Dzisiejszy pomiar na hamowni (pierwszy po kupnie auta) dał wynik 210KM i 250Nm. Auto ma 3' wydech (zwężający się na końcu do ok 2,5'), koletror wydechowy rurowy, wkład filtra powietrza Simota, reszta to chyba seria. Wynik nie był by dziwny gdyby nie fakt, że na czas pomiaru podłączyłem na szybko zegar od doładowania i wyszło 0,45-0,47bar opadające na 0,4bar.
Dla wyjaśnienia dodam:
- zegar podłączony OK, sama wiarygodność zegara też OK
- hamownia też OK
Auto dopiero co kupiłem i narazie niewiele wiem co w nim "siedzi". Pytania są następujące:
- skąd taka moc przy tak niskim doładowaniu?
- dlaczego tak mało ładuje?
- czy stosunkowo wysoka moc jak na to doładowanie może wynikać z innej turbiny niż seryjna?
POZDRAWIAM KOYOT
Coś dziwnego z SR20DET
Moderator: Moderator
- Draxan
- Postojebca

- Kontakt:
albo inne wałki sa wsadzone
Projekt 300ZX z32 Twin Turbo (504BHP / 630Nm) :
Temat - topics37/z32-stock-300zx-twin-turbo-vt20452.htm
Foty - https://picasaweb.google.com/draxan1980 ... directlink
Temat - topics37/z32-stock-300zx-twin-turbo-vt20452.htm
Foty - https://picasaweb.google.com/draxan1980 ... directlink
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
a na jakiej byłeś hamowni? obciążreniowej czy inercyjnej? bo na tej drogiej to bajki wychodza...
Wałki raczej seria sądząc po tym jak silnik chodzi na wolnych obrotach. Hamownie faktycznie mamy inercyjną, ale napewno nie w tym leży problem. Jak tylko będe na warsztacie to sprawdze oznaczenia turbo. Może pomocna będzie historia auta: jest to 200sx z 1996roku z wsadzonym silnikiem od s14a 1998r. Owa s14a była dość nieseryjna ( napewno w kompie miała chip który wizualnie wyglada na HORSHAM DEVELOPMENTS według poprzedniego właściciela stage 2a). Z informacji na stronie producenta wynika, że chip wymaga ciśnienia 1,3bar a tego chyba nie da sie zrobić na seryjnym turbo? Czy da się zidentyfikować chip tylko na podstawie zdjęcia?
Binio ciśnienie 0,35 o którym piszesz jest na wejściu aktuatora? Ja mierzyłem ciśnienie między kolektorem a regulatorem ciśnienia paliwa. Nysa jest od Ciebie z Łodzi może coś więcej wiesz na jej temat (to ta fioletowa która długo wisiała na Alledrogo za 20k)?
Ostatnio zmieniony ndz 29 kwie, 2012 12:49 przez koyot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
Nie widzieliśmy nigdy tego nissana u nas na mieście..
chodzi o seryjną spreżynę w aktuatorze, jest dość miękka i otwiera sie już przy mniej wiecej takim cisnieniu z układu. Radą na to jest mbc
jeśli w środku jest chip to moze miec troche podjechane zapłonami i dlatego mogło wyjsc troche lepiej przy małym booscie. pamietaj ze w aucie masz przepływomierz ktorzy liczy ilosc zassanego powietrza i teoretycznie wie ze jedziesz na mniejszym booscie wiec znajduje sie w innych punktach mapy.
z seryjnej T28 mozna spokojnie 1,3 bara wycisnąć
chodzi o seryjną spreżynę w aktuatorze, jest dość miękka i otwiera sie już przy mniej wiecej takim cisnieniu z układu. Radą na to jest mbc
jeśli w środku jest chip to moze miec troche podjechane zapłonami i dlatego mogło wyjsc troche lepiej przy małym booscie. pamietaj ze w aucie masz przepływomierz ktorzy liczy ilosc zassanego powietrza i teoretycznie wie ze jedziesz na mniejszym booscie wiec znajduje sie w innych punktach mapy.
z seryjnej T28 mozna spokojnie 1,3 bara wycisnąć
Chip jest ale w kompie od dawcy silnika (mam angola z którego pochodzi silnik). W opisywanym aucie jest seryjne ECU. Nadal niebardzo rozumiem skąd takie niskie doładowanie. Przecież seryjnie ładuje 0,6bar i to bez MBC. A może solenoid sterujący boostem nie działa jak należy?
Ostatnio zmieniony ndz 29 kwie, 2012 22:30 przez koyot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Tak moze być to wina selenoidu. W s14 ejst takie "uproszczone EBC" które podbija ciśnienie z zadanego na akuratorze 0.35 na 0.6. Proponuje olac temat i wstawiać odrazu mbc. Jeśli masz wszystko wporzo z silnikiem i dobrą pompę paliwa to spokojnie mozesz naładować 0.7-0.8 (większy ic i przelot też wskazany).
Ja nadal podtrzymuje że hamownia cos nie halo. Niemożliwe żeby sr przy 0.4b wypluł ponad 200KM jakich by nie miał wałków i zpałonu... A zapłon na casie ustaw swoja drogą, bo może ktoś przyśpieszył w całym zakresie, co jest wyrokiem dla silnika...
I na przysżłośći nie wpinaj NIC między kolektor a regulator ciśnienia paliwa. Daj mu dobre podciśnienie na wyłączność z ssaka-inaczej możesz szybko porzegnasz się z tłokami.
Ja nadal podtrzymuje że hamownia cos nie halo. Niemożliwe żeby sr przy 0.4b wypluł ponad 200KM jakich by nie miał wałków i zpałonu... A zapłon na casie ustaw swoja drogą, bo może ktoś przyśpieszył w całym zakresie, co jest wyrokiem dla silnika...
I na przysżłośći nie wpinaj NIC między kolektor a regulator ciśnienia paliwa. Daj mu dobre podciśnienie na wyłączność z ssaka-inaczej możesz szybko porzegnasz się z tłokami.
Ostatnio zmieniony pn 30 kwie, 2012 07:49 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj znalazłem trochę czsau na własne auto i podmieniłem solenoidy. Boost sprawdzałem na drodze i wychodzi tak samo jak na rolkach. A może solenoid nie dostaje sygnału z kompa (tego niestety nie mierzyłem). Pytanie jakie doładowanie powinno mieć seryjne auto z odpiętą wtyczką od solenoidu?
Zapłonu faktycznie jeszcze nie sprawdzałem, ale przy wolnej chwili napewno to zrobie.
PiotrekŁDZ "czepianie" się hamowni niema wielkiego sensu bo dobrze wiem jakiej klasy sprzęt mamy. Widziałem tu na forum wykres z naszej hamowni i komentarze, że ponoć hamownia mało optymistyczna (temat canar'a). A u mnie dla odmiany niby zawyża. Więc zapewniam, że sprzęt OK a my wiemy jak go obsługiwać.
Zapłonu faktycznie jeszcze nie sprawdzałem, ale przy wolnej chwili napewno to zrobie.
PiotrekŁDZ "czepianie" się hamowni niema wielkiego sensu bo dobrze wiem jakiej klasy sprzęt mamy. Widziałem tu na forum wykres z naszej hamowni i komentarze, że ponoć hamownia mało optymistyczna (temat canar'a). A u mnie dla odmiany niby zawyża. Więc zapewniam, że sprzęt OK a my wiemy jak go obsługiwać.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Trzeba było odrazu mówić że to Twoja hamownia... Bazowe to chyba 0.35b, ale jeśli masz inne turbo, akurator to może ise różnić. Możliwe że masz regulacje na akuratorze(śruba rzymska na sztandze? Podłączałes konsula i sprawdzałeś czy nei ma żadnych błędów? Moze faktycznie chodiz w jakiejśc mapie awaryjnej i nie przełącza boosta na wyższy chociaż nie wiem czy tak moze być ja tam sie na srach nie znam...
Dziwi mnie naprawde strasznie skąd ta moc na seryjnym kompie i z tym boostem :O niby przelot dużo daje ale to głównie dlatego że podwyższa isę boost automatycznie.
Sprawdź ten zapłon koniecznie(chociaż nei sądz eżeby to miało taki wpływ na boost jesli auto nei przerywa itc) i poszukaj pomocy na nissantechu, tam jest wiele więcej użytkowników sr'a.
A gdzie pinasz selenoid? najlepiej jest podłączać każde mbc/ebc przed ickiem. W dobrą stronę podpinasz tne zawór?
Masz blowa albo DV? Może upuszcza?
Dziwi mnie naprawde strasznie skąd ta moc na seryjnym kompie i z tym boostem :O niby przelot dużo daje ale to głównie dlatego że podwyższa isę boost automatycznie.
Sprawdź ten zapłon koniecznie(chociaż nei sądz eżeby to miało taki wpływ na boost jesli auto nei przerywa itc) i poszukaj pomocy na nissantechu, tam jest wiele więcej użytkowników sr'a.
A gdzie pinasz selenoid? najlepiej jest podłączać każde mbc/ebc przed ickiem. W dobrą stronę podpinasz tne zawór?
Masz blowa albo DV? Może upuszcza?
Ostatnio zmieniony pn 30 kwie, 2012 22:15 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.