Apexim i smt 6

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Turbokj

Siema mam pytanie dość głupie ale ja sie nie znam ... Jak wygląda sprawa sterowanie ciśnieniem doładowania wiem że w mbc kreci sie zaworkiem i jest ok. A co jak podłacze któryś
z tych komputerów ? one maja jakąś opcje sterowania czy jak to wygląda. Jeszcze mam pytanie który z tych dwóch tj. Apexi S-afc II. czy smt6 jest łatwiejszy w montażu i konfigracji. i czy smt 6 ma możliwość podłączenia laptopa przez usb.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Odnosnie kontroli cisnienia doladowania to nei zrealizujesz tego dobrze ani na tym Apexi, ani na SMT6. Dodajac nawet mapsensor musisz mierzyc jeszcze temperature i uwzgledniac wiele innych parametrow (jak zapamietanie cisnienia przed odpaleniem silnika - czyli zerowanie).
Odnosnie SMT6 to ma on RS232 wiec aby podpiac pod USB musisz kupic konwerter USB<->RS232.

Jesli zalezy ci na dobrym EBC to pozostaje Apexi AVC-R, unikniesz roznych dziwnych problemow w tym niebezpiecznych pikow cisnienia, dobierania odpowiedniego solenoidu, map sensora itd.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Turbokj

Apexi AVC-R nie jest teraz w cale taki drogi :wink: Czy podłącze to sam ? i ustawie żeby działało dobrze ? wiecie za punkt honoru postawiłem sobie że wszystko zrobie sam ....
Lui
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ja robiłem sterowanie ciśnieniem przez smt6 w s14 (przez seryjny zawór), sama regulacja ciśnienia działała bez zarzutu, tylko głupio że ustawiasz ciśnienie i nie wiesz ile, dopiero później sprawdzasz ze wskaźnikiem ile będzie, ale jak już ustawisz to działa dobrze. Można mieć dwa róznie ciśnienia na dwóch mapach i działa ok.

ALE, i tak wrócił MBC od propera, bo różnica w szybkości narastanaia ciśnienia jest ogromna, mimo że i przez smt6 i przez mbc max ciśnienie jest takie same to przy smt6 auto bardzo wyraźnie gorzej przyśpiesza.

Można zrobić tak że np. do 0,7 bara podnosisz MBC a w smt6 ewentualnie podnoscisz sobie więcej na drugiej mapie albo w jakimś zakresie obrotów.
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Lui mozna i na SMT6 tak podlaczyc aby dzialalo jak MBC Pressure, bo widocznie miales jako Bleed. Ale to i tak dziala kupiasto, uwierz mi :) Jak ci sie zmieni temperatura to cale ustawienia w SMT6 ida w lep :) Mozna podpiac czujnik temperatury jednak na prostych mapach nie zapewnisz inteligentnej reakcji na te zmiany tak jak to robi AVC-R.

Troche przy okazji moda ECU walczylem z EBC i uwierz duzo problemow musialem rozwiazac, a i tak jest jeszcze soft do znacznych poprawek... Zreszta narazie to odpuszczam bo nie mam odpowiedniego zaworka i zapewne wyladuje ten co w AVC-R.

Turbokj AVC-R spokojnie sam podlaczysz nie jest to trudne, obsluge po paru dniach zabawy powinienes rozkminic :) (z tego co ogladalem instrukcje nie jest to sprawa trudna).

Zreszta popytaj brt on sie bawil tym sprzecikiem i od strony obslugi zapewne powie wiecej...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Lui
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

było podłączone tak że blokowało dostęp powietrza to wg dopuki się nie otworzyło, ale może to wina zaworka że nie jest super szczelny i jednak coś puszcza.
Turbokj

Narazi to ja pytam teoretycznie bo czekam na silnik ale cziko cos sie nie odzywa :(
Awatar użytkownika
subek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Po pol godzinie zabawy z AVC-R udalo mi sie conajmniej o 500RPM zredukowac laga w porownaniu z MBC Propera, a da sie pewnie wiecej tylko nie mialem kiedy wyprobowac bo zarznalem sprzeglo przy testach :D Generalnie to fajna zabawka, podlaczenie nie jest trudne jezeli troche ogarniasz swoj samochod.

PS. S-AFC jest do sterowania paliwem.
kevin
Coś już wiem
Coś już wiem

Mam takie pytanko szukam urządzenia które pozwoli mi monitorować prace komputera a w razie np. spadku ciśnienia powiadomi sygnałem. Obecnie mam wskaźniki z których nie jestem zadowolony.
Cena urządzenia w granicach 500 - 1000zł
Jak ktoś coś wie to poprosze o info :))
Lubimy ostro zakurzyć .....
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

kevin pisze:Mam takie pytanko szukam urządzenia które pozwoli mi monitorować prace komputera a w razie np. spadku ciśnienia powiadomi sygnałem. Obecnie mam wskaźniki z których nie jestem zadowolony.
Cena urządzenia w granicach 500 - 1000zł
Jak ktoś coś wie to poprosze o info :))
Mozesz to jakos uscislic ;) jakiego komputera i co chcesz w tym komputerze monitorowac ;) Podejzewam ze chodzi ci o ECU ;), ale dalej nie wiem co chcesz w nim monitorowac.

Spadek cisnienia, ok cisnienia krwi ;), doladowania, oleju ???
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

subek jakie ustawienia zmieniales zeby spadl lag ??
Ja zdazylem sie tylko troche pobawic (nadal niewiem jak sie ustawia AVC-R zeby sie uczył), regulowalem tylko boost i duty ale tylko nieznacznie w zaleznosci od obrotow silnika.
Ogolnie uzywalem sprzetu jako zegar doladowania.
Duty ustawione bylo na 40%
Boost na 0,8Bara

Doladowanie max bylo przy chyba 4600 obr :((
0,1bara pojawialo sie przy 2200obr.
Awatar użytkownika
subek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Pierwsze co zrobilem to wylaczylem self learn hehe Dokladnie nie pamietam ale:

- Na poczatek boost i duty - to juz masz.
- Ne point 1 - 1,5tys i co 500rpm w gore do ne 5. Od 5 do 8 co 1tys rpm.
- Od poczatku do 2tys rpm, duty na maksa 90%, pozniej standardowo.
- F/B speed - wszedzie 5

Jak poskladam Nissana to napisze Ci wiecej, bo wszystkiego nie pamietam.
kevin
Coś już wiem
Coś już wiem

Szukam monitora do czujników temperatura i ciśnienie oleju , Bost , temp. wody, Każdy inny bardzo mile widziany im więcej tym lepiej
Dodatkowo AFr opcja temperatura spalin
Lubimy ostro zakurzyć .....
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

http://www.plxdevices.com/index.html
moze by zrobic zamowienie zbiorowe u nich ??
moze akurat dadza lepsze ceny.
PS czasami na ebay.com trafialy sie R-500 ze wszystkim za ok 500$
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”