jeden, a jest ich sporo...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- TiGRA
- Postojebca

- Kontakt:
OK!
MOI DRODZY...
Scaliłem chyba wszystko co się nadawało w tym temacie.
Podejrzewam, że jakieś 5% całości na forum gdzieś mi umknęło.
Od teraz wszelkie zapytania odnośnie stukania/pukania/napier..alania czegoś w silniku (panewek) itp. dawać tutaj.
Wszelkie posty utworzone w nowym temacie będą usuwane, a autor tematu "Coś mi stuka.. POMOCY!!!" dostaje automatycznie WARNA!
Zapraszam do lektury
Moderator
MOI DRODZY...
Scaliłem chyba wszystko co się nadawało w tym temacie.
Podejrzewam, że jakieś 5% całości na forum gdzieś mi umknęło.
Od teraz wszelkie zapytania odnośnie stukania/pukania/napier..alania czegoś w silniku (panewek) itp. dawać tutaj.
Wszelkie posty utworzone w nowym temacie będą usuwane, a autor tematu "Coś mi stuka.. POMOCY!!!" dostaje automatycznie WARNA!
Zapraszam do lektury
Moderator
- DarekAMS
- Coś już wiem

- Kontakt:
Czytałem dwa dni wszystkie posty z tych 54 stron o stukaniu i w sumie tylko podejrzewam co może być u mnie.
Proszę o Wasze opinie, bo chciałbym wiedzieć jakie części przygotować zanim zdejmę górę.
U mnie jest tak
-nie stuka przy odpaleniu
-nie stuka na wolnych obrotach
-nie stuka przy nagłym dodawaniu gazu
-nie stuka przed 3tyś i po 4tyś obr.
-nie kopci
-ruszając na zaciągniętym ręcznym tez nie stuka
-ciś. oleju 4,5 na zimnym, 2bary na ciepłym
-ciś. doładowania 0,4-1,2bara w zależności jak sobie MBC ustawie
-auto moim zdaniem ma moc ale przyspiesza dziwnie , są takie chwilowe mało odczuwalne szarpnięcia/skoki/przymułki nie wiem jak to nazwać. Po prostu przyrost mocy nie jest płynny.
Stuka pod pokrywą zaworów przy spokojnym stopniowym dodawaniu gazu w zakresie obrotów 3-4tyś.
Filmik > http://www.youtube.com/watch?v=tBcHPnGC5Pk
Ten dzwięk słychać najbardziej w 29sec. i 1:12 min. filmu
Proszę o Wasze opinie, bo chciałbym wiedzieć jakie części przygotować zanim zdejmę górę.
U mnie jest tak
-nie stuka przy odpaleniu
-nie stuka na wolnych obrotach
-nie stuka przy nagłym dodawaniu gazu
-nie stuka przed 3tyś i po 4tyś obr.
-nie kopci
-ruszając na zaciągniętym ręcznym tez nie stuka
-ciś. oleju 4,5 na zimnym, 2bary na ciepłym
-ciś. doładowania 0,4-1,2bara w zależności jak sobie MBC ustawie
-auto moim zdaniem ma moc ale przyspiesza dziwnie , są takie chwilowe mało odczuwalne szarpnięcia/skoki/przymułki nie wiem jak to nazwać. Po prostu przyrost mocy nie jest płynny.
Stuka pod pokrywą zaworów przy spokojnym stopniowym dodawaniu gazu w zakresie obrotów 3-4tyś.
Filmik > http://www.youtube.com/watch?v=tBcHPnGC5Pk
Ten dzwięk słychać najbardziej w 29sec. i 1:12 min. filmu
To ja też się dopiszę 
U mnie coś delikatnie popukuje w zakresie 2- 3 tyś obrotów... mechanik stwierdził że panewka na korbie ale nie wchodził pod auto...
Dodam że odgłos pojawia się dopiero po częściowym rozgrzaniu silnika. Też stawiam na panewkę ale może ktoś ma inny pomysł?
Pukanie jest naprawde delikatne ale znając nyske to dmucham na zimne. Lepiej sprawdzić i wymienić panewki niż za chwile robić remont...
U mnie coś delikatnie popukuje w zakresie 2- 3 tyś obrotów... mechanik stwierdził że panewka na korbie ale nie wchodził pod auto...
Dodam że odgłos pojawia się dopiero po częściowym rozgrzaniu silnika. Też stawiam na panewkę ale może ktoś ma inny pomysł?
Pukanie jest naprawde delikatne ale znając nyske to dmucham na zimne. Lepiej sprawdzić i wymienić panewki niż za chwile robić remont...
Prosiłbym o zidentyfikowanie takiego zjawiska:
- coś mi cyka w silniku
- cyka na wolnych
- cykanie rośnie wraz z obrotami
- cyka i na ciepłym i na zimnym
z tego co wyczytałem to są to niby wtryski, inni obstawiają szklanki, a trzecia grupa twierdzi, że panewki na początku też tak się zachowują.
Załączam plik wideo, zrobiony komórką, więc jakoś nie powala. W dodatku przy ~4k obrotów następuje zgrzyt (heh, za pierwszym razem zabrzmiało jak bov, którego nie mam), powiedzcie mi jeszcze co popsułem przy tym 3-cim dodaniu gazu? Brzmiało jakby coś się rozpadło. Cyka dopiero od paru dni, a nie robiłem z autem niczego specjalnego.
Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=aOjTbpGeVb0&
Prosiłbym o odpowiedź, pozdrawiam.
- coś mi cyka w silniku
- cyka na wolnych
- cykanie rośnie wraz z obrotami
- cyka i na ciepłym i na zimnym
z tego co wyczytałem to są to niby wtryski, inni obstawiają szklanki, a trzecia grupa twierdzi, że panewki na początku też tak się zachowują.
Załączam plik wideo, zrobiony komórką, więc jakoś nie powala. W dodatku przy ~4k obrotów następuje zgrzyt (heh, za pierwszym razem zabrzmiało jak bov, którego nie mam), powiedzcie mi jeszcze co popsułem przy tym 3-cim dodaniu gazu? Brzmiało jakby coś się rozpadło. Cyka dopiero od paru dni, a nie robiłem z autem niczego specjalnego.
Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=aOjTbpGeVb0&
Prosiłbym o odpowiedź, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony śr 14 paź, 2009 14:15 przez Vaer, łącznie zmieniany 2 razy.