Jaki jest sens 3 calowego wydechu ?

kolektory wydechowe, tłumiki, downpipe, itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ciekawe jakby to bylo wbić na hamownie ten sam samochód przypuśćmy Seryjnego S14, zrobić dwa wydechy 2,5" oraz 3" ciekawe jakby wyglądały ich przebeigi momentu zmierzone na porządnej obciążeniowej hamowni :roll:

Wiele jest w sieci opisów sugerujących żę do Turbo 3" to najlepsza droga... W autach dragowych z SR20DE + T jak zaówarzyłem że stosuje się wydechy jak najgrubsze i jak najkrutsze - może coś w tym jest ?

Tu jest przykład 10 sekundowego FWD z SR20DE + T właśnie z typowo wyczynowym (ćwiartkowym) wydechem:
Obrazek
Obrazek
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Adams pisze:
brt pisze:Robilismy juz wiele 2.5 i 3 calowych wydechow i nie ma praktycznie zadnej roznicy poza wkrecaniem sie silnika i dzwiekiem. Dlatego obstawiam ze do naszych mocy 2.5 cala to swiat i ludzie i jedyne czym sie mozemy wspomoc to downpipem 3 calowym.
kapuje! chcialem przy okazji spytac jak sie ma wspomniana glosnosc wydechu do srednicy - duzo wieksza w przypadku 3" czy raczej do pominiecia?? (chcialem sobie zlozyc wydech z gotowych komponentow i wszystko co ogladalem bylo 3" a nie przepadam za zbytnim rykiem...)
Wiekszy wydech moze byc glosniejszy ( z reguly jest glosniejszy ) ale tak naprawde zalezy to takze od zastosowanego tlumika lub tlumikow.

Bez wydechu lub z za duzym wydechem silnik turbo moze stwozyc wiecej mocy ale sprawdza sie to w mocno wydlubanych jednostkach. W slabiej wydlubanych jedyne odczucia jakie bedziemy mieli to brak dolu. Nie jest prawda ze do auta z turbina wystarczy dospawac rynne z pobliskiej kamienicy. Wydechem mozna bardzo ladnie zmienic przebieg mocy/momentu i dostosowac do wlasnych potrzeb. W przypadku aut uzywanych codziennie szkoda rezygnowac z Nm w dolnych obrotach. Zanim odpowiemy sobie na pytanie jaki wydech jest najlepszy musimy sobie zadac pytanie "do czego ten wydech".

Pozdrawiam
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Hehe dlatego ja u Siebie zastosuje kompromis czyli 70mm (2,75") bedzie znacznie lżejsze niż 3" no i odpowiednio luźne - dorwałem rury i kolanka z kwasa 70x1,5mm :D
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Z autopsji wiem ze wydech 3 calowy pogarsza dół. I jak ja jeździłem na pełnym przelocie 3 cale to auto sie słabiej zbierało niż jak miało silencer wepchniety w postaci 1,5 calowej rurki, fakt ze potem koło 6000obr czuło sie ze auto idze słabiej (to wszystko moje subiektywne odczucia dupohamowni - jednak uważam ze mam dober czucie w plecach :wink: )

Jeśli chodzi o wyliczenia to strona garretta jasno podaje ze wydech na wtylocie powinwien byc jak najwiekszy - a właściwie jego brak. Poprostu wirnik turbiny wydechowej obraca sie w funkcji różnicy ciśnień przed i za wirnikiem wiec przed wirnikiem powinno być duże ciśnienie spalin (czytaj dużo spalonego powietrza) a za wirnikiem najlepiej jak by było najwyżej ciśnienie atmosferyczne - brak rury wydechowej.

Teraz do konstruktorów wydechów - czy komu kolwiek udało sie uzyskać podciśnienie za wirnikeim?

Tak apropo cali to ile wg was to 2,5 cala a ile 3 cale?
Bo jak kupujećie rury np. w centrostalu lub gdzie kolwiek w przemyśle to dam są inne cale :wink: niż np. na mojej suwmiarce.
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
ChEsTeR

Cal ogulnie pryzjety to okolo 25mm. W centrostalu i innzch firmach uyzwaja jakiegos innego cala ( kiedys mi kolesie to tlumacyzli ale zapomnialem ) Fak faktem jest ze jak mowisz ze chcesz 2.5 cala to dadza ci rurke o srednicy 75 mm a 2 cale to u nich 62.5 mm. Wiec lepiej tam operowac w milimetrach.
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Wiedz może teraz coś dla mniej zaawansowanego techniczne:

Moja Nysia sie robi , mam wiedz okazje postawić sobie cel i do niego zmiezać.
Robi sie Auta na 300KM , to taka powiedzmy granica nie kutego (z tego co wiem)

A moj cel to powiedzmy 250KM z CA i T28 - to bym chciał osiągnąć - czyli 50 kucy mniej - ale mniej rystrykcyjne auto - to znaczy nie ryczące , nie za dużo pijące , i może nie psujące - czyli takie totalnie na street , i takie bym mogł na zlot we wrześniu poprostu nim przyjechać , i nie zbankutować

250KM - w moim i taki kompromis czy to możliwe ? i jaki dać tu wydech żeby grał z całością
Ma (FMIC , t28 , Bov,Stozek, Kompa, i silnik sie robi +głowa) no i stoi u Jaro wiedz można w zalezności od kasy z którą krucho coś niecoś dołozyć.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

dzięki za dyskusję :)
ja chwilkę jeszcze pomyślałem i doszedłem do takiego wniosku
przed turbo spaliny mają dużą prędkość, turbina wyhamowuje spaliny znacznie, więc teraz żeby te spaliny odprowadzić z turbo gdy mają mniejszą prędkość potrzebna jest większa średnica, żeby zachować taki sam przepływ
czyli przed turbo mała średnica duża prędkość spalin - za turbo mała prędkość więc duża srednica
chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie z początku tematu ;)
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Raptor
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dodatkow większa średnica - mniejsze opory przepływu
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Dwa dni temu widziałem się z RAFIM i mial on jakąś angielską gazetkę, bylo tam opisane na przykłądzie Subaru Imprezy STI przy jakiej mocy panuje jakie cisnienie w ukłądzie wydechowym.

Z tego co zapamiętałem 275Konny motor na seryjnym wydechu generował ok 18PSI cisnienia w wydechu, po zastosowaniu samego 3" downpipe i wywaleniu katalizatórw udało się zejśc do 6PSI a po pociągnięciu do konca 3" ciśnienie wogle nie występowało - to się nazywa kozak wydech :)

bosniak

Witajcie, ja przetestowałem wydechy w swoim aucie na hamowni i na G-techu. Otórz fabrycznie mój ma down pipe 67 mm reszta od złączki elastycznj 60 mm, czyli 2,7 i 2,5 cala, przyspieszenie jakie uzyskał na tym wydechu to 6,54 legitymował się mocą 195 KM i 241 nM, teraz ma całość 3 cale i odpowiednio UWAGA!! 214 KM i 269 nM a przyspieszenie 6,27 przy ciśnieniu doładowania 0,6 bara w jednym i drugim przypadku, wnioski wyciagnijcie sami. Pozdrawiam.
Załączniki
100_0013.JPG
100_0013.JPG (12.16 KiB) Przejrzano 8572 razy
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

BArdzo ciekawy przyroscik zwarzywszy żę poprzednio już wszystko gróbymi rurami szło :)
A czy dostaniemy może na to potwierdzenie w postaci wykresów z hamowni ??

Warunki na hamowni w obu przypadkach były zblizone - bo wiesz im zimniej na dworze tym z regóły uzyskuje się wyższe rezultaty :)

bosniak

z wykresem jest problem bo nie wiem jak go wsadzić na stronke, sprawdzane było w lipcu zeszłego roku w bardzo upalny dzień.

[ Dodano: Nie Lut 19, 06 22:26 ]
sory za jakość, ale to fotka robocza na "kolanie". Ciagła linia to stary wydech, przerywana nowy.
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Hehe Odrazu widać że pomiary było robione na obciążenówce :)
Wydzeszek widze żę to dobra sprawa, i zmniejszył laga i dodał mocy w calutkim zakresie... Teraz waidome jest dalczego w stanach do byle czego co ma turbo dają 3" :D

Kurcze ciekawe masz to auto... Ono zostało doturbione czy w seri miało suszarkę ?

Aha jeszcze jedna moja uwaga czy podczas testowania auta na poprzedniym wydechu był w nim katalizator ??

bosniak

Rover 220 coupe turbo, fabryczny garett T 25 dlatego ośmieliłem się wtrącić na forum nissana, ma seria to 200 KM przy 6000 obr. i 241 nM. przy 2100.
W jednym i drugim przypadku bez katalizatora.
Hamownia to tak obciążeniówka.

[ Dodano: Nie Lut 19, 06 22:52 ]
fotka z tyłu.
Załączniki
Obrazek(22).jpg
Obrazek(09).jpg
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Cholerza przez Ciebie popadne w kopleksy :D
Mialem robić w pełni przelotowy wydech 70mm (2,75") ale będe się chyba czuć pokrzywdzony jak pełnej 3" nie zafunduje :oops:

Ps. Bardzo ciekawy wynik osiągnałeś jak na t25 i przy tak niewielkim doladowaniu, ciekawe ile by ci moc wzrosla jakby kompresor w turbosprężarce zapodać z T28 i podnieść dołądowanie poweidzmy do 1 bara

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ wydechowy”