BOV

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
200sx
Coś już wiem
Coś już wiem

ChEsTeR pisze: I wtedzy wroznie temeratora spalin a dalej wiadomo co.
Ciekawa teoria. Od przelania paliwem wzrosnie temperatura spalin. Mozesz rozwinac.
r4 turbo jest super, a V10 bi-turbo...
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Napiszę raz jeszcze, DV to nie BOV, pomimo podobnej budowy. BOV'a też można zamontować w układzie zamkniętym, ale nie o to chodzi by nagrzane powietrze wracało znów do turbiny.
Na ulicę połowicznie załatwia sprawę hybryda, taka jak z linka, który podałeś, ale to jest takie rozwiązanie, jak mieć fajny dźwięk, a jednocześnie nie martwić się o regulację. Dobre rozwiązanie, bo podobnie jak DV nieważne jak jest wyregulowany, bo i tak będzie spełniał swą funkcję.
Co do przelewania się, to występuje to tylko wtedy, gdy zawór nie zamknie się, tylko pozostaje otwarty, przy okazji samochód potrafi zgasnąć. Nigdy nie jest tak, by z nadmiaru paliwa wzrastała temperatura spalin, jest na odwrót.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
ChEsTeR

Jak przecholujesz ze skladem powyzej 12.6:1 to robi sie kiepsko. Jakis czsz temu rozmawialem z kolesiem i dowiedzialem sie ze powoduje to (misfire) czyli brak zaplonu a jak sie nie spali to dopali sie w wydechu. Przy okazji zaczynaja sie wypalac lopatki na wirniku wydechowym, co zreszta zaobserwowalem jak rozmontowalem turbine, bo przez dluzszy czasz jezdzilem z dziura w uszczelce miedzy obudowa kola kompresora a czescia srodkowa turbiny i caly czas powietrze spierdzielalo bokiem a nie w dolot. Kompresja spadla z 10-ciu barow do 7-8 a na lopatkach wirnika wydechowego byly widoczne wzery. Caly wirnik byl jak tarka zamiast gladki to wydladal jak pumeks.
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

To już tak odchodząc od tematu. To nie pisz o nadmiarze paliwa, tylko o braku zapłonu. Przy rozgrzanej turbinie odbędzie się spalanie poza komorami silnika, czyli w kolektorze, ale jest to zupełnie inny przypadek. Jeśli ktoś ma zbyt wysoką temperaturę spalin, to dodaje paliwa, a jeśli ktoś nie ma zapłonu, to każda dawka paliwa będzie miała swoją detonację w wydechu.
Blow Off Valve

Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

To ja dodam jeszcze ze Orginalny program przy obrotach rzedu 6000 podaje taka dawke paliwa za wg. teoretycznych obliczen (robi to za mnie program-dobry program, to nie moja pomylka) skład wynosi 8,5:1 !!
A jeśli chodzi o temp spalin to maleje ona wraz ze wzbogacaniem mieszanki a wykres jest juz tutaj gdzies na forum (chyba w temacie sonda lambda albo jakos tak jest tam Bardzo dokładny opis zjawisk itp.)
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Ramzes

Z tego co rozumiem to przy zmianie DV na BOV trzena go dobrze wyregulować żeby sie nie zalewał benzyną?? Tak na chłopski rozum bo technicznie to sie nie połapie.
Ile taki BOV kosztuje??
Z tego co zauważyłem w podpisie to ty RedDevil masz s14. czy masz u siebie zamontowane takie cacko?? Jak to u ciebie chodzi?? Napisz coś o tym.
Dzięx.
Ostatnio zmieniony pn 24 maja, 2004 14:08 przez Ramzes, łącznie zmieniany 1 raz.
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

od 200zł do 1xxx zł
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mam s14, i pierwsze co zrobiłem jak kupiłem auto, to zmieniłem oryginalnego DV na BOV'a, i jak jest? No cóż, na Modlinie udało mi się zrobić ET14,7 (dokładnie tyle podaje fabryka), a moje autko oceniam na jakieś 170-180 kucy, reszta na polu się toczy. Czy to było dzięki BOV'owi, trudno powiedzieć, ale przed Modlinem jak jeszcze miałem DV, to w Ubawem przegrałem o 1,5 do 2 długości. Bov umożliwia trzymanie wyższego i stabilnego ciśnienia w układzie, dzięki temu praca turbosprężarki jest bardziej efektywna. DV, to ekonomiczny substytut, bez większej filozofii, i dlatego tak lubiany przez fabryki. Plusem dla Nissan’owskiego DV jest budowa, bo jest bardzo solidna, gorzej gdyby zostały wsadzone Bosch’owskie małe plastikowe gówna, które szybko się psują i powodują różne dziwne awarie.
Na BOV'ie nie mam problemu z niczym, ani z rozruchem, ani z biegiem jałowym, również nie ma problemu po zmianie biegu pod obciążeniem, żadnego dodatkowego laga z powodu utraty nadmiaru ciśnienia w układzie dolotowym.
Taki BOV jak mam u siebie, jak ma mellow w swoim s13 kosztuje 390 PLN (do 1,4 bara testowany na dużej wersji T3 Garretta), i nie jest to sam zaworek, ale cały komplet, gdzie jest przewodzik którym doprowadza się podciśnienie, komplet sprężyn dla różnych przedziałów pracy, opaski zaciskowe i gifty (naklejeczki). Dodatkowo dla osób, które z Warszawy lub okolic, pomoc przy podłączeniu i regulacji wstępnej.
Blow Off Valve

Ramzes

Spoko. Dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam i powodzenia w łąpaniu koni!
R!
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

A ma ktoś zawór recyrkulacyjny??
Jakieś namiary na to??
EMWU is dead
Nurek2004

http://allegro.pl/show_item.php?item=85875135 FAJNA SPRAWA I Z TEGO CO PISZĄ TO MAŁO CHCIĄ ZA TAKĄ ZABAWKE
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

przepraszam za kolejny OT ...
Nurek ... czy moglbys znalesc na swojej klawiaturze CABS LOCK i go wylaczyc ? po cholere wszystko duzymi literami piszesz ?
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
ZyZZyX
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

A co myslicie o tym:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/GREDDY-T ... 8756QQrdZ1

Bedzie pasować do 200sx'a ??
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość