akumulator oleju

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

roball pisze: Zdławieniem przepływu w kierunku "do aku" jest dobrym pomysłem.
To chyba jedyne wyjście bo biorąc pod uwagę ze przy driftach , ciśnienie oleju na wolnych spada do 1bar. jeśli złapie powietrze i aku za działa to pompa smarując układ i ładując aku jakie da ciśnienie 0,5 bara ? mało trochę :)

no to teraz parę spraw się rozjaśniło .
czyli najprostszy układ będzie wyglądał tak :

Stosujemy filtr z zaworkiem kierunkowym.
Wychodzimy z podkładki na czujniki.
Na przewodzie olejowym stosujemy zawór dławiący w kierunku aku i dodatkowy elektorozaworek , który będzie blokował przepływ po wyłączeniu zapłonu.

i będzie git bez znaczenia czy mamy chłodnice czy jej nie mamy , czy wychodzimy z trójnika , podkładki pod czujniki, pod?ładki pod chłodnice (z kierunkiem przepływu).

Teraz jeszcze czy może mi ktoś omówić budowę tych aku ? z tłokiem i bez ?
bo tez mam kilka pytań :P

Dlaczego nikt na świecie nie stosuje tego w CA ? tzn nigdzie tego nie spotkałem.
I gdzie takie rozwiązania się stosuje.

pozdro
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To chyba jedyne wyjście bo biorąc pod uwagę ze przy driftach , ciśnienie oleju na wolnych spada do 1bar. jeśli złapie powietrze i aku za działa to pompa smarując układ i ładując aku jakie da ciśnienie 0,5 bara ? mało trochę
Accu napompuje sie do 2 barow tak jak tego chcialem w trakcie jazdy jesli silnik zejdzie na wolne obroty i cisnienie spadnie do 1 bar to w accu powstanie roznica cisnien 1 bar czyli 1 kg/cm2 :) tlok ma powierzchnie 50 cm2 , sila pchajaca tlok w kierunku oleju ma 500 N czyli tak jakbys polozyl na nim 50 kg :) w pierwszym momencie i stopniowo bedzie spadac ale nie do zera tylko do cisnienia poczatkowego ktore ustawie na 0.5bara (25kg).

autko schodzi na wolne obroty i cisnienie spada do 1 bara
accu oddaje olej zgromadzony przez 15 s pod cisnieniem 0,5-1 bar

Bardzo ciekawa opcja podtrzymania cisnienia :)

Wlasciwie nie wiem czemu nikt nie stosuje tego jako poprawienie fabryki Nissana. Sucha miska to strasznie droga impreza a taki projekt szykuje sie tani do wykonania a kozysci sa ogromne
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Forest pisze:
roball pisze: Zdławieniem przepływu w kierunku "do aku" jest dobrym pomysłem.
To chyba jedyne wyjście bo biorąc pod uwagę ze przy driftach , ciśnienie oleju na wolnych spada do 1bar. jeśli złapie powietrze i aku za działa to pompa smarując układ i ładując aku jakie da ciśnienie 0,5 bara ? mało trochę :)
Nie jest tak źle. Pompę charakteryzują 2 wartości - ciśnienie i przepływ, jeżeli przepływ jest dostatecznie duży to nie będzie znaczących spadków ciśnienia nawet jeśli aku nie będzie miało dławika. Jak już pisałem to nie jest tak, że aku będzie się napełniał tymi 2 litrami oleju, a dopiero potem pojawi się olej na panewkach... W całym układzie będzie takie samo ciśnienienie - czyli zanim olej zacznie się gromadzić w aku to dotrze do panewek. Jeżeli spręży się wstępnie powietrze w aku do np. 1 bara, to ani gram oleju nie pójdzie do aku zanim ciśnienie na panewkach nie przekroczy 1bar - tak to już jest z prawem Pascala :)

Wadą wstępnego sprężania powietrza w aku jest zmniejszanie jego względnej pojemności, dlatego jednokierunkowe dławienie będzie lepszym rozwiązaniem..

Czy ludzie stosują to na świecie ciężko powiedzieć - taki aku wymaga jednak większej ilości oleju, ma też swoją masę i jest to jakaś tam komplikacja w budowie - jak się ma kasę to prościej zapodać profi miskę olejową - efekt ten sam, może tu tkwi przyczyna.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Oil accu by Martinez :)

Podstawowe informacje

Tlokowy akumulator cisnienia
Pojemnosc oleju maks 1,2l
Cisnienie poczatkowe 0,5 - 1,5 bar
cisnienie maksymalne 5-7 bar
waga 2,3 kg

Obrazek
Obrazek

Koszty nie powinne byc wysokie, konstrukcja prosta a poszczegolne podzespoly nie sa drogie
zestaw uszczelniajacy tloka 30 zl
manometr 23 zl
zawor dlawiaco zwrotny 80zl
zawor kulowy 30 zl ( ewentualnie elektromagnetyczny zawor ok 200zl)
wentylek do wytworzenia cisnienia poczatkowego 5 zl
Troche drogich przewodow :)
Na wykonanie 4 czesci z aluminium wyjdzie okolo 4kg czyli jakies 80zl za material
Robocizna ... i tu moze byc problem. dla 1 sztuki cena moze byc kosmiczna :D

Jesli ktos mialby znajomego tokarza poproscie o jakas wstepna wycene. Jak sie dowiem ceny to na pewno napisze ile taki projekt moze wyniesc jednak 200$ przy aktualnym kursie powinno wystarczyc na wersje z elektromagnetycznym zaworem :)
Ostatnio zmieniony śr 18 mar, 2009 23:13 przez Martinez, łącznie zmieniany 3 razy.
edek
Coś już wiem
Coś już wiem

Tak z ciekawośći jaki typ uszczelnienia przewidujesz do tego tłoka ????
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jest pokazany na rysunku jesli chodzi ci o typ. Jest to uszczelnienie kompaktowe typu K zintegrowane z pierscieniem prowadzacym. cos takiego jak te tutaj.
Masz moze przypadkiem dostep do tanich uszczelnien? :)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

jeżeli będziesz toczył tłok na zamówienie to może wystarczy zrobić 2 rowki i zastosować 2 oringi (układ jak w tłoku samochodowym - tylko bez środkowego pierścienia) - będzie tanio i chyba dość pewnie ;)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Dostalem wlasnie wyceny od tokarza i moge przedstawic koszty budowy takiego akumulatora.
Wczesniej jednak napisze wiecej danych technicznych na jego temat.

Tak to wyglada:
Obrazek

Material: Aluminium polerowane, badz barwione na dowolny kolor
Korzysci z posiadania akumulatora oleju:

W trakcie naglego hamowania badz ostrego pokonywania zakretow moze sie zdazyc ze smok pompy olejowej przez moment zassie powietrze i na panewkach powstaja rysy ktore z czasem moga sie okazac przyczyna awarji silnika. Akumulator ma zmagazynowany w sobie olej ktory moze oddac gdy cisnienie ukladu nagle spadnie.

Gaszac silnik zamykamy wczesniej zawor kulowy i zostawiamy w akumulatorze pewna ilosc oleju pod cisnieniem. Nastepnie przed rozruchem otwieramy zawor i jeszcze przed zalaczeniem rozrusznika mamy uklad przesmarowany pod odpowiednim cisnieniem.
Instalujac zawor elektromagnetyczny mamy urzadzenie bezobslugowe podllaczajac go np pod plusa po zaplonie.

Jest mozliwosc takze smarowania ukladu ( w tym turbo) po zgaszeniu silnika, co zapobiega powstawaniu osadu w przewodach, a takze wpsomaga chlodzenie turbiny.
Jednak ta opcja nie moze isc w parze ze wspomaganiem rozruchu. Albo jedno albo drugie.

Mozliwosci:

Akumulator ten moze pomiescic do 1,4 litra oleju przy cisnieniu 4 barow.

Pojemnosc accu nie jest stala i mozemy ja ustalic poprzez wstepne wytworzenie cisnienia. Im wiecej cisnienia zrobimy po stronie powietrza tym mniejsza bedziemy miec pojemnosc. Cisnienie poczatkowe pozwola na dostosowanie akumulatora do naszych potrzeb. Majac cisnienie poczatkowe powiedzmy 2 bary akumulator zacznie oddawac olej gdy na wolnych obrotach cisnienie spadnie ponizej tych 2 barow.

Tu obliczenia teoretyczne ktore zweryfikuje jak bede mial pierwsza sztuke.
Obrazek

Koszty
Akumulator (Material i tokarz) 450 zl
Manometr 30zl
zawor odcinajacy 30 zl
za ok 500 zl mamy to samo co tutaj

Znam tez ceny dodatkow takich jak

zawor dlawiaco-zwrotny 70 zl
opaski 10zl
elektrozwor 200zl
Mam tez dojscie do przewodow hydraulicznych i innych akcesoriow z hydrauliki.

Razem wszystko wychodzi dosc dobrze bo za 700zl mozna miec taki

Jestem ciekawy czy bedzie zainteresowanie na taki projekt. Ja czekam na pierwsza sztuke i zobacze jak sie sprawdzi w boju.

Napiszcie co o tym myslicie, czy sie oplaca czy to ma sens.

Pozdrawiam
edek
Coś już wiem
Coś już wiem

Sens oczywiście jest. Tym bardziej jak sie już wydało parę tysi na remont.Ja sie piszę na wersje z elektrozaworem.
EDIT: mam pytanie do inżyniera co się dzieje z bąblami powietrza kiedy ten smok zaciągnie powietrze zamiast oleju?? nie zostana w akumulaiorze i dopompuja układ powietrzem za którymś razem???
Awatar użytkownika
szeni
Stały gość
Stały gość

pisal bym sie na takie rozwiazanie z tym ze pod chlodnice oleju
SPRZEDAM kolektor topmount t3/t4 sr20det cena 500zł
stroker wał na 2.2l sr20det
łaczniki kolanka silkonowe jak samco ;TEL 888-911-927!
Awatar użytkownika
DarekAMS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Również jestem zainteresowany tym urządzeniem.
Tylko jedno pytanie , czy jest na to przewidziany jakikolwiek okres gwarancyjny ?
Sputnik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

I jak tam Martinez pierwsze próby?
Awatar użytkownika
Martinez
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pomysl spalil na panewce :P
Jeszcze kiedys to dokoncze ale narazie moj system smarowania jest ok i nie potrzebuje aku.
Dam znac jesli cos zrobie.
gh
Stały gość
Stały gość

Hmm ja tam leje około 4l-4,5l oleju i jest git :D .
temperatura oleju jest niższa bo jest go więcej i co za tym idzie ciśnienie większe, nie ma opcji ze zabraknie przy drifcie, jest czystszy (ale i tak wymieniam co 5000km). Jest to ilość taka, że nie wywala uszczelnień i nie ma żadnych innych ubocznych skutków. Nawet silnik ciut ciszej chodzi!
Ostatnio właśnie to zaobserwowałem. Przestraszyłem się, że silnik mi umiera.
Wymieniłem olej i po wymianie siadło mi ciśnienie. Wlałem te 3,5l bo akurat tylko tyle miałem i się okazało że po nagrzaniu ciśnienie mam 1-1,5bara na jałowym. Jak leje około 4l to ciśnienie nigdy mi nie zeszło poniżej 1,6bara nawet jak było mega gorąco w lecie.Trzyma tak około 2bary. Dolałem niecały litr i spokój :D . Tak jest u mnie. Te 3,5l to śmiech na sali to jak smażenie schabowego na łyżce oleju- wiadomo że się zjara!
Ostatnio zmieniony sob 03 paź, 2009 21:32 przez gh, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

serio uszczelnień nie wywala??
nie chce mi się wierzyć :wink:
Ostatnio zmieniony sob 03 paź, 2009 22:12 przez Tomek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Rice is nice
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”