Biegi wchodzą a auto stoi, co to moze być??

Moderator: Moderator

Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

Witam, przydarzył się mi dziwny problem.
W niedzielę trochę sobie szalałem Nissanem, nagle zauważyłem jakiś dziwny dym spod auta i specyficzny zapach, nawet trochę nie przypominajacy palonej gumy. Szybko na luz, chwilę odczekałem, zgasiłem auto. Pedał sprzęgła był przez chwilę dziwnie twardy. Odczekałem kilka minut, odpaliłem, wrzucam 1 bieg, auto stoi. No to kolejny bieg i nadal nic, biegi wchodzą normalnie, bez znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie. Może sprzęgło się spaliło, jak tak to czy wystarczy wymienić samą tarczę? Czy może coś innego się poddało? macie jakies pomysły, bo jak wstawię auto na podnośnik to chciałbym wiedzieć od czego by tu zacząć.

A dopiero co zmieniłem hamulce z przodu, pech...
Ostatnio zmieniony wt 16 sie, 2011 08:56 przez Majkelll, łącznie zmieniany 1 raz.
CA18DET - Jeden osiem Turbo burbo...
Awatar użytkownika
Hrum
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Prawdopodobnie tarcza sie zerwała i bedziesz miał sprzegło z dociskiem do wymiany upalony docisk nie bedzie trzymał tak jak nowy ;/
Awatar użytkownika
vibe
Coś już wiem
Coś już wiem

Jak dym poszedl i sa takie objawy to napewno tarcza zjarana, byc moze sie nie zerwala ale tak czy owak napewno do wymiany :mrgreen:

Jak lubisz sobie poszalec to pomysl juz o lepszym sprzegle na dluzej ci starczy 8) jesli i tak musisz wymienic.
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje ;)
jata
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

tarcza sprzegla + docisk... wyjdzie cos miedzy 700 a 1000 zeta z wymiana/montazem przez mechanika:

http://www.driftshop.pl/shop/?574,sprze ... ka-ca18det
http://www.driftshop.pl/shop/index.php? ... ka-ca18det

czyli w sumie nie tak drogo..

i dobrze, ze masz opcje luzu permanentnego, jakby sie zapieklo na biegu, to bys nie mial luzu, a tak chociaz mozesz holowac auto..;)
jata
--
Obrazek
Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

No to będzie trzeba zamówić i walczyć ze skrzynią :P

Jak wygląda wymiana sprzęgła w s13, dużo przy tym pracy?
A jak z trwałością tych zestawów, czy Blue Print daje radę? Bo szczerze mówiąc nie słyszałem o tej firmie. Czy lepiej dopłacić i brać exedy, duża jest różnica między nimi?

PS. Da radę to gdzieś taniej załatwić? :P
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

kanał/ podnośnik i w kilka godzin się wyrobisz :)

Ja bym wziął exedy, bardziej znane i polecane . Latałem na tarczy exedy + docisk nkk i nie narzekałem.
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Awatar użytkownika
BUGALUS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

ja na exedy grzeje kapcie na 2 biegu i nic się nie dzieje nawet jak mam 1 do deski i wrzucam 2 wszystko gra chyba że ty to robisz chardkorowo :D na kanale czy podnośnik dasz rade bez problemu jak nie masz takich udogodnień podnieś gruz na klockach i też dasz rade ściągasz wał tylko uważaj bo jak wyjdzie ze skrzyni to poleci olej w sumie wymień od razu jak masz stary ściągasz wysprzęglik 2 kable od skrzyni podporę wału i zostają 2 śruby na skrzyni koło wału i kilka co trzymają skrzynie do silnika chyba tyle dasz rade w sobotę ściągnąc i założyc z powrotem a koło zamachowe przetrzyj drobnym papierem ściernym zrób na nim siateczkę :D
Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

Ok, trzeba będzie inwestować w exedy, może to pomoże :P

Ma ktoś może taki zestaw na zbyciu?
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Docisk z zestawu Excedy jest słabszy od seryjnego, ale jak seryjny jest gruz to z braku laku taki musi starczyć... ;) Możesz go wzmocnić na upartego przed montażem to będzie git.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

A co lepszego byś polecał? Może kupię używany dobry seryjny docisk, nowe łożysko i tylko tarczę exedy, dobry pomysł?
Awatar użytkownika
BUGALUS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

dla mnie nie! nowe to nowe rzecz gustu
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

No właśnie nowy docisk excedy jest gorszy od starego seryjnego ;) U siebie musiałem wywalić nówkę i na serii jest lepiej ;) Na forum też znalazłem kilka opinii o Excedy słabszym od serii, więc nie zawsze nowe znaczy lepsze. Jak dla mnie tak czy siak szukając sprzęgła pewnie trafisz na cały komplet z dociskiem. Przed montażem oddałbym go do jakichś speców na wzmocnienie i potem zakładał. Ja swój excedy po wywaleniu wzmacniałem przez znajomego ale nie założyłem do tej pory bo jeszcze mi seria trzyma ;) Ale sprzedać nie sprzedam :D
Jeśli piszę głupoty to niech mnie ktoś poprawi :)
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Dobrze piszesz. Seryjny docisk jest lepszy niz ten z zestawu exedy standard :)
Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

Ale tak stary 20-sto letni docisk? Czy da się to gdzieś kupić nowe jeszcze?
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Chcesz to mam tarczę exedy w dobrym stanie i serie docisk też niezły -trzymało 1.2 bara. Zrzuciłem bo założyłem spieka. poweidzmy 150+ wysyłka? Dobra Cena? jak chcesz to zrobię zdjęcia.
Ostatnio zmieniony pt 19 sie, 2011 14:11 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”