Jestem nowy i odrazu mam pytanie techniczne.
Mam do kupienia s14 piękne czarne w niezlym stanie lecz z malymi wadami. Jako ze jest to auto znajomych mojego znajomego to moglem nim pojeździć przez weekend i je poznać.
Oto problemy:
1. Skrzynia biegów "wyje". Nie jest to głośne, ale wyraźnie słyszalne, szczególnie 1 i 2 bieg. 3 jest dość cicho, 4 zupełna cisza (bieg bezpośredni) i na piątce też w zasadzie cisza. Biegi załączają się bardzo dobrze, bez zgrzytów ani żadnych dziwnych historii, pod tym względem jest idealnie, ale wyje troche. Co można z tym zrobić ? To pewnie jakieś łożysko w środku skrzyni. Da się to naprawić ? Ile części mogą kosztować ? A może używana skrzynia biegów, jeśli tak to ile ona kosztuje ?
2. Problem też związany ze skrzynią biegów. Np. jadę na 2 biegu powolutku, powiedzmy 1500 rpm, puszczam gaz i da sie slyszec takie ciche grzechotanie, trwa moze sekunde, ten sam dźwięk jest w momencie dodania gazu, nawet delikatnego, czyli hamuje silnikiem na 2 biegu obroty spadaja ,powiedzmy ze jest 1500rpm i dodaje gazu nawet leciutko i znowu slychac to grzechotanie przez 1 sekunde i potem jest cisza. Ten dzwiek jest tylko przy dodawaniu albo odpuszczaniu gazu, na załączonym biegu i tylko przez sekunde, takie jakby grzechotanie. Ale tylko jak bieg jest wrzucony, nawet na postoju jak auto stoi wrzucam np. 1 , trzymam sprzeglo to w momencie dodawania gazu i jego puszczania slychac takie grzechotanie. Co to za grzechotka ?
3. Przy okolo 3100 rpm czuc wyrazne wibracje, wysokiej czestotliwosci, takie ze az lusterko drży tak ze nic nie widac
Prosiłbym o pomoc bo auto mi się podoba i poza tymi wadami jest w zasadzie bez zarzutu.
[ Dodano: Sob Mar 04, 06 13:41 ]
naprawdę nie macie pomysłu jak pomóc przyszłemu turbokillersowi ?