demontuje turbo w s13

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

nie przesadzaj
niskie obroty nie szkodzą silnikowi jeśli nie jest mocno obciążany wtedy
coinnnego jechac ze stałą predkoscią przy 2500 rpm a co innego przy 2000 pedał w podłoge wbić
gdyby jezdzic tak jak piszesz to na miescie uzywalbym max 2 biegu, a jadąc do centrum 70 jechalbym na 3 biegu (a potem niektorzy piszą ze im nysa 15 pali :D )
a po co reszta biegow ? ;)
a waly padają od dlugotrwalego palowania auta, olej sie grzeje mocno i jesli ma malą lepkośc to sie robi woda i dupa nie smarowanie, dlatego wały do slzifu idą a nie od wolnych obrotów.
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
GT350TA
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Zmieniając bieg na wyższy przy 2800 obr powodujemy spadek tych obrotów poniżej 2800(o ile nie wiem bo nie mam s13) i wtedy z tych niskich trzeba przyspieszyć do tych 2800,jak by się delikatnie tego nie robiło to na panewki czopowe i korbowodowe działaja wtedy ogromne siły i moim zdaniem mają one (siły) bardzo duże znaczenie w ich zużywaniu się(panewek). Po prostu kiedy poprzez zbyt wysoki bieg zmniejszasz moment obrotowy przenoszony na koła to silnik nie ma siły ciągnąć i się "męczy".Wydaje mi się że porównanie z rowerem jest dobre,spróbuj przyspieszyć nawet powoli z najwyższej przerzutki jadąc dość wolno.Uda to wykorbienie wału,kolana to panewki, łydki to korby a kostki to swożnie.
Pozdrawiam
No replacement for disaplacement.
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

GT350TA - fajne to anatomiczne wyjaśnienie :wink: . A czy mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć, czemu stałe obroty nie są zbt zdrowe dla motorka? Bo przyznam się, że jeszcze nie słyszałem takiej opinii.
PZDR
Micz

GT350TA - no masz rację tylko że np nowe auta inne niż sportowe mają optymalną pracę poniżej 2000 obr, jeździłem nowym safranem i tam optymalnymi obrotami było 1600obr także wszystko zależy od auta a S13 napewno nie został tak zaprojetowany że do optymalnej jazdy trzeba by było non stop dmuchać w turbinę :) zresztą słychać jak się jedzie kiedy jest good a kiedy nie

PS. off top sie robi, może by tak wrzucił jako nowy temat?

PS2. zgodnie z teorią że stałe obroty są złe mam konfliktowy przykład: gdy rozpędzone auto (rower) musi tylko wkładać tyle mocy (krzepy) ile potrzeba do utrzymania prędkości to nie powinno byc to uciążliwe dla silnika (nóg) :)
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Aleks miałem też z tym do czynienia , nigdy więcej , a 200sx bez turbo którego z Grzeskiem testowaliśmy jest tematem masy żartów na spotach.

Auto śmierdziało splinami w całości niemalże , kiepski odgłos wogóle drut. O jakieś sensownej jeździe wogóle można zapomnieć. Ekonomia ? 10/100 (tak mówił sprzedający to cudo który penie itak zaniżył) a jazda naprawde koszmarna bardzo bardzo nieradze .

Pewnie nie oto ci chodzi - ale tym autem prawie nie dało sie wyprzedzać , przeczepność ledwo zrywał (ala 125p) a max co z niego wydusiłem to około 160 - 170 km/h z górki i po baaardzo długim czasie.

ps1.
Troche cie napewno przeróbka wyniesie więc może spróbuj to winwestować w bardziej racjonalne zmiejszenie spalania.
ps.2 W tym co ja go testowałem przepływka była bezpośrednio poprowadzona do przepustnicy , niema senstu puszczać przez IC bo gdzie ono niby ma sie nagrzać ? tylko sie opory robi.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
GT350TA
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Ze stałymi obrotami chodzi o to, że silnik w pewnym stopniu przyzwyczaja sie do panujących warunków i się pod nie "układa", jesli te warunki trwają bardzo długo (jak na trasach).To tak jak przy docieraniu trochę, trzeba docierać w różnym zakresie bo sie silnik lekko może zmulić.
Tutaj cytacik z mądrej książki: "Mając an uwadze trwałość konstrukcji,należy eksploatować silnik w zakresie średnich prędkości obrotowych( 0,5...0,7 prędkości maksymalnej silnika ,odpowiadającej mocy maksymalnej) z częściowym uchyleniem przepustnicy."
Obok w na stronie jest wykres który pokazuje że siły działajace na panewki korbowe są większe przy 0,3 prędkości obrotowej niz przy 1,5 prędkości mocy maksymalnej czyli daleko za odcięciem zaplonu w wypadku nissana.
Nie wiem też jak nowe samochody mogą być przystosowane do obciażeń na niskich obrotach skoro nowoczesne silniki sa konstruowane w systemie czterozaworowym a co za tym idzie maja dość wysoko usytuowany moment i moc maksymalne.
Pozdrawiam
No replacement for disaplacement.
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A powiedzcie jeszcze jak odłączyć T25 żeby nie pompowała - sprawa tyczy sie VG30ET z T25-tką który w przyszłym tygoniu wyjedzie z Warsztatu po remoncie silnika.

Chce to zrobić dla spokojnego docierania , ale pytanie powstaje czy to nie narobi problemów takie wyłączenie , inna sprawa to fakt że ta turbina lerzała na półce 2,5 roku

Przyznam sie przy tym że zanim to mam zrobić próbowałem w swojej nysie 200sx takiego odłączenia i odłaczyłem przewód gumowy od wastgata (wiem laik) i o kurrr... ale dostałem buta , mało mi głowa nie spadła , ale podłączyłem spowrotem.

Ale to tylko taka anekdotka , napiszcie mi tylko czy turbina t25 przestanie pompować jak odłącze cięgno od wastgata - tak chyba nalerzy to zrobić tylko sie upewniam , no i kiedy , tzn po ilu tysiach podpiąć spowrotem.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Jeśli chcesz żeby turbo mniej dmuchało to musisz na stałe otworzyć wastegate, ale i tak coś tam będzie dmuchało, całkiem go nie "wyłączysz".
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Micz pisze: off top sie robi, może by tak wrzucił jako nowy temat?
Temat już istnieje:
http://www.turbokillers.com/forum/viewtopic.php?t=303
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”