Witam wszystkich forumowiczów jako, że to mój pierwszy post:D!
Po długim oczekiwaniu w końcu się udało, mam s13 i razem z nim już pierwsze problemy:) Kwestia jest tego typu, że po odkręceniu korka wlewu oleju da się "wymacać" dużą ilość czarnego, tłustego szlamu w pokrywie zaworów (warstwa 2-3mm). Silnik chciałem zalać motulem 300v(sprzedawca auta mówił że zalany jest mobil1 5w30 z beczki:/ ), ale na forum wyczytałem, że jego to tylko na czysty silnik.
Moje pytanie brzmi, czy po odkręceniu i wyczyszczeniu pokrywy oraz miski olejowej będę mógł wlać motula? Tudzież, co muszę jeszcze wyczyścić:) ? Silnik wcale nie kopci(aż się zdziwiłem, nawet mgiełki nie ma przy 5 tys. na jałowym:O ) pracuje dość równo, i prawie zaworów nie słychać(niby 110tys. przebiegu, ale nie wierzę) Czasem sam mi gaśnie jak wcisnę sprzęgło przy małych prędkościach, a czasem wcale nie ma tego problemu co też mnie nurtuje. Jeszcze zdarza mu się przerwać przy 5500obr., ale to pewnie pompa paliwa z tego co czytałem.
Następna nurtująca mnie rzecz to chodzący lewarek zmiany biegów. Gdy przejeżdzam przez nierówności wszystko mogę poczuć na lewarku który chodzi w różne strony. Domyślam się, że to przywara tylnego napędu(ustawienia skrzyni na wale), ale nie wiem bo nie mam żadnego porównania.
Kolejna rzecz, chciałem dzisiaj kupić olej do skrzyni (syntetyczny valvoline 75w90), ale Pan w sklepie zbił mnie z tropu twierdząc, że do tego modelu leje się mineralny o zmniejszonej lepkości, a jak był minerał i zaleje sobie syntetyk to pożegnam się ze skrzynią.
I jeszcze jaki olej do mostu (niby wiem, że 80w90), oraz jak zmierzyć ciśnienie doładowania niskim kosztem.
Proszę o wyrozumiałość, bo pomimo wertowania forum nie mogę znaleźć tych odp:)
Kupiłem s 13:D! i mam... szlam w silniku :/
Moderator: Moderator
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Najpierw poszukaj na forum dlaczego wóz może gasnąć, usuń usterkę i dopiero zmieniaj olej na motula. Nie zmieniaj zanim skasujesz obecne usterki bo gdyby coś się zaczęło dziać to będziesz miał kocioł.
Druga sprawa - mobila 10w30 i 5w30 sporo osób leje w stanach i sobie chwalą. Nie wiem czy taki nagar powinien wystąpić (tu niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony), podejrzewam, że powinno być relatywnie czysto gdyby olej był wymieniany regularnie. No i nie wiadomo czy to faktycznie był oryginalny mobil. Jeżeli chcesz wyczyścić silnik to są do tego specjalne preparaty, chyba nawet motul jedną taką lewatywkę produkuje. Oleje motul 300v można mieszać z innymi olejami, więc teoretycznie możesz zalać bez dodatkowego przeczyszczenia.
Co do skrzyni - pojedź na kanał i sprawdź poduchy skrzyni biegów i silnika.
Druga sprawa - mobila 10w30 i 5w30 sporo osób leje w stanach i sobie chwalą. Nie wiem czy taki nagar powinien wystąpić (tu niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony), podejrzewam, że powinno być relatywnie czysto gdyby olej był wymieniany regularnie. No i nie wiadomo czy to faktycznie był oryginalny mobil. Jeżeli chcesz wyczyścić silnik to są do tego specjalne preparaty, chyba nawet motul jedną taką lewatywkę produkuje. Oleje motul 300v można mieszać z innymi olejami, więc teoretycznie możesz zalać bez dodatkowego przeczyszczenia.
Co do skrzyni - pojedź na kanał i sprawdź poduchy skrzyni biegów i silnika.
-
Tomek89
- Postojebca

- Kontakt:
Co do szlamu, najprostszą nieinwazyjną metodą na pozbycie się jego to
solidnie zagrzać normalną jazdą silnik zrób ze 20 km, spuść olej,
kup shitowy znaczy tani filtr oleju, najtańszy z możliwych olejów o odpowiednich parametrach
Najlepiej LOTOS
zakręć, zalej i znowu zagrzej silnik, ale pamiętaj że masz shitowy olej więc łagodnie, tez ok.20km zaś spuść olej i powtórz jeszcze raz i powinno być widać w oleju czy jest tam coś czy nie
Stary lotos pochwytaj i opchaj komuś co starym rupieciem się wozi
solidnie zagrzać normalną jazdą silnik zrób ze 20 km, spuść olej,
kup shitowy znaczy tani filtr oleju, najtańszy z możliwych olejów o odpowiednich parametrach
Najlepiej LOTOS
zakręć, zalej i znowu zagrzej silnik, ale pamiętaj że masz shitowy olej więc łagodnie, tez ok.20km zaś spuść olej i powtórz jeszcze raz i powinno być widać w oleju czy jest tam coś czy nie
Stary lotos pochwytaj i opchaj komuś co starym rupieciem się wozi
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Zastanawiałem się nad uszczelką pod głową, ale chyba wtedy był by olej w płynie chłodniczym lub woda na bagnecie/leciała by para z rury.
Gdy otworzyłem wlew oleju w pokrywie przy mocno zagrzanym silniku leciała z niego jakby para/dymek ale nie jestem pewien bo było tego bardzo mało i to chyba normalny efekt.
Jakieś zdjęcia niedługo porobię, na razie zdradzę wam że jest czarny
Gdy otworzyłem wlew oleju w pokrywie przy mocno zagrzanym silniku leciała z niego jakby para/dymek ale nie jestem pewien bo było tego bardzo mało i to chyba normalny efekt.
Jakieś zdjęcia niedługo porobię, na razie zdradzę wam że jest czarny
wpadaj kiedyś na spota to sie porobi jakieś fotki
jbc to pisz w temacie TK Squad Łódź
KGB Oblech Drift Team
Jesli masz jakiekolwiek problemy z nissanem zapraszamy do naszego garage
pare nysek od nasy wyjechało, chetnie ci pomozemy, pozdro
Pisz PW
Pisz PW
Jazda Bardziej Bokiem ... www.jbbforum.yoyo.pl
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Odkryłem ciekawa rzecz na temat gaśnięcia w moim aucie. Odkręciłem plastik z pokrywy zaworów i odłączałem cewki(po jednej na raz), musiałem do tej operacji podkręcić linkę od gazu na 2,5tys obr bo jak były niżej to strasznie silnikiem telepało i co chwila gasł. Okazało się, że gdy odłączyłem cewkę 3 cylindra(licząc od maski) i podłączyłem spowrotem problem minął. Silnik zaczął bardzo ładnie i równo pracować, przestał tez lecieć czarny dym z rury, a gdy się przejechałem czuć było że dużo lepiej wkręca się na obroty i ma więcej mocy.Nie trwało to długo i znowu się zjeb*ło:/ Ale wniąsek jest taki, że to coś nie tak z wiązką, czy jak to tam się nazywa. Co mogę z tym fantem zrobić? Czy przez odłączanie świec nie dostało mi się za dużo paliwa do oleju? Czy przy kiepskim zapłonie może lecieć czarny dym z wydechu?
Spójrzcie jeszcze na złączkę kabli od świec z resztą elektryki(nie wiem jak to nazwać
), chyba czegoś brakuje:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a3 ... f801e.html
Piszcie jaki olej do skrzynki bo jutro muszę kupić rano, a nie wiem czy minerał czy co?
Pozdro!
Spójrzcie jeszcze na złączkę kabli od świec z resztą elektryki(nie wiem jak to nazwać
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a3 ... f801e.html
Piszcie jaki olej do skrzynki bo jutro muszę kupić rano, a nie wiem czy minerał czy co?
Pozdro!
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
bardzo mozliwe iz problem tkwi w cewce badz co jeszcze bardziej prawdopodobne w świecy 
jesli jestes z bałut to napisz do mnie na gg to umowimy sie na jakis dzien na podmianke i pewnie problem sie rozwiaze. jak nie do mnie to do Bybs'a ( jesli z innej czesci łodzi to tez mozesz pisac ale bedziesz mial dalej
)
czarny dym wystepuje jak jest za bogato czyli nie spala sie cala mieszanka prawidlowo
Pozdro
jesli jestes z bałut to napisz do mnie na gg to umowimy sie na jakis dzien na podmianke i pewnie problem sie rozwiaze. jak nie do mnie to do Bybs'a ( jesli z innej czesci łodzi to tez mozesz pisac ale bedziesz mial dalej
czarny dym wystepuje jak jest za bogato czyli nie spala sie cala mieszanka prawidlowo
Pozdro
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Jest przełom, pobawiłem się trochę ze stykami (wszystkie złączki przeczyściłem specjalnym preparatem), zresetowałem tą skrzynkę na kluczyk i jest o niebo lepiej. Trzyma stałe 850obr. i tylko nieznacznie nierówno pracuje. Nie ma już czarnego dymu, bardzo mnie to pocieszyło bo bałem się, że może to mechanika:/
P.S-Oleje, jakie lać oleje!?
P.S-Oleje, jakie lać oleje!?
Motul 300V 
Jazda Bardziej Bokiem ... www.jbbforum.yoyo.pl
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Ale to do silnika, a do skrzyni i mostu?