Dostalem wlasnie wyceny od tokarza i moge przedstawic koszty budowy takiego akumulatora.
Wczesniej jednak napisze wiecej danych technicznych na jego temat.
Tak to wyglada:
Material: Aluminium polerowane, badz barwione na dowolny kolor
Korzysci z posiadania akumulatora oleju:
W trakcie naglego hamowania badz ostrego pokonywania zakretow moze sie zdazyc ze smok pompy olejowej przez moment zassie powietrze i na panewkach powstaja rysy ktore z czasem moga sie okazac przyczyna awarji silnika. Akumulator ma zmagazynowany w sobie olej ktory moze oddac gdy cisnienie ukladu nagle spadnie.
Gaszac silnik zamykamy wczesniej zawor kulowy i zostawiamy w akumulatorze pewna ilosc oleju pod cisnieniem. Nastepnie przed rozruchem otwieramy zawor i jeszcze przed zalaczeniem rozrusznika mamy uklad przesmarowany pod odpowiednim cisnieniem.
Instalujac zawor elektromagnetyczny mamy urzadzenie bezobslugowe podllaczajac go np pod plusa po zaplonie.
Jest mozliwosc takze smarowania ukladu ( w tym turbo) po zgaszeniu silnika, co zapobiega powstawaniu osadu w przewodach, a takze wpsomaga chlodzenie turbiny.
Jednak ta opcja nie moze isc w parze ze wspomaganiem rozruchu. Albo jedno albo drugie.
Mozliwosci:
Akumulator ten moze pomiescic do 1,4 litra oleju przy cisnieniu 4 barow.
Pojemnosc accu nie jest stala i mozemy ja ustalic poprzez wstepne wytworzenie cisnienia. Im wiecej cisnienia zrobimy po stronie powietrza tym mniejsza bedziemy miec pojemnosc. Cisnienie poczatkowe pozwola na dostosowanie akumulatora do naszych potrzeb. Majac cisnienie poczatkowe powiedzmy 2 bary akumulator zacznie oddawac olej gdy na wolnych obrotach cisnienie spadnie ponizej tych 2 barow.
Tu obliczenia teoretyczne ktore zweryfikuje jak bede mial pierwsza sztuke.
Koszty
Akumulator (Material i tokarz) 450 zl
Manometr 30zl
zawor odcinajacy 30 zl
za ok 500 zl mamy to samo co
tutaj
Znam tez ceny dodatkow takich jak
zawor dlawiaco-zwrotny 70 zl
opaski 10zl
elektrozwor 200zl
Mam tez dojscie do przewodow hydraulicznych i innych akcesoriow z hydrauliki.
Razem wszystko wychodzi dosc dobrze bo za 700zl mozna miec
taki
Jestem ciekawy czy bedzie zainteresowanie na taki projekt. Ja czekam na pierwsza sztuke i zobacze jak sie sprawdzi w boju.
Napiszcie co o tym myslicie, czy sie oplaca czy to ma sens.
Pozdrawiam