Ustawienie CAS CA18DET
Moderator: Moderator
hej zmieniałem rozrząd + pompa wody i teraz mam około 1000 obrotów na jałowym. Próbowałem regulować śrubą na krokowym według instrukcji ale i przed regulacją i po kopci mi na biało, nie za dużo ale jednak. Prawdopodobnie zapłon jest rozregulowany + ponoć t28 mam i nie wiem czy mi za dużo paliwa nie podaje bo kiedyś gdzieś to wyczytałem. Z chłodnicy mi 2 może 3 razy bąbelki poleciały kiedy bawiłem się przepustnicą ale gazowałem co najmniej kilkanaście razy możliwe że się odpowietrzał czy definitywnie uszczelka?
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Taka ciekawostka, kiedyś w silniku z rozdzielaczem poleciał mi przerywacz zapłonu. Silnik odpalał ale nierówno chodził i kopcił baaardzo na biało. Myślałem że uszczelka poszła a to właśnie sprężynka przerywacza pękła i kłopoty z zapłonem dawały takie dziwne objawy Oo Nie twierdze że tak jest u ciebie, ale na przykład ja nie widziałem że przez problem z zapłonem auto może kopcić na biało(bardziej siwo, ale nie tak jak z turbo), więc może kogoś kiedyś na coś to naprowadzi 
siwy1210, zalezy jak mocno ci na bialo dymi, przy obecnej pogodzie to duzo pary wodnej z wydechu leci, dymi ci nawet na rozgrzanym silniku??
plynu z chlodnicy ubywa??
po zmianie rozrzadu nie ustawiales zaplonu??
zrob to koniecznie!
babelki z chlodnicy mogly jakies isc, bo po zmianie pompy wody pewno cos powietrza zalapal do bloku, odpowietrzy sie jak sie otworzy termostat a nie od samego gazowania, wiec musisz go nagrzac do temp. pracy-wtedy jest pelny obieg plynu, tylko najlepiej robic to na postoju, co by sie braki plynu przy bucie w podlodze nie okazaly
jak silnik jest zimny to obroty sa ponad standardowe 850, a druga sprawa to czesto z dziwnymi obrotami pomaga wymiana czujnika temp. wody - jest kolo przepustnicy 2 pinowy, w IC ~45zl
plynu z chlodnicy ubywa??
po zmianie rozrzadu nie ustawiales zaplonu??
babelki z chlodnicy mogly jakies isc, bo po zmianie pompy wody pewno cos powietrza zalapal do bloku, odpowietrzy sie jak sie otworzy termostat a nie od samego gazowania, wiec musisz go nagrzac do temp. pracy-wtedy jest pelny obieg plynu, tylko najlepiej robic to na postoju, co by sie braki plynu przy bucie w podlodze nie okazaly
jak silnik jest zimny to obroty sa ponad standardowe 850, a druga sprawa to czesto z dziwnymi obrotami pomaga wymiana czujnika temp. wody - jest kolo przepustnicy 2 pinowy, w IC ~45zl
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Miałem do samo po wymianie paska jak zapłon się przestawił. Kopcił na biało i strasznie cykał z pod maski. Teraz już ustawiłem zapłon i chodzi jak przed tem. Poprostu zapłon mógł Ci się cofnąć, nie dopala mieszanki i idzie w wydech (najpierw turbo) co nie jest dobre dla turbiny. Zapłon ustaw i będzie git 
Powoli powoli, bo się rozp.....li
no właśnie coś mi cyka ale nie mam sprzętu żeby ustawić i za bardzo nie wiem jak a zapłon ustawia się na włączonym silniku ? Bo nie znalazłem tego w serwisówce albo nie doczytałem. I muszę się do czegoś przyznać koło zamachowe jest delikatnie uszczerbione i nie widziałem na nim tych znaków 15`
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
W serwisówce masz to na EF & EC 23. W PDF wychodzi 145 strona na 881. Chodzi o koło pasowe, nie zamachowe
. Jak nie masz znaczków, to raczej będzie trzeba koło dorwać, chyba że znajdziesz gdzieś takie i przypasujesz ze swoim i jakoś zaznaczysz te 15 stopni. Brzeszczotem natniesz lekko, czy coś.
- roball
- Postojebca Nałogowy

znaki muszą być, koło nie jest z porcelany żeby się mogło "ubić",
nawet jak jakiś rzeźnik walił w nie młotem,
przy czym bez lampy stroboskopowej i tak nic nie zrobisz -
jedź do jakiegoś warsztatu i niech ci ustawią,
raczej tego nie lekceważ - jeżdżenie z przestawionym zapłonem zawsze kończy się źle...
nawet jak jakiś rzeźnik walił w nie młotem,
przy czym bez lampy stroboskopowej i tak nic nie zrobisz -
jedź do jakiegoś warsztatu i niech ci ustawią,
raczej tego nie lekceważ - jeżdżenie z przestawionym zapłonem zawsze kończy się źle...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Roball to nie wie jakie ty masz koło pasowe bo ja swoje w 2miejscach ukruszyłem i to nie na pudziana, na szczęście nie na znakach.
Siwy jak jeszcze piszesz że coś ci stuka to już wogole bajka. Może masz pernamętne stukowe nawet na idle ?
Siwy jak jeszcze piszesz że coś ci stuka to już wogole bajka. Może masz pernamętne stukowe nawet na idle ?
stukowe czyli że jest samoczynny zapłon? Wydaje mi się że to dochodzi z kolektora ssącego i jest to takie cyk a nie jakiś wybuch chyba że to jest stukowe. Co do idle to chodzi o jałowy ? [url=http://]http://allegro.pl/mini-lampa-stroboskopowa-silnik-probnik-zaplon-i1406875729.html[/url] czy to się nada ? Nie chcę oddawać do mechanika bo tu to tylko maluchy i telewizory naprawiają
Ostatnio zmieniony śr 19 sty, 2011 18:12 przez siwy1210, łącznie zmieniany 1 raz.
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Stukowe raczej nie. Idle to jałowy
. Link nie działa, ale już widzę, że chodzi Ci o lampę mini. Ja brałem normalną i dorobiłem przewód. Jakoś ta lampa mini nie wydawała mi się za bardzo do ustawiania, służy raczej to sprawdzenia, czy jest w ogóle iskra. Najlepiej zwykłą lampę z takim zaciskaczem na przewód.
ja mam taką lampę mini na diodzie, kupiłem bo żaden mechanik w okolicy nie miał...
w dzień na zewnątrz nią nie ustawisz go dioda daje zbyt słabe światło ale w garażu jak było trochę ciemniej ustawiałem bez problemu
znacząc 15 stopni na kole pasowym jasnym markerem znacznie ułatwia się odczytanie wartości
w dzień na zewnątrz nią nie ustawisz go dioda daje zbyt słabe światło ale w garażu jak było trochę ciemniej ustawiałem bez problemu
znacząc 15 stopni na kole pasowym jasnym markerem znacznie ułatwia się odczytanie wartości
s13 SR20DET
dzięki ale już zamówiłem
lampę stroboskopową bo stwierdziłem że mi się przyda na później. Przy okazji zamówiłem tester ciśnienia sprężania także jakby co to się polecam. 2-3.02 jadę na szkolenie do kk jakbyś chciał se sprawdzić to pisz