Kolektor rurowy mam gotowy do montażu, dziura na egt zrobiona, więc trzeba stary wywalić. Ale jak ? Na coś szczególnie uważać ? Jakieś szczególne problemy napotkam ? Trzeba znać jakieś triki ?
Wszelkie możliwe uwagi mile widziane.
Dziękować
Demontaż kolektora ?
Moderator: Moderator
Poza kijowym dostepem (trzeba miec rece z gumy) i mozliwymi zapieczonymi srubami raczej nic nie powinno sie stac. Najlepiej dzien przed odkrecaniem spryskac sruby jakims preparatem w stylu WD40 i powtarzac to kilka razy... Do kilku srub jest tez kulawy dostep wiec warto miec odpowiednio powyginany klucz...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
odpowiednio czyli jak ? i jaki to klucz to podjade kupić ze 2 sztuki i bede giąłToM pisze:Poza kijowym dostepem (trzeba miec rece z gumy) i mozliwymi zapieczonymi srubami raczej nic nie powinno sie stac. Najlepiej dzien przed odkrecaniem spryskac sruby jakims preparatem w stylu WD40 i powtarzac to kilka razy... Do kilku srub jest tez kulawy dostep wiec warto miec odpowiednio powyginany klucz...
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
jak to jaki
japonski
14
wykosztuj sie na jeden "z dupy" (topex) i jeden dobry (np. stanley) topexy nie trzymaja wymiarow a jak masz zjechane sruby to taki "zwykly" moze sie wyslizgac a co gorsza wyslizgac nakretke
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
IceMan pisze:odpowiednio czyli jak ? i jaki to klucz to podjade kupić ze 2 sztuki i bede giąłToM pisze:Poza kijowym dostepem (trzeba miec rece z gumy) i mozliwymi zapieczonymi srubami raczej nic nie powinno sie stac. Najlepiej dzien przed odkrecaniem spryskac sruby jakims preparatem w stylu WD40 i powtarzac to kilka razy... Do kilku srub jest tez kulawy dostep wiec warto miec odpowiednio powyginany klucz...
Dokladnie to jedyny sposob
Wydech zwlaszcza przykrecenie turbiny bez takich kluczy w S13 to nie lada wyczyn...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
- janeks13 200sx
- Coś już wiem

- Kontakt:
wszystko się zgadza ja dospawałem kawałek preta do kluczaToM pisze:IceMan pisze:odpowiednio czyli jak ? i jaki to klucz to podjade kupić ze 2 sztuki i bede giąłToM pisze:Poza kijowym dostepem (trzeba miec rece z gumy) i mozliwymi zapieczonymi srubami raczej nic nie powinno sie stac. Najlepiej dzien przed odkrecaniem spryskac sruby jakims preparatem w stylu WD40 i powtarzac to kilka razy... Do kilku srub jest tez kulawy dostep wiec warto miec odpowiednio powyginany klucz...
Dokladnie to jedyny sposobtak trudno wytlumaczyc, ja kupuje tanie badziewia i potem przerabiam. Najczesciej dospawuje odpowiednio wygiety pret
Wydech zwlaszcza przykrecenie turbiny bez takich kluczy w S13 to nie lada wyczyn...
Bardziej bym sie martwil o palceIceMan pisze:no to mnie postraszyliście
mam nadzieje ze nic nie urwie sie
- rysiul123
- Coś już wiem

- Kontakt:
W s13 to trzeba sie męczyć 1/2 dnia żeby odkręcić kolektor, najgorsza jest nakrętka na 3 garze od dołu , reszta to już pryszcz. Podstawa to nieżałować WD40
Nowy kolektor najlepiej założyć razem z turbinom
Nowy kolektor najlepiej założyć razem z turbinom
power by DRiFT
ja kupilem 5 14-tek, ostatnia kosztowaa mnie 6 euro a najnowsza(przewidziana na poniedzialek) kosztuje 17 euro/SZTUKE klucz plaski z grzechotka prosty bez zagiec, tylko kluczami plaskimi oczkowymi mozna odkrecic te cholerne sruby z 3 i 4 cylindra.
rekawiczki materialowe mile widziane- odpada ryzyko uzywania plastrow .
czas potrzebny na odkrecenie minimum 20 minut- mam gumowe rece.
rekawiczki materialowe mile widziane- odpada ryzyko uzywania plastrow .
czas potrzebny na odkrecenie minimum 20 minut- mam gumowe rece.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Nie wiem , dlaczego wszyscy widza problem w odkreceniu kolektora, u mnie bez jakichkolwiek 'specjalnych' kluczy sie obeszlo, jedynie tan plaski z grzechotka by sie przydal, bo oszczedza duzo czasu. No i oczywiscie kolektor razem z turbawka, bo odkrecenie turbawki na zamontowanym kolektorze jest dla mnie niemozliwe ( wiem, ze nie ma rzeczy niemozliwych, ale jezeli ktos ma problem z kolektorem to turbawki tym bardziej nie sciagnie ) .
rozpinasz wydech ( downpipe z reszta ) oraz dolot --rozpinasz turbine z silnikiem ( olej + woda )--potem, odkrecasz oslony termiczne turbiny i( te od dolu ) i kolektora i jazda ze srubami.
Pozdrawiam
rozpinasz wydech ( downpipe z reszta ) oraz dolot --rozpinasz turbine z silnikiem ( olej + woda )--potem, odkrecasz oslony termiczne turbiny i( te od dolu ) i kolektora i jazda ze srubami.
Pozdrawiam
S13 3city, wydech-przelot 2,5`,K&N,Koni Sport+Apex, poliuretany, blow off,ic-saab2.3T