Jaki jest sens 3 calowego wydechu ?

kolektory wydechowe, tłumiki, downpipe, itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

porscheee pisze:supra mk4 tt manual,tydzien temu zamontowalem wydech w całosci 3 cale greddy blitz,okazało sie ze nie da sie tym jezdzic bo automatycznie skoczyla zwyzka na 1.1bar i zaczelo odcianc w roznych momentach mosialem dac zwezke 2 cale grubosci centymetra po srodku wydechu i jest ok tak wiec wygalda na to ze w seryjnych autach to bezsensu chyba ze idziesz dalej sciagasz blokade itd,po wymianie wydechu i stozek k&n moc wzrosla o 81ps!!
Tobie bym proponowal wywalic te zwezke 2 cale i zainwestowac w Greddy BCC
http://www.mkiv.com/techarticles/bcc/wh ... dy_BCC.htm
w suprze wydech 3 cale daje naprawde fajne efekty, tyle ze przu ok 1 bara pojawia sie boost cut...
porscheee

przeciez ja o tym pisalem i to wszystko wiem ale w pws nie sciagną mi bcc bo nie maja w ofercie podobnie jak inne zrodla a prywatny import zaczal mnie draznic,chyba ze wiesz kto ma
Awatar użytkownika
gre13
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

porscheee pisze:przeciez ja o tym pisalem i to wszystko wiem ale w pws nie sciagną mi bcc bo nie maja w ofercie podobnie jak inne zrodla a prywatny import zaczal mnie draznic,chyba ze wiesz kto ma
są sprzedawcy co szybko i solidnie sciągna ci to za dobre pieniądze
I will always keep U in my heart daddy!!
chcesz wkład kłowy albo na synchro do japończyka? odezwij sie na PW :)
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Chciałbym zadać dla niektórych może głupie pytanie, ale to dopiero moje 1 turbo i się uczę. Czy słynny DP to część rury przykręcona bezpośrednio do turbo ( ta która zbiera spaliny od wirnika i od wg,u mnie żeliwna) czy to dopiero kolejny odcinek wydechu?
live fast, die sidewayz
Awatar użytkownika
gre13
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Mate96 pisze:Chciałbym zadać dla niektórych może głupie pytanie, ale to dopiero moje 1 turbo i się uczę. Czy słynny DP to część rury przykręcona bezpośrednio do turbo ( ta która zbiera spaliny od wirnika i od wg,u mnie żeliwna) czy to dopiero kolejny odcinek wydechu?
pierwszy odcinek wydechu od turbiny :airborne:
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

gre13 pisze:
Mate96 pisze:Chciałbym zadać dla niektórych może głupie pytanie, ale to dopiero moje 1 turbo i się uczę. Czy słynny DP to część rury przykręcona bezpośrednio do turbo ( ta która zbiera spaliny od wirnika i od wg,u mnie żeliwna) czy to dopiero kolejny odcinek wydechu?
pierwszy odcinek wydechu od turbiny :airborne:
Tak
i
Tak
Obie odpowiedzi są prawidłowe - z czego jedna technicznie OK.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Trochę teorii wydechów

Dla silników NA wydech musi być dokładnie policzony z uwzględnieniem długości kolektora wydechowego, czasu współotwarcia zaworów, stopnia sprężania, zjawisk falowych (liczy się falę powracającego podciśnienia na współotwarcie zaworów - najczęściej na drugie odbicie) itp. ale NA to my się nie zajmujemy :))

w silnikach doładowanych suszarka robi za komorę rozprężeniowią - w downpipe mamy w miarę jednorodny strumień spalin
ze względu na obecność turbiny nie wykorzystuje się zjawisk falowych - efekt przewietrzania cylindrów zapewnia nadciśnienie w kolektorze dolotowym
w przypadku silnika 4cyl. wydech "widzi" wylot ze sprężarki jak gniazdo zaworowe silnika jednocylindrowego pracującego z 4x większą prędkością obrotową

dlatego w silnikach turbo wykorzystuje się tylko zjawiska dynamiczne

ZJAWISKO DYNAMICZNE W WYDECHU
w trakcie pracy silnika w wydechu tworzy się fala mechaniczna której parametry zależą od jego przekroju i długości - z jednym wyjątkiem - prędkość jest za turbiną stała i wynosi oki ok. 510m/s - co odpowiada mniej więcej prędkości dźwięku w warunkach jakie panują w wydechu
przy niskich prędkościach obrotowych słup gazu drga w obie strony - naśladując zmiany ciśnienia spalin na wirniku sprężarki
po przekroczeniu pewnej prędkości obrotowej ów drgający słup gazu przestaje wykonywać ruch zwrotny - wszak ma swoją masę i pomimo że za sprężarką spada ciśnienie - spaliny lecą dalej w kierunku ujścia - wysysając niejako spaliny ze sprężarki

i tu dochodzę do sedna
im większy przekrój i długość wydechu tym większa masa spalin
im większa masa spalin tym większy efekt wysysania spalin ze sprężarki
niestety im większa masa splin tym większe obroty potrzebne do wywołanie efektu

sumując
szeroki wydech - więcej mocy i momentu ale przy wyższych obrotach
na to należy nałożyć charakterystykę sprężarki - co z tego że będziemy mieli zajebisty efekt dynamiczny przy 6000 obr jeśli przy tych obrotach wydajność kompresora i tak zaczyna spadać (można napędzić ją 2x szybciej a ciśnienie i tak nie wzrośnie - za to z powietrza zrobi się gazowy odpowiednik piany)

czytałem na tym forum że nissan specjalnie dusił silnik CA wydechem 2"
wg mnie to nie prawda - policzyli wydech w taki sposób żeby zminimalizować laga - ustawiając początek zjawiska dynamicznego na okolice 2000-2500 obr.

szerokość, długość(w turbo mniej istotna) i impedancja wydechu musi być policzona do konretnych założeń - NIE MA zasady im szerzej tym lepiej
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

porscheee pisze:przeciez ja o tym pisalem i to wszystko wiem ale w pws nie sciagną mi bcc bo nie maja w ofercie podobnie jak inne zrodla a prywatny import zaczal mnie draznic,chyba ze wiesz kto ma
A po co sciagac, na stronce co podal mniam jest schemacik... zrobi ci to kazdy kto choc troche zajmuje sie elektronika i ma lutownice. Zamkniesz sie w kwocie ok 20zl.
Awatar użytkownika
gre13
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ToM pisze:
A po co sciagac, na stronce co podal mniam jest schemacik... zrobi ci to kazdy kto choc troche zajmuje sie elektronika i ma lutownice. Zamkniesz sie w kwocie ok 20zl.
juz zamówione 8)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

co taka cisza w temacie
nikt już się nie interesuje wydechami

to ja się produkuję naukowo a tu nikt nawet nie skomentuje :twisted:
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

roball pisze:co taka cisza w temacie
nikt już się nie interesuje wydechami

to ja się produkuję naukowo a tu nikt nawet nie skomentuje :twisted:
Bo wiekszosc kupuje gorowe wydechy lub zleca robote... Jak bym mial tiga to bym poeksperymentowal...
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Czyli wychodzi na to, że
driftujesz - wydech mała średnica
latasz na ćwiartki - wydech duża średnica
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

a może taki patent z zaworem rozdzielającym i wydech wielokanałowy
najpierw aktywny jeden kanał, potem kolejne...
można to dość prosto wysterować ciśnieniem spalin :))
w sumie nawet w układzie 2x1 byłoby już ciekawie - jedyny (trudny) warunek to symetria

z fizycznego puntu widzenia miałoby taki sam sens jak dolot o zmiennej długości..

w efekcie poprawiłby się przebieg momentu w dolnych zakresach obrotów, mniejszy lag i wyższa moc na górze...

tylko ciekawe czemu nikt takich wydechów nie robi.. ;)
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jakś firma robi było o tym kiesyś na forum.
Ale zarobek mocy nie kalkuluje się do kosztów nabycia tego urządzenie.
Chyba że masz zdolności i sam sobie pospawasz.
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

uzysk mocy jest dokładnie taki, jak na klasycznym odpowiedniku o przepustowości przy wszystkich rurach drożnych - więc pod tym względem jest to drogie i skomplikowane

ciekawszy jest zysk na przebiegu momentu obrotowego i zmniejszenie laga ;)
ale skoro ktoś to produkował i się nie przyjęło znaczy że nie jest to dobre rozwiązanie..

choć z drugiej strony kiedyś silniki diesla były ciężkie, wielkie i słabe....
a teraz wygrywają w LeMans :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ wydechowy”