uklad wydechowy ka24e 240sx

kolektory wydechowe, tłumiki, downpipe, itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
przepson
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

o silnikach turbo wiedza wszyscy moc przez wydech mozna uzyskac stosujac przelot i tyle...
a w wolnossacych ??
czy stosujac kolektor wydechowy 4-2-1

Obrazek

i do konca przelot poprawi to prace silnika czy koze ten kolektor i wydech i jeden tlumik i zmiana koncowego tlumika a moze kolektor i seryjny wydech dalej.... :) prosze o wypowiedzi
graciochy piekniochy od przepsona:)
gg:9503999
tel.509547567
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

w N/A ze srednica wydechu jest odrobine inaczej, zbyt duzy wydech w N/A nie poprawia za bardzo powera, a jednoczesnie moze go pogorszyc (musisz zlukac gdzies wykresy z hamowni co sie dzieje z KM/Nm przy zbytnim porzerzeniu ukladu). Zapewne poprawi to walory dzwiekowe (co kto lubi) i wlasciwie tyle... mozna sie kata pozbyc bo pewnie troszke hamuje spaliny.

poprobuj moze z dolotem, z kompresorem, albo NOSem... :mrgreen:

co nie oznacza ze nie musisz kupowac wydechu, zawsze bedzie cieszyl oko bardziej niz OEM.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
przepson
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ja nie jestem dzickiem i dzwiek to dzwiek walic.... oko tez wytrzyma...
ale w wolnossakach sztuka jest zwiekszyc moc przez wydech a bardzo malo ludzi sie orientuje w tym temacie jak widze... i ciezko znalesc info jakies......
tel.509547567
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

nie tyle sztuka co troche slepa uliczka.

w wolnossakach dobry wydech powinien byc szerszy przy silniku i stopniowo zwezac sie przy koncu, zgodnie z obnizajaca sie temp spalin i zmniejszeniem ich objetosci... tyle teorii, praktyka jak zwykle jest troche inna. upitol wydech przy skrzyni bez zadnych boxow i zobacz jak ci sie jedzie.

masz jeszcze zabawe z walkami i kreceniem do nie wiadomo jakich obrotow, z odlezaniem ukladu korbowo/tlokowego, lzejsze kolo zamachowe/wal... mozna pobawic sie glowica...

wg mnie wydech to nie jest to, w co sie inwestuje w NA, to nie jest niemiecki civic z dlawikiem ktoremu przybywa 25KM po usunieciu zwezki.

wydaje mi sie ze jezeli chodzi o KA powinienes zajrzec na hamerykanskie fora.

http://forums.nicoclub.com/zeroforum?id=130
http://www.240sxforums.com/forums/

itd
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja usiebie w nysie mam tylko końcowy za kąta i środkowy mam wspawana rurę

Czyli mam przelot 2cale i jest lepiej

Mam ka24e
Awatar użytkownika
przepson
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

thx
tel.509547567
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

W N/A dobry wydech to gruba sprawa, jak chcesz go na poważnie zrobić to musisz zacząć ... od wymiany wydechowego wałka rozrządu, później obróbka głowicy i zawory wydechowe dobrane do wałka (właściwie to wałek policzony do stosowanych zaworów i przekroju kanałów wydechowych), później jest już z górki - pojemność wydechu liczysz tak żeby doładowanie dynamiczne wystąpiło przy zadanych obrotach, a długość wdechu ma być taka żeby drugie odbicie fali podciśnienia trafiało na moment przewietrzania cylindra (współotwarcie zaworów wydechowych i ssących). Tak się to robi w silnikach rajdowych (nawet kolektory są na zamówienie ze zwijanych rur w odpowiednią średnicę - z reguły nie ma dostępnej takiej jaka jest potrzebna wg. obliczeń), zrobienie tylko wybranych zabiegów to półśrodki - powinienieś sobie policzyć jaka jest optymalna pojemność, średnica i opór wydechu do geometrii wałka rozrządu jaki masz - łatwo wtedy ocenić czy to co chińskie ludziki zespawały da jakikolwiek zysk ;)

tutaj źródło mej mądrości:
http://www.grabowski.com.pl/uklady_wydechowe.htm
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

$$$...

a potem $$$$$$....

i znowu $$$...

:mrgreen:

zNOSuj sie chlopie, taniej wyjdzie :mrgreen:
Awatar użytkownika
przepson
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

jakie madrosci az wcisne pomogl:D:D
tel.509547567
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no jak roball zaatakuje to strach sie bac a jego tok myslenia trzeba z kalkulatorem sledzic..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ wydechowy”