Sprz?g?o
Moderator: Moderator
Załóż z powrotem ten bolec wcześniejszy (ten 6.5cm) i odpowietrz dobrze sprzęgło. Jak będziesz je odpowietrzał to najpierw odpowietrz je przy tzw chłodnicy płynu. Jest ona umieszczona przy podłużnicy od strony pasażera. Zobaczysz tam taki duży trójnik do którego wchodzi przewód od pompy , a potem do wysprzęglika . Jest tam odpowietrznik, i bardzo często zbiera się tam powietrze. i powinno wszystko grać 
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Dokładnie!
- piotras1554
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
a stanie się coś jak to się wywali i bezpośrednie z pompy do wysprzęglika ??
NISSAN 200SX 4.0 V8 1UZ-TFE
PROFI Z NICZEGO
PROFI Z NICZEGO
tak jak kiedyś ERISON pisał będziesz miał lżejszy pojazd o 0.64kgpiotras1554 pisze:a stanie się coś jak to się wywali i bezpośrednie z pompy do wysprzęglika ??
minusy:
- możliwość przegrzania układu przy BARDZO ciężkich warunkach pracy (wielokrotne strzały ze sprzęgła + upał + wzmocniony docisk)
- w pewnym stopniu skrócona żywotność pompki i wysprzęglika przez zmniejszoną objętość układu,
plusy:
+ oszczędność na płynie
CA18DET
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
W UK robią taki mod, bo dzięki temu jest lepsze "czucie" hamulca.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
Co do mojego problemu układ odpowietrzałem już wiele razy( zgodnie z manualem) i wygląda ok ale spróbuje zrobić to jeszcze raz i wywalę tą chłodniczkę na próbę i sprawdzę czy coś będzie lepiej - może w niej gdzieś siedzi powietrze i nie chce wyjść.
P.S. Żeby dało się wysprzęglić na moim seryjnym bolcu to łapa musi się przysnąć z pozycji startowej czyli 9,8 cm do minimum 11,6 czyli prawie dwa centymetry, mam nadzieję że seryjny wysprzęglik ma takie możliwości ruchu. Niestety sprawdzę to dopiero za kilka dni bo kanał mam w przebudowie
P.S. Żeby dało się wysprzęglić na moim seryjnym bolcu to łapa musi się przysnąć z pozycji startowej czyli 9,8 cm do minimum 11,6 czyli prawie dwa centymetry, mam nadzieję że seryjny wysprzęglik ma takie możliwości ruchu. Niestety sprawdzę to dopiero za kilka dni bo kanał mam w przebudowie
Jak nadal masz problem z tym sprzęgłem to zobacz jeszcze dwie rzeczy.
1. wymień uszczelniacze w pompie sprzęgła bo możliwe jest , że te uszczelniacze pod wpływem płynu hamulcowego potrafią parcieć i w tedy pompa nie wytwarza na tyle dużego ciśnienia żeby wysprzęglik poradził sobie z odsunięciem wzmacnianego docisku.
poradnik jak to zrobić masz tu http://www.nissantech.pl/?showtopic=1874
2.Zdemontuj wysprzęglik rozłóż go i zobacz w jakim stanie są uszczelniacze czy nie ma tam jakiegoś syfu itp skręć potem wszystko do kupy odpowietrz i powinno być cacy.
1. wymień uszczelniacze w pompie sprzęgła bo możliwe jest , że te uszczelniacze pod wpływem płynu hamulcowego potrafią parcieć i w tedy pompa nie wytwarza na tyle dużego ciśnienia żeby wysprzęglik poradził sobie z odsunięciem wzmacnianego docisku.
poradnik jak to zrobić masz tu http://www.nissantech.pl/?showtopic=1874
2.Zdemontuj wysprzęglik rozłóż go i zobacz w jakim stanie są uszczelniacze czy nie ma tam jakiegoś syfu itp skręć potem wszystko do kupy odpowietrz i powinno być cacy.
- piotras1554
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
panowie a wiecie jaki jest przerwa jak zakładacie nowy docisk na nowej tarczy sprzęgła ??chodzi mi o przerwy pomiędzy kołem zamachowym a dociskiem (za nim dokręci się)
NISSAN 200SX 4.0 V8 1UZ-TFE
PROFI Z NICZEGO
PROFI Z NICZEGO
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Trudne pytanie zadajesz:p u mnie seria docisk + tarcza organiczna exedy była przerwa między krawędzią dosicku a kołem zamachowym koło 0.5 cm nie więcej.
A propo sprzęgła ślizgającego, jezeli wykrece na wysokie obroty (np.2 bieg i spód)
mam takie coś momentalny spadek mocy, strzał z wydechu, pozniej znowu wszystko gra
tylko takie chwilowe zaniki powera.....
ca + t28 0.6bar ~ 0.7bar + mbc + 3cale wydech + fmic + walbro (dolot szczelny)
seryjny ecu z ca i to ślizgające sprzegło
jeszcze dawniej miałem tam ze na 3 biegu naj dawałem w ***** obroty zatrzymały sie na 6k i dupa auto nie szło....
jakies pomysły ??????
mam takie coś momentalny spadek mocy, strzał z wydechu, pozniej znowu wszystko gra
tylko takie chwilowe zaniki powera.....
ca + t28 0.6bar ~ 0.7bar + mbc + 3cale wydech + fmic + walbro (dolot szczelny)
seryjny ecu z ca i to ślizgające sprzegło
jeszcze dawniej miałem tam ze na 3 biegu naj dawałem w ***** obroty zatrzymały sie na 6k i dupa auto nie szło....
jakies pomysły ??????
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
S14a in Progress (4%)
no wymiana sprzegła
-albo szybko przed tripem
-albo oszczedzac je i po tripie

-albo szybko przed tripem
-albo oszczedzac je i po tripie
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
www.oknadomino.pl
www.oknadomino.pl
Jesli sprzeglo ci sie slizga mocno to powieniens to po 1 widziec na obrotomierzu czyli jak przyspieszasz i sprzeglo sie zaczyna slizgac to powinienes widziec ze obroty rosna a auto mimo to nie wiele przyspiesza po 2 jesli sie mocno slizga to napewno odczujesz to poprostu tym ze auto im wieksze obciazenie tym bardziej niechce jechac mimo ze silnik sie normalnie napedza.
Co do pomyslow jesli sprzeglo cvi sie slizga to nie ma co tu za duzo wymyslac - sciagasz skrzynie a to jest chwilka roboty jak masz kanal i masz wszystko jak na tacy
Aha i jeszcze jedno jak ci sie slizga juz na 2 biegu to nie jest dobrze i wymien je jak najszybciej bo szkoda kola zamachowego. W tripa xxxx km to bym na tym napewno nie jechal bo dni takiego sprzegla sa policzone.
Co do pomyslow jesli sprzeglo cvi sie slizga to nie ma co tu za duzo wymyslac - sciagasz skrzynie a to jest chwilka roboty jak masz kanal i masz wszystko jak na tacy
Aha i jeszcze jedno jak ci sie slizga juz na 2 biegu to nie jest dobrze i wymien je jak najszybciej bo szkoda kola zamachowego. W tripa xxxx km to bym na tym napewno nie jechal bo dni takiego sprzegla sa policzone.
Ostatnio zmieniony śr 16 mar, 2011 19:12 przez ige, łącznie zmieniany 1 raz.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
miałem je zmienic duzo wczesniej, ale roboty brakło jak i pracy....
raz miałem tam ze 3 bieg rozpedzam sie i obroty staneły na 6krpm zero przyspieszenia, tylko wyło,
a dzis na jedynce jak ruszałem z małą petarą to przy 5k, poszedł strzał z wydechu, równoczesnie spadła moc, zmienszyłem obroty, i pozniej znowu chodziło dobrze... i to mnie zastanawia
w sumie słyszałem ze ten typ mbc jaki ja mam jest troche kiczowaty i moze on nie trzyma jak powinien i otwiera sie powodując szybkie otwarcie WG
jesli idzie o trip to jade jako typowy parasolnik i eko cały trip
bez szaleństw
raz miałem tam ze 3 bieg rozpedzam sie i obroty staneły na 6krpm zero przyspieszenia, tylko wyło,
a dzis na jedynce jak ruszałem z małą petarą to przy 5k, poszedł strzał z wydechu, równoczesnie spadła moc, zmienszyłem obroty, i pozniej znowu chodziło dobrze... i to mnie zastanawia
w sumie słyszałem ze ten typ mbc jaki ja mam jest troche kiczowaty i moze on nie trzyma jak powinien i otwiera sie powodując szybkie otwarcie WG
jesli idzie o trip to jade jako typowy parasolnik i eko cały trip
Ostatnio zmieniony śr 16 mar, 2011 23:16 przez xZealoTx, łącznie zmieniany 1 raz.
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
S14a in Progress (4%)
jak sie slizga sprzeglo to obroty szybko leca do odcinki, a auto toczy sie rozpedem, tak jakbys tracil trakcje, a nie, ze...
bo wtedy silnik sie wkreca, ale sprzeglo nie przenosi mocy na kola, a u ciebie jest chyba inny przypadekxZealoTx pisze:obroty staneły na 6krpm zero przyspieszenia, tylko wyło
Ostatnio zmieniony czw 17 mar, 2011 08:06 przez kolosezw, łącznie zmieniany 1 raz.