Car audio

Porady i problemy związane z muzą

Moderator: Moderator

Jackpot

Maretzky pisze:A więc jeśli chodzi o car audio to chciałbym poruszyć ten temat. Jestem maniakiem muzyki w aucie i mam spore doświadczenia z tym związane. Chętnie wymienie sie uwagami i spostrzerzeniami. Służe również pomocą w kwesti montażu i doboru sprzętu.
Witam
Właśnie zastanawiam się nad audio w moim autku. Są tam narazie orginalne głośniki. Pierwsze na pewo ma być do słuchania rocka zatem zastanawiam się nad pasmem najlepiej od 15-20 do 30k standardowe głośniki z tego co szukałem to tego nie mają. Kolejna sprawa nie potrzebuję mega mocy tylko mega brzmienia aby pasma były klarowne i przejżyste. Powiedz mi co sądzisz o wzmacniaczach jakie polecisz, jakie radio i jaie głośniki. No i oczywiście najlepsze jak to zamontować w 200 sx :) Moze masz jakieś zdjątka rozwiązań audio w 200 aha jaki kondensator zastosować i czy tuba basowa ma sens
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

a po co pasmo przenoszenia do 30kHz ? slyszy sie do ok. 16kHz, powyzej to slysza nietoperze :)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Jackpot

blurek pisze:a po co pasmo przenoszenia do 30kHz ? slyszy sie do ok. 16kHz, powyzej to slysza nietoperze :)
HEHE racja mój błąd ale chciałbym do 20k np pewno. np. jak słuchasz perkusji są niekiedy takie fajne zagrywki na tz hihacie i one lecą w górnych partiach zakresu i tego typu a po co ma ucinać zakres
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Jackpot pisze:
Maretzky pisze:A więc jeśli chodzi o car audio to chciałbym poruszyć ten temat. Jestem maniakiem muzyki w aucie i mam spore doświadczenia z tym związane. Chętnie wymienie sie uwagami i spostrzerzeniami. Służe również pomocą w kwesti montażu i doboru sprzętu.
Witam
Właśnie zastanawiam się nad audio w moim autku. Są tam narazie orginalne głośniki. Pierwsze na pewo ma być do słuchania rocka zatem zastanawiam się nad pasmem najlepiej od 15-20 do 30k standardowe głośniki z tego co szukałem to tego nie mają. Kolejna sprawa nie potrzebuję mega mocy tylko mega brzmienia aby pasma były klarowne i przejżyste. Powiedz mi co sądzisz o wzmacniaczach jakie polecisz, jakie radio i jaie głośniki. No i oczywiście najlepsze jak to zamontować w 200 sx :) Moze masz jakieś zdjątka rozwiązań audio w 200 aha jaki kondensator zastosować i czy tuba basowa ma sens
Pytania zbyt ogólne....

Napewno odradzam tube - za bardzo dudni , pasuje co najwyzej do techno i ostrych łupanek.

Pasmo 15-20k Hz to praktycznie pełne słyszalne pasmo.

Co do kondensatora , to jezeli nie chcesz duzych mocy to jest on zbędny , no chyba ze masz nadmiar gotówki , zaszkodzic nie zaszkodzi. Napewno niech ma elektronike ( ułatwia to podłączenie , a przy chwilowym zaniku napięcia zapobiegnie uszkodzeniu kondensatora ). Przy mocy do 500W styknie 0,5 farada.

Wzmacniacze nalepiej dwa, jeden dwu kanałowy napędzający odseparowany systam dwudrozny na przedzie ( względnie 4ro kanałowy zasilający przód i wyciszony tył ) a drugi wzmak jedno/dwukanałowy napędzający suba. W s13 jest płytki bagaznik i 25cm gł. w małej zamkniętej obudowie łatwo zamontowac. NIe wiem jakie odudowy stosuje sie do słuchania rocka :) Dla mnie najlepsze są zamknięte.

Mozna tez zastosowac jeden dobry wzmak i porządne głosniki w profi wytłumionych drzwiach , wtedy z suba mozna zrezygnowac, ale nigdy nie bedziesz miał takiego cisnienia jak z suba.

Co do firm to sie nie wypowadam bo kazdy ma inne upodobania.

Najlepiej okresl jaką sume chcesz przeznaczyc na audio i czy chcesz zawalic bagaznik skrzynią.

Wczesniej opisałem swój sprzęt i jak dla mnie gra bardzo czysto i ładnie , Ci co słyszeli mogą potwierdzic.

NIestety nie mam czasu na kosmetyczne wykonczenie i wszystko wygląda u mnie jak .... lepiej nie powiem jak :)

Zdjęc zadnych nie mam.

Pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Mala tuba nie jest zla :) Mam taka mala aktywna Tonsila (SAS 150). Co prwada zadna rewelacja jakosciowa ale dzwiek jest "uzupelniony" o dolne pasmo. Praktycznie w samochodzie wiecej mi do szczescia nie potrzeba. Na marginesie - w autku leci rock :)
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Mam takie małe pytanko do znawców tematu:
mam w radiu 1 wyjście RCA, a wzmacniacz 4-kanałowy. Czy jest różnica między poniższymi 2 rodzajami połączeń?

1. Dwa "Y-greki" do radia, potem dwa czincze dwukanałowe do wzmacniacza.

2. Jeden czincz dwukanałowy od radia, bezpośrednio przed wzmacniaczem dwa "Y-greki".

Z jasnych względów rozwiązanie 2. jest tańsze. Czy nie ma różnicy, który sposób wybiorę?
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

dr Mike pisze:Mam takie małe pytanko do znawców tematu:
mam w radiu 1 wyjście RCA, a wzmacniacz 4-kanałowy. Czy jest różnica między poniższymi 2 rodzajami połączeń?

1. Dwa "Y-greki" do radia, potem dwa czincze dwukanałowe do wzmacniacza.

2. Jeden czincz dwukanałowy od radia, bezpośrednio przed wzmacniaczem dwa "Y-greki".

Z jasnych względów rozwiązanie 2. jest tańsze. Czy nie ma różnicy, który sposób wybiorę?
Przy audio dla ludu tzn przy niezbyt wysokiej jakosci sprzętu to nie ma znaczenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Pytanie do wachowców.Nie mam radyjka u siebie -> tylko z kieszeni wystaje spora ilość kabli i za cholere nie wiem do czego niektóre służą.Jest kostka Nissanowska-standard ale jest np.dosc gruby kabel (wyglada jak antenowy) ale jest zakonczony dwoma bolcami a czegos takiego jeszcze nie widzialem.Jest również śliczny bukiecik kolorowych kabelków (z 5 sztuk) zakończonych metalowym złączkami.Oczywiście wszystko to wisi sobie luźno i nie mam pojęcia co jest od czego :roll: I jak ma sie kwestia wysówanej anteny bo u mnie jej nie ma ale w boczku bagażnika można znaleźć kable po niej (chyba takie same jak w kieszeni radia :) i teraz-czy radio bedzie bez niej odbierac i jak i ->jeżeli kabel antenowy jest w tym peku kolorowych to od czego jest ten gruby z dwoma bolcami :evil: sam juz sie zaplątałem...help
Joe Satriani-Strange Beautiful Music...
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Ja proponuje te kabelki ładnie schowac gdzies do tyłu i pociągnąć nową porządną instalacje. Jak Ci nie zalezy na wysówanej elektrycznej antenie to kup inną, zwykły pręt.
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysiu
Stały gość
Stały gość

ten gruby z 2 bolcami jesto od anteny. z tego co wiem mamy 2 jedna wysuwana a 2 na szybe tylna naklejona.
[scroll][center]*** ORDYNUSS Team *** member # 000,5/06
Jak ja sie przewrócę, to się za swoje przewrócę
[/center][/scroll]
Obrazek
Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

A czy ktoś mógłby być tak miły i napisać jak bezpiecznie (nie uszkadzając) zdjąć boczek drzwi? Ile jest śrób i gdzie? Czy mi się zdaje czy wiekszość powierzchni trzyma się na te klipsy/gwoździki takie na wcisk?

[ Dodano: Nie Kwi 02, 06 18:59 ]
A co do kabla-ok to jest antena-ale jak ja mam ją podłączyć jeżeli gniazdo jest inne??
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

zdejmowanie boczkow wyglada mniej wiecej tak:
1. odkrecasz 1 srube ktora jest niedaleko lusterka (ma taki klips maskujacy)
2. zdejmujesz rant dookola klamki (jest na zaczepy)
3. odkrecasz sruby od schowka
4. opuszczasz szybe
5. w miejsce gdzie chowa sie szyba wsadzasz palce i pociagasz boczek do gory i do siebie, wtedy schodzi z gornych mocowan
6. jak zejdzie u gory to wtedy podnosisz caly boczek

HINT: nie ciagnij za mocno kolo lusterka bo tapicerka potrafi peknac
hard corek

no więc kumpel fachowiec :( podłaczył mi radio. radio fajne tylko - nie pamięta stacji jak wyłącze stacyjke, i zegar kasuje na 1:00 po włączeniu spowrotem. szlag mnie trafia. może ktoś mi podpowie który kabelek z którym i co mam zmostkować ...

pozdrrawiam, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

jeden z kabelkow od radia powinien byc opisany jako "standby" lub po prostu +12V i wlasnie jego musisz podlaczyc tam gdzie masz stale podawane 12V, czyli tzw. przed stacyjka
Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Tak jak mowilem wrzucam fotke tych kabli,powiedzcie prosze co do czego.W tle widac jeszcze kostke taka ktora sobie tylko wisi ale nie da sie jej chyba nigdzie podpiac,co to jest?
Kable
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”