Szarpanie ....

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Bodiniusz pisze:Pompa wody... skąd wziąć, ile kosztuje i skąd mieć pewność, że jest OK...
Można kupić :) Co pompa wody ma wspólnego z tematem szarpanie?
Awatar użytkownika
Bodiniusz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Do Jarkowego:

Jarek, na czym polega błędne działanie pompki? U mnie to chyba nie jest to:

1. Od 4 tys. obrotów jest OK (czyli nie brakuje mu paliwa)
2. Przy niskich obrotach (2,5 tys. oraz 3,7 tys - prawie zawsze tak samo i przy ruszaniu) jak się dławi, to po zdjęciu nogi z gazu jest lepiej... czy to nie oznacza nadmiaru paliwa (lub niedoboru powietrza)?

Łukasz,
musimy zmienić ten IC zanim mi na balkonie zardzewieje, ale kompletnie nawet nie mam kiedy podjechać :(
Choć wiem, że to ja powinienem :)
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Sprawdź pompę paliwa. U mnie było tak samo, po puszczeniu gazu i wciśnięciu jeszcze raz problem znikał. Także obstawiam, że masz tą samą rzecz do wymiany
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Bodiniusz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

No to:

Kto pożyczy sprawną pomkę ??? :!: :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Bodiniusz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Karrlos pisze:Sprawdź pompę paliwa. U mnie było tak samo, po puszczeniu gazu i wciśnięciu jeszcze raz problem znikał. Także obstawiam, że masz tą samą rzecz do wymiany
Ja jednak ciągle skłaniam się ku pomysłom Łukasza, bo:
Przy obrotach 3800 on nie ciągnie, tylko się dławi. Ale jeśli nic nie robić tylko trzymać tak samo pedał gazu, to nagle jak tylko przekroczy 4000 nagle ucieka spod nogi :) i dalej już płynnie.

Wydaje mi się, że to jednak coś innego
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Miałem tak samo.
Jeśli gazu było mało to praktycznie szarpanie można uznać za znośne. powyżej 4000 idzie jak burza bez względu na depnięcie.
Jak się depło gaz przed 3500 (u mnie)to się dławił tak że obroty stały. Puszczasz gaz i dodajesz znowu pomagało i szedł prawie ok, powyżej 4000 burza.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Nie wiem co mam napisać. Znowu się zaczęło. Po wymianie pompy i wyczyszczeniu świec szarpanie było prawie nieodczuwalne.
Minęły 2 tygodnie, i znowu się zaczyna, już nie tak mocno. Są dwa momenty gdzie szarpie mocniej około 3600 i 3800. Jak wciskam do podłogi (podczas testu) to się dławi mocno.
Zimny po odpaleniu gaśnie, Schodzi stopniowo z 1000 obrotów i dławiąc się na maxa w końcu gaśnie. Jak go przygazuje to jest OK.
Kupiłem świece - w środę wymieniam NGK PFR A6-11 platynowe.
Ktoś ma może jakieś podejrzenia. Pompa paliwa jest sprawna.
Aha z rury wali ostro benzyną, jak się nachylę to momentalnie dusi i oczy łzawią.
[glow=red]HELP[/glow]
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Bodiniusz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Hmmm.... a może padła ponownie pompa?
U mnie na przykład było gorzej jak zatankowałem w Auchanie. A jak potem w Esso (mimo, że mniej oktanów) - było lepiej.
Ostatnio jak wywaliłem katalizator, też się nieco poprawiło, ale jednak nie do końca. Możę to po prostu dlatego, że jest ciepło, sucho itd.

Łukasz, dzwoniłem dzisiaj do Ciebie z myślą o IC, ale chyba wiedziałeś, że to ja, bo nie odbierałeś :twisted:
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

Mam to samo, jeździć się da normalnie, ale na zimnym gaśnie (trzeba troszkę pogazować - 8-10 sek - i jest ok). Myślę, że może problem leży albo w ciśnieniu na regulatorze paliwa (uszkodzony przewód, jakieś nieszczelności) albo gdzieś mam przcieki w rurach doprowadzających powietrze. Może nawet airregulator nieprawidłowo reaguje ?
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Panowie chce tylko dodać ze mówicie ze powyzej 4000 czy 4500 idzie jak buża - nie prawda idzie dobrze ale do buzy mu troche brakóje...... I na logike to Bodiniusz ma racje ale w rzeczywistości to tak nie jest i już.

Co do zimnego to to na 90% air regulator bede niedłógo zmieniał Karlosowi.
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Dzisiaj w godzinach 18-22,30 Jaro zajął się moim autem.
JUŻ NIE SZARPIE
Zmienione świece, zmienilismy pompe paliwa na inną, podmienialiśmy komputery ......... (tu były sprawdzane rzeczy których nie potrafię opisać). Podczas zakładania pompy zdechł wężyk paliwa, był mocno sparciały, na szczęście obok garażu stoi Mikrowóz (wóz mikrusa :))
Ogólnie jest OK. Aczkolwiek coś jest jeszcze nie tak z lambdą i ....
Zajmiemy się tym w maju.
Aha wydmuchało mi uszczelkę spod kolektora. Mocno świszcze :)
EMWU is dead
cziko

he no wiec ja juz swoim jezdze i dołanczam do tematu tylko nie wiem czy szarpie czy moze raczej sie przydusza!!chodzi o to ze (juz ktos o tym pisał)jadące ze stałą predkascią dziwnie tak sie jak by przydławiałczy szarpał a przy przyspieszaniu przy 1800rpm lekko sie przytyka poczy po sekundzi ciagnie juz dobrze!!!!od czego zalezy kiedy zaczyna ciągnąć turbina??jedni mówią ze u nich od 2400rpm inni ze przy 3200rpm??u mnie zdecydowanieciag czuje od 2700rpm czy to dobrze??nie wiem jak ciagnie dalej bo nie moge powyzej 3500 bo jestem na docieraniu!!hah czy jak w turbinie padaja uszczelniacze to te nasze t25 maja oddzielny na wirnik napedzający i na ten co goni powietrze??moze byc tak ze w rurach na ic bedzie sucho a bedzie dymił bo uszczelniacz na wirnik napedzajacy puscza???uffffff ale na dziobałem............ :D
Awatar użytkownika
Bodiniusz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

U mnie też jest lepiej.
Mam padnięty Detonation Sensor.
Po ustawieniu zapłonu na właściwy - zaczął szarpać, dlatego myślałem o ponownym wyprzedzeniu. Ostatnio to zrobiliśmy i jest OK.
Detonation sensor mam do kupienia.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ostatnio tez mi zaczol szarpac przy gwałtownym wcisnieciu gazu na kompie wychodzi mi błąd 34(obwód czujnika spalania detonacyjnego) w sobote bede patrzyl czy to kabel czy sam sensor.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”