Niestety sam nie posiadałem odpowiedniej wiedzy dotyczącej pewnych technicznych aspektów.Tu pojawił sie Roball ze swoją wiedzą i razem w bulach i po wielu zarwanych nockach wymyśliliśmy coś takiego
na początku podam gdzie miałby się nasz IC znajdować:
-umiejscowienie IC przód przed chłodnicą po prawej stronie(patrząc z przodu) ale nie taki jak wszyscy WIELKI -raczej nieduży i miedziany(mały lag) przewody pwietrzne poprowadzone otworami po starym (standartowym) IC.
Nasz IC byłby obudowany szczelnie i zrobiony na zasadzie ciepłowodu-alkohol w środku,obmywający finy i skraplający się na ściankach "puszki"(obudowy IC)
ścianki puszki obłożone ogniwami Peltiera -stroną zimną(czyli tą chłodzącą)--dlatego alkohol bedzie się skraplał.Po stronie ciepłej ogniw umieszczone są bloki wodne ze swoim autonomicznym układem chłodenia.
Chłodzenie ogniw Peltiera o dużej mocy musi być skuteczne więc potrzebna nam bedzie nagrzewnica z wiatrakiem elektrycznym -umieszczona na miejscu orginalnego IC.
Musimy pamietać,że im bardziej schłodzimy stronę ciepłą ogniw tym strona zimna lepiej bedzie schładzać nasz układ chłodzenia IC.
Im lepiej nasz miedziany(oczywiście wszyscy wiedzą,że miedz ma lepszy transport ciepła
Teraz trochę parametrów technicznych samych ogniw i ich zasilanie
Ze wzgledu na to,że nasz układ musi w ciągu każdej sek schłodzić 100litrów powietrza nasze ogniwa muszą mieć sporą moc.Doszedłem z Roballem do wniosku,że 6szt po 336W powinno wystarczyć.Ogniwa Peltiera 336W osiągają przy 15,4V i 40A a wymiar jednego to 62/62mm.Wiec łączna moc ~ 1500W przy 12V
Zasilanie weźmiemy z ddatkowego alternatora umieszczonego zamiast kompresora kimatyzacji-zeby nie obciążać silnika
W naszym układzie znajdują się dwie pompki wodne jedna do chłodzenia samych ogniw o wydajności 1000litrów/godzinę a druga o mniejszej wydajności do wymuszenia obiegu alkoholu(czynnik chłodzący-zielony)w naszym układzie.
Jeszcze są nam potrzebne aluminiowe bloczki w ilości 6sztuk po jednym na każde ogniwo Peltiera-połączone równolegle.
na koniec dołączam rysunki
to byłoby chyba wszystko na tę noc
mam nadzieje,że Roball też sie dołączy do dyskusji-jest przecież współtwórcą tego potworka