ICHAAAAAAAAAAAAAAAAA
YESSSSSSSSSSSSS
Panowie!
Zlałem Anglików i Apexi. (tak jak goran mówil oni mają nas w dupie)
Zato Japończycy NIE!!!
Dogadałem sie z kolesiem na japońskim forum(przedzierałem sie przez ich krzeczki i wieżcie mi nie był łatwo ale na czuja złapałem kolesia)
Napisałem do jednego z nich maila i .......przysłał mi program do programowania Chipów Nissana + nakładke na CA18DET i lekko poprawione oprogramowanie

:
Teraz mogę zrobić wszystko:
założyłeś większe wtryski? - Nie ma problemy
asz większy przepływomież to - super.
Chcesz wiecej kucy i momentu - OK
Chcesz mniej palić - spoko
Narazie jestem beginner w tym ale......na dobrej drodze.
Jak na razie wywaliłem ograniczenie ciśnienia doładowania, ogranicznik obrotów ustawiam jak chce edytuje stałe przepywomieża i wtrysków zmieniam mape paliwa i zapłonu+....
Efekty?
No BA!!!!!!!!!!!!
Przy 4000obr mam ponad 1,5bara

kończy mi sie skala (a mówia że T28 ładuje tylko 1,2bar - praktyka a teoria.
Ale jest durzo ograniczeń

:
- wtryki pracuja na 98% przy 6800obr i maxymalnym obciązeniu (doładowanie tylko 0,8bar)
Przy 1,5 bar już przy 4000obr zabrakło mi paliwa i AFR pokazuje super ubogą mieszanke a auto nie przyspiesza - odradzam takiego experumentu lepiej zatrzymać się na 1,2
Prezpływomież - wykożystany jest do maxa(cały jego zakres pomiarowy) i nie ma się do czego odnieść przy wiekszym doładowaniu. (da się to przeskoczyć na orginale ale trzeba zastosowac sztuczke której do końca nie opanowałem)
Samo oprogramowanie. Jest możliwość oprogramowania map tylko do 6800obr - kręcenie wyżej silnika nie ma właściwie sęsu bo wartości map są tylko prezniesione na wyższe obroty a nie do nich dostosowane.
Jak ktoś ma indywidualne propozycje (albo chce dp standardu) to służę usługami.
Może nie mam hamowini ale, posiadam AFR, EGT, stoper, 100% wiedzy o elektronice sterowania silnika (mały dowód jest na stronce ECCS podzespoły), kocham 200SX i klubowiczów, poza tym jestem tani.
400zł dla klubowiczów za Chipa.
Poza tym robienie kogo kolwiek w konia nie zrobi mi reklamy....
Uwaga! nie istnieją chipy (uniwersalne) pod każdy model Ca18det.
róznią się między sobą te z sądą lambda i bez.
I jeszcze jedno Ca18 po 92 z kat. mają zubożoną mieszanke (ze względu na ekologię) i dlatego te przed 93 maja (teoretycznie)171KM a po 169KM (nie tylko dla tego że kat je ogranicza)
A i nasze nissany nie kręcą się do 7500obr- jak myslałem tylko do 7200. Pewnie że mozna wkręcić go do 7700 (japoniec maił tak) i nawet spróbowałem zasmakowac "czerwonego pola" ale boje sie o wał więc zadowole sie na codzień 6800.
Zjadam zeby na CA18det i smakuje mi to

:
Co do czasów to jeszcze sie nie chwalę. Jak wszystko będzie OK to powiem.
Moje pomiary będą/są wykonywane na 3 biegu od 1500obr do 6800obr z pomiarem co 1000obr , gaz do deski. Do tych parametrów ustawiam mapę a resztę uśredniam. Poza tym mam oprogramowanie już "lekko" polepszone (przez japończyka) więc mam się na czym wzorować.
Poza tym nasz ECu ma już 2 mapy paliwa w standardzie jedna na paliwo mało oktanowie i drógą na wysoko. Normalnie jeździ na wysokiej ale jak zadziała np czujnik spalania stukowego lub sonda lambda wykryje uboga mieszankę.