s13 - Wszystko się 'zgadza' a samochód nie odpala.

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Wiedziałem że to musi być grubymi nićmi szyta awaria ;)

A może nawet cienkimi linkami, CAS'a najlepiej kup innego - nie podoba mi się ten wypadający sworzeń...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

sworzeń tak sam z siebie nie wypada jedynie wtedy jakoś wypadł nie wiem czemu. teraz siedzi ładnie, mooże mógłby ciaśniej ale nie wypada ;)

wracając do tematu w kwestii zapłonu, orientuje się ktoś kiedy względem punktów na wałkach rozrządu przypada zapłon?

chodzi mi o to, że 15° wyprzedzenia przypada w momencie gdy punkty na kołach pasowych są po zewnętrznej czy po wewnętrznej stronie?

albo inaczej, czy w momencie ustawienia wałków rozrządu na punkty wszystkie zawory na pierwszym cylindrze są zamknięte? ;]
Awatar użytkownika
przemekD
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

m0rr1s pisze: albo inaczej, czy w momencie ustawienia wałków rozrządu na punkty wszystkie zawory na pierwszym cylindrze są zamknięte? ;]
...no tak, bo wtedy wypada zapłon, czyli zawory powinny być zamknięte.
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

przemekD pisze: ...no tak, bo wtedy wypada zapłon, czyli zawory powinny być zamknięte.

tylko że wałki rozrządu kręcą się 2x wolniej niż wał korbowy - stąd też "skala" wyprzedzenia zapłonu pojawia się dwukrotnie podczas jednego obrotu wałka rozrządu (lub też, mogą występować dwa różne ustawienia wałka rozrządu w momencie ustawienia 15° na wale.)
a mi chodzi o położenie, w którym zawory na 1 garze są zamknięte [czy punkty na kołach rozrządu są po zewnętrznej stronie czy po wewnętrznej...] , resztę wiem wiec nie musiałeś mi przypominać...

EDIT:
na przyszlość dla innych... Kiedy znaki na kołach wałków rozrządu są zgrane ze znakami na bloku (czyli są po "zewnętrznej stronie" to silnik jest w końcówce suwu sprężania. Jakby ktoś szukał suwu wydechu to kończy się on kiedy znaki na kołach są "wewnątrz" - przeciwlegle do znaków na bloku :twisted: ;] )

pozdro, a moja nysa już sadzi =D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”