Spotkałem sie juz z wieloma różnymi rozpurkami wzmocneniami itp.ale czegos takiego jeszcze nie widziałem
http://member.nifty.ne.jp/SIL80SX/index.html
Mam nadzieje że taż dołozycie tu linki odnosnie zawiasów (od jakiegoś czasu główkuje jak to poządnie zrobic w Nissanie)
Zawieszenie i usztawnianie go
Moderator: Moderator
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
No właśnie
http://member.nifty.ne.jp/SIL80SX/tune/rxbar/rxbar.html
rozpurka między siedzeniami i nad tylną ławką pasażerów.
Co ci japońce jeszcze wymyślą?
http://member.nifty.ne.jp/SIL80SX/tune/rxbar/rxbar.html
rozpurka między siedzeniami i nad tylną ławką pasażerów.
Co ci japońce jeszcze wymyślą?
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
-
Anonymous
no właśnie, w jaki najprostrzy i tani sposób obnizyc zawieszenie?? tak o jakieś 5 cm. 
jak chcesz az o 5 cm to musisz kupic i sprezyny i amortyzatory
jak powiedzmy 3 cm to na seryjnych amorkach powinno dzialac
sprezyny w sklepie tuning.pl sa po 800 zl
na ebayu widzialem nawet po 50$ ale cholera wie jakiej sa jakosci. Ale za powiedzmy 70-80$ chyba mozna cos znalezc lepszego. Caly czas czekam na info odnoscie wysylki ze statno do polski, jak nie bedzie koszmarnie drogo to kupie jakies sprezynki i rozporki. Jakby ktos byl chetny to sie dogadamy
A tak w ogole to mam pytanie odnosnie zawieszenia. Jest dość twarde, wyraźnie twardsze niż w fiacie coupe a tam skok zawieszenia - przynajmniej przedniego - był znacznie mniejszy. Ciekawe co bedzie jak sie zawieszenie obnizy ... Mnie interesuje minimalne obnizenie 2-3 cm.
na ebayu widzialem nawet po 50$ ale cholera wie jakiej sa jakosci. Ale za powiedzmy 70-80$ chyba mozna cos znalezc lepszego. Caly czas czekam na info odnoscie wysylki ze statno do polski, jak nie bedzie koszmarnie drogo to kupie jakies sprezynki i rozporki. Jakby ktos byl chetny to sie dogadamy
A tak w ogole to mam pytanie odnosnie zawieszenia. Jest dość twarde, wyraźnie twardsze niż w fiacie coupe a tam skok zawieszenia - przynajmniej przedniego - był znacznie mniejszy. Ciekawe co bedzie jak sie zawieszenie obnizy ... Mnie interesuje minimalne obnizenie 2-3 cm.
-
Anonymous
800 stów za komlet rozumiem...??IceMan pisze:jak chcesz az o 5 cm to musisz kupic i sprezyny i amortyzatory
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Nie wiem jak 100NX ale wiem że obniżanie 200SX to nie taka prosta sprawa (zawsze widze problemy no nie?)
Dlaczego?
otóż nasze zawiasy są przewidziane na konkretną wysokość i jak jesteśmy np. obiążeni (ja jeezdze do gdańska na laborki w 6
)to Nissan siada powiedzmy te 5cm wszystko by bylo dobrze ale nasze kóła dostają "zeza" - jadą po wewnętrznej krawędzi -głównie tył.
To nie wynika tylko z mojej obserwacji ale również z innych stron gdzie piszą żeby NIE obniżać 200SX przez montaż samych sprężyn! Można to zrobis alr wtedy trzeba zmienić pochylenie kół (jest to łatwe w rególacji ale może zabrakńąć zakresu -wiem z autopsji)
Co do obniżania to np. ToM miał kródsze progresywne sprężyny i mówił że strasznie H. mu sie jeżdziło i wsadzil spowrotem orginalne.
Co do jazdy S13 to uważam że jest to idealny kompromis miedzy pędzącą taczka na stalowym kole a mercem klasy S. jednak przydało by sie poprawić treakcje
moje pomysły to rozpórki przód i tył - rozpórka dolna na prżód (w apexi taka sprzedają) silent blocki i dużo mocniejszy stabilizator na tył + oczywiście twardzesz(albo chociaż nowe) amory. Widziałem niedawno na tył takie za 400zł gazowo olejowe utwardzone (a tomek z kielc na takich jeździ) i wtedy mozna mówic o REAL HENDLING (mam artykół taki po angielsku do S13 - moze ktoś chce pozbierać materiały i napisac o tym artykół? - tak tylko głupio pytam
)
Dlaczego?
otóż nasze zawiasy są przewidziane na konkretną wysokość i jak jesteśmy np. obiążeni (ja jeezdze do gdańska na laborki w 6
To nie wynika tylko z mojej obserwacji ale również z innych stron gdzie piszą żeby NIE obniżać 200SX przez montaż samych sprężyn! Można to zrobis alr wtedy trzeba zmienić pochylenie kół (jest to łatwe w rególacji ale może zabrakńąć zakresu -wiem z autopsji)
Co do obniżania to np. ToM miał kródsze progresywne sprężyny i mówił że strasznie H. mu sie jeżdziło i wsadzil spowrotem orginalne.
Co do jazdy S13 to uważam że jest to idealny kompromis miedzy pędzącą taczka na stalowym kole a mercem klasy S. jednak przydało by sie poprawić treakcje
moje pomysły to rozpórki przód i tył - rozpórka dolna na prżód (w apexi taka sprzedają) silent blocki i dużo mocniejszy stabilizator na tył + oczywiście twardzesz(albo chociaż nowe) amory. Widziałem niedawno na tył takie za 400zł gazowo olejowe utwardzone (a tomek z kielc na takich jeździ) i wtedy mozna mówic o REAL HENDLING (mam artykół taki po angielsku do S13 - moze ktoś chce pozbierać materiały i napisac o tym artykół? - tak tylko głupio pytam
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
-
Anonymous
moje pomysły to rozpórki przód i tył - rozpórka dolna na prżód (w apexi taka sprzedają) silent blocki i dużo mocniejszy stabilizator na tył + oczywiście twardzesz(albo chociaż nowe) amory. Widziałem niedawno na tył takie za 400zł gazowo olejowe utwardzone (a tomek z kielc na takich jeździ) i wtedy mozna mówic o REAL HENDLING quote]
No własnie, moze ktos uzna to pytanie za idiotyczne ale po co zakładane są rozpórki miedzy kielichy?? Amortyzatory na tył za 400 zł. za sztuke?/ Ja na przód w sklepie usłyszałem 1200zł za sztukę ( wymiekłem wtedy i skruszony wyszedłem ze sklepu) Bardzo drogi jest ten Nissan...
No własnie, moze ktos uzna to pytanie za idiotyczne ale po co zakładane są rozpórki miedzy kielichy?? Amortyzatory na tył za 400 zł. za sztuke?/ Ja na przód w sklepie usłyszałem 1200zł za sztukę ( wymiekłem wtedy i skruszony wyszedłem ze sklepu) Bardzo drogi jest ten Nissan...
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Co do amorów to widziałem na tył za 400 i 300 (szt)
na prżód za 700 i 900 szt
Co do rozpórek to usztywniaja one zawieszenie wg. mnie nie jest to konieczne gdy mamy orginalne zwiasy ale jak zamontujemy twarde sprężyny i amory to na góry kielichów działaja znacznie większe siły i skraca sie odległość miedzy jednym a drógim kielichem (w momecie duzego nacisku np skok z mostu - mam niedaleko od domu taki jeden i juz nie raz przy 130km.h odrywałem całgo nissana od ziemi lot to jakieś 50cm ale wrażenie nieziemskie!
)
w tym momecie przy utwardzonym zawieszeniu może nawet pęknąć przednia szyba!
Poza tym na zakrętach też każdy kileich pracuje z osobna i w momecie gdy je połączymy zawsze pojawi się jaies usztwynienie .
To samo dotyczy kielichów tylnych - chociaż tam jest nieco wieksze wzmocnienie - łączenie z podłoga bagażnika, jak i rozpórki dolnej na przód.
na prżód za 700 i 900 szt
Co do rozpórek to usztywniaja one zawieszenie wg. mnie nie jest to konieczne gdy mamy orginalne zwiasy ale jak zamontujemy twarde sprężyny i amory to na góry kielichów działaja znacznie większe siły i skraca sie odległość miedzy jednym a drógim kielichem (w momecie duzego nacisku np skok z mostu - mam niedaleko od domu taki jeden i juz nie raz przy 130km.h odrywałem całgo nissana od ziemi lot to jakieś 50cm ale wrażenie nieziemskie!
w tym momecie przy utwardzonym zawieszeniu może nawet pęknąć przednia szyba!
Poza tym na zakrętach też każdy kileich pracuje z osobna i w momecie gdy je połączymy zawsze pojawi się jaies usztwynienie .
To samo dotyczy kielichów tylnych - chociaż tam jest nieco wieksze wzmocnienie - łączenie z podłoga bagażnika, jak i rozpórki dolnej na przód.
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
-
Anonymous
No i znowu małe pytanko, teraz z innej beczki. Czytałem ostatnio na stronce :podzespoły ECCS " o takich ustrojstwach jak " zawor strujacy regulatorem cisnienia wtrysku" i "regulator cisnienia wtrysku" . Pytanie brzmi; Po jaka cholerę jestb trzeci przewód przy zaworze regulatora podłączony do rury od filtra powietrza? Tamte rozumiem - jeden do kolektora ssącego a drugi do regulatora cisnienia wtrysku. Jak napisałem niejasno to sorki( sam sie jeszcze w tym wszystkim gubie)
Ps. co sie stanie jak ominiemy zawór sterujacy regulatorem cisnienia wtrysku i połączymy te dwa przewody razem? A co z tym trzecim przewodem , który jest podłączony do rury ptrzy filtrze powietrza?? 
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Ten 3 jet po to żeby nie wypuszczać powietrza z obiegu które raz juz przeszło przez przepływomież powietrza (wiadomo niepotrzebnie spalone paliwo) poza tym wynika to z konstrukcji samych zawórów w preumatyce (takiej poważniejszej - nie zawór od klaksonu) zawsze stosuje sie zawory przełączające a nie zamknij otwóż.
Co sie stani jak ominiemy tenzawór i połączymy bezpośrednio ? - zwiekszymy cisnienie paliwa na szynie bo podamy podciśnienie - ale po co to odłączac jak można zrobic to elektrycznie - pisałem o tym gdzies w technicznych z 200SX
Następne pytana z tym związane niech beda juz w nowym topicu - zaraz go założe
Co sie stani jak ominiemy tenzawór i połączymy bezpośrednio ? - zwiekszymy cisnienie paliwa na szynie bo podamy podciśnienie - ale po co to odłączac jak można zrobic to elektrycznie - pisałem o tym gdzies w technicznych z 200SX
- to ktoś to wogóle czyta?Czytałem ostatnio na stronce :podzespoły ECCS "
Następne pytana z tym związane niech beda juz w nowym topicu - zaraz go założe
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller