Otóż w moim Nissanie powoli (a że sezon się zbliża nieubłaganie, coraz szybciej) kończą się tarcze i klocki. Pedał bierze coraz niżej, tarcza nie przypomina lustra, a i sama jakość hamowania z większej prędkości pozostawia wiele do życzenia. W związku z tym postanowiłem zainwestować nieco w bezpieczeństwo i wymienić przód (na razie, jak finanse pozwolą to zajmę się też tyłem). Dlatego też chcę zasięgnąć opinii Waszej, Drodzy Przyjaciele. Opcji jest kilka, ale na temat żadnej nie znam konkretów jakościowych i pieniężnych, no może poza jedną. Po kolei więc:
1. Wymiana na nowe tarcze/klocki w ASO. Sprawa dość kosztowna i chyba niezbyt powalająca, jeśli chodzi o hamowanie. Po rabatach cena za JEDNĄ tarczę to ok. 400-450 PLN, za komplet klocków 300-350 PLN. Tak więc zakładam, że odpada.
2. Zamienniki oryginałów (np. AKTYW w Poznaniu) też raczej odpadają. Cenami się nie interesowałem, ale jakoś nie zachęca mnie ta opcja. Rodzice mają Almerę 2001r. i po miesiącu normalnego użytkowania (wymieniali cały komplet tarcz i klocków) zauważalny jest spadek siły hamowania, tarcze są porysowane i w ogóle jakoś tak...
3. Swap na coś większego..? No właśnie, na ten temat kompletnie nic nie wiem, choć muszę przyznać, że seryjne heble przy osiemnastce wyglądają nieco blado i trzeba mikroskopu, by wyłapać w tej feldze tarczę
4. Brembo, Ferrodo, Tarox, Black Diamond? Nigdy nie miałem do czynienia z tymi firmami i ich produktami. Słyszałem, że DS Performance dają radę, ale konkretów niestety nie znam. Z tego co się orientowałem, to cenowo wychodzą porównywalnie, aniżeli zestaw z ASO po rabacie, a jak powszechnie wiadomo, jak coś jest nawiercane i nacinane, to powinno spisywać się lepiej, niż gładkie
Aha, pragnę zaznaczyć, że autem jeżdżę na codzień, na tor czy lotnisko wyskakiwał będę bardzo sporadycznie, więc nie muszą to być jakieś kosmiczne technologie, wystarczy tylko, że nie spocą się po 2-3 hamowaniach ze 150km/h, tak jak te, które mam obecnie. Będę wdzięczny za pomoc i zainteresowanie, a osobom, które przeczytały to wszystko, z całego serca gratuluję