Pytanie o tematyce mechanicznej >> CA18DET

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Witam

Trochę poczytałem ciekawych rzeczy na tym forum.
Zastanawia mnie jedno
CA18DET z walkiem ssącym z silnika 1.6
Jak tu ustawić rozrząd??

Pytanie zadaję ponieważ niedawno kupielem 200sx CA18DET od niezbyt rozeznanej kobiety i oddalem profilaktycznie do mechanika. Podejrzewalem luźną panewkę na korbowodzie. Podejrzenia potwierdzone. Panewka na 2gim garze obstukana >> wal do szlifu // na szczęście pierwszy szlif//

Mechanik oznajmia mi ni stąd ni z owąd że rozrząd mialem przestawiony o jeden ząbek ale TYLKO na walku ssącym. ???? Galy wywalilem !!!! Jak to mozliwe??!! chwila namyslu .... szukam w pamięci info ktore czytalem tu na forum i jedyne co mi do glowy przyszlo to walek ssący z silnika 1.6.

Dobre mam podejrzenia??

Proszę o uświadomienie mnie czy sie myle czy tez nie.
Musze uprzedzic ewentualnie mechanika ze tam jest (??) walek z silnika 1.6 litra

Pozdrawiam i szerokości...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Nie ma znaczenia co to za walek , tzn to ze ktos tak ustawil to nie koniecznie dlatego ze jest od CA16 . Przyspiesznie walka ssacego o jeden zabek daje lepszy dol jak mowia forumowi guru :wink:
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

hmmm..

Ciekawe ... tego nie wiedzialem.
Ma to jakis wplyw na spalanie czy inne parametry oprocz lepszego wykorzystania zakresu obrotów i czy nie traci górny zakres??
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Forest
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

hmm z tego co czytalem to ogolnie nic sie na tym nie traci mozna tylko zyskac:) pisal o tym BRT w temacie chyba Piotra Jankowskiego .

pozdro

P.S widze ze wkoncu sie troche robi tych s13 w WLKP
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Forest pisze:hmm z tego co czytalem to ogolnie nic sie na tym nie traci mozna tylko zyskac:) pisal o tym BRT w temacie chyba Piotra Jankowskiego .

pozdro

P.S widze ze wkoncu sie troche robi tych s13 w WLKP

Skoro tak piszesz to musi cos w tym byc ;D

Populacja S13 sie powiększa :P
mart
Coś już wiem
Coś już wiem

u mnie jest tak rozrzad przestawiony i o wiele lepiej sie wkreca.

przejezdzone jakies 3000mil i nic sie nie dzieje.

niedawno ustawilem na serie i tylko jeden dzien tak zostalo :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”